Sörsikerek Dublinben - Nagydíjas és aranyos a rétsági Bulldog

Sörsikerek Dublinben - Nagydíjas és aranyos a rétsági Bulldog

Sörsikerek Dublinben - Nagydíjas és aranyos a rétsági Bulldog

 

 

            Idén is megrendezésre került Írország legnagyobb és legsikeresebb kézműves sörfesztiválja, az Alltech Craft Brews and Food Fair. Dublinben, március 8-10 között került sor az ünnepélyes díjkiosztóra. Az esemény sajtótájékoztatóval egybekötött magyarországi díjátadóját március 22-én tartották a budapesti Ferdinánd Monarchia cseh sörházban.

            Mint Tokaji István, a rendező cég magyarországi vállalatának értékesítési vezetője elmondta, az európai sörfőzdék számára tartott fesztiválon nemcsak a sörök, hanem ételek és ciderek, valamint whisky manufaktúrák is részt vettek. 28 tagú bizottság vizsgálta a hat kategóriában beérkezett 400 sört, és 50 cidert. A nagy népszerűségnek örvendő eseményen három magyar főzde is bekerült a díjazottak közé 11 sörükkel. A 2013-ban alapított kiskunhalasi Hopfanatic sörfőzde a Christmas Hoppuddinggal és a Jindilivel ezüstérmet, a Whitehops és Nohoplimit révén bronzérmet, a jászapáti Guri sörfőzde a Pompeivel aranyérmet, a Black Ball révén ezüstérmet és a Sztahanovval bronzérmet nyert. A legnagyobb sikert a rétsági Fűtőház sörfőzde érte el: bronzérmet kapott a mozdonyokról elnevezett kézműves söreik közül a fekete 327-139, amely a mozdonyvezető édesapa kedvenc munkaeszköze volt, valamint a Púpos, ezüstöt ért el a megmérettetésen az M61-es NOHAB, és végül a Belgian golden strong típusú M63-as Bulldog aranyat és egyúttal a fesztivál nagydíját is megkapta.

            A három díjazott főzde minőséget teremtett a hazai kínálatban. Mint Katona Csaba sörtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Intézetének munkatársa a sör történetének ismertetése során megjegyezte, „a magyar ember olyan, mint a kazán, vegyes tüzelésű”, azaz a bor és a sör jól megfér egymás mellett a gasztronómiában, a sör része a táplálkozásnak. A díjazottak néhány mondatban tájékoztattak sörfőzdéjük történetéről. A kiskunhalasi Kiss Tamás elmondta, a Hopfanatic 2013-ban indult, a klasszikus felsőerjesztésű sörük kis „csavarral” készült, makadámdió és kakaóbab hozzáadásával. Urbán Imre Jászapátiban 1995-ben alapította édesapjával a Guri sörfőzdét, ma is családi vállalkozásban működnek. Évről évre részt vesznek a versenyeken, és örömmel látják, hogy elismert az összes, 70 féle sörük, amelyeket megfizethető áron kínálnak. Hava István, a rétsági Fűtőház sörfőzde tulajdonosa leszögezte, a dublini érmek és a nagydíj bizonyítja, jelmondatuk jó: minőség – kompromisszumok nélkül. Náluk az érlelési idő minimum hatvan nap.

            Várhatóan a hazai főzdék is részt vesznek majd az USA Kentucky állambeli Lexingtonban sorra kerülő világversenyen, ahová az Alltech Hungary Kft-nél kell jelentkezni.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

2018-03-31« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk