Szarmata sírt találtak a régészek Derecskénél

Szarmata sírt találtak a régészek Derecskénél

Szarmata sírt találtak a régészek Derecskénél

 

            Szokatlan, megrázó hatású szarmata sírt tártak fel a Déri Múzeum régészei április végén. Egy gázvezeték nyomvonalának előzetes megkutatása során kerültek elő az emberi maradványok. A római császári korban élt és itt lakó szarmaták keletről érkeztek több hullámban, főleg az Alföldön éltek mintegy négy évszázadig, az V. század végéig, a hunok betöréséig.Több száz kilométer hosszú, a határon is átnyúló erődítésrendszer őrzi az emléküket; ezt hívják a népnyelvben Csörsz ároknak.

            A különös sírt, amely valószínűleg egy tragédia következménye, Derecske határában találták meg a régészek. Egy felnőtt férfi, egy nő és két gyermek csontvázát tárták fel. Mellettük ezüst fibula és mintegy 18 római ezüstdénár volt, a férfi derekánál pedig egy vaskés. Lábánál vörös korongolt kerámiatálat leltek, az egyik, 10 év körüli gyermek mindkét karjánál karperec volt.

            Az antropológiai és természettudományos vizsgálatok fogják majd feltárni a ritka, különös családi temetkezés titkát – ismertette dr. Dani János és Mester Péter ásatásvezető régész.

            Június 23-án, a Múzeumok éjszakáján láthatják először az érdeklődők a debreceni Déri múzeumban az értékes leleteket.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Déri Múzeum

2018-05-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk