Tárt kapuk a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

Tárt kapuk a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

Tárt kapuk a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

 

 

            Az „Ősz a Krúdy negyedben” rendezvénysorozat részeként tárt kapukkal és sok-sok érdekességgel várta az MKVM a látogatókat. Fokozott figyelem kísérte az ideérkezőket és nemcsak a látványok gazdagsága szerzett örömet, hanem az „életre kelt” kiállítások is. Így például a 100 éves Gellért szálló korabeli londinerével, a mesélőkedvű pincérrel, a menüsor összeállításával a vendéget eligazító séf úrral, a gyógyszálló betegeire figyelő diétásasszonnyal is beszélgethettek, sőt vizsgázhattak terítésből is az ideérkezők. Közben pedig nemcsak a korabeli fotókról, hanem a megőrzött gyönyörű tárgyakról, például egy berendezett hotelszobát látva is leszűrhettük a tanulságot: valóban kora kiemelkedő szállodája volt a Gellért, a maga nemében egyedülálló gyógyászatával és a hullámfürdőjével. Természetesen a történelem minden időszaka nyomot hagyott az épületen és az ott dolgozók életén, helyzetén.

 

 

A másik kiállítás, amely ugyancsak sok érdeklődőt vonzott, „a handlétól a grand caféig” címet viseli, és azt taglalja, hogyan alakult a XIX. században a zsidók szerepe a kereskedelemben és az iparban az 1867-es, mindezt lehetővé tevő jogszabály nyomán. Találkozhatunk a nagy nevekkel, mint a Wertheimerek, a Weiss Manfréd család, vagy a magkereskedő Mauthner Ödön. Történetük Budapest fejlődésének fontos része. Szerepel a Goldberger család, amelyik az első nagyáruházat valósította meg, Somossy Károly, akinek a forgószínpados mulatójában, az Arizonában Edward welszi herceg is szívesen időzött akkoriban. Jelenlétüknek köszönhető a kávéházi élet kivirágzása. Mindezek megcsodálása után, akinek kedve támadt – és sokunknak igen – kóstolhatta a Mókus étterem sóletjét és sörét Petrik László üzletvezető segítségével. Később hallgathatott klezmer zenét is.

 

 

            Aki még győzte, megnézhette a szocialista kereskedelmi reklámok kiállítását, vagy egy magángyűjtő borsdaráló gyűjteményét, esetleg fiákerrel utazhatott a Krúdy negyed utcáin.

Írta/Fotók: Dr. Hajós Anna

2018-10-17« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk