Turisztikai díjátadó a Párisi Udvarban

Turisztikai díjátadó a Párisi Udvarban

Turisztikai díjátadó a Párisi Udvarban

 Fotó: Posztós János 

 

A közelmúltban az Utazó turisztikai magazin rendezvényén átadták a 2018-as év legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjakat.

Érsek M. Zoltán, Az Utazó magazin és Az Üzlet gazdasági magazin főszerkesztője elmondta, hogy idén már 14. alkalommal adták át a 16 díjat az olvasók és turisztikai szakemberek szavazatai alapján. Hagyományteremtő módon először két határon túli szolgáltató díja, és egy életműdíj is gazdára talált.

 

Az év határon túli magyar szálláshelye a tusnádfürdői Szent Kristfóf Panzió

Az év határon túli magyar étterme a dunaszerdahelyi Villa Rosa Restaurant & Pension

Az év családbarát szállodája az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort

Az év wellness szállodája a noszvaji Oxigén Hotel Superior Family & Spa

Az év turisztikai befektetője a Mellow Mood Hotels

Az év szállodaüzemeltetője a Hotel & More Hotel Management

Az év üzleti szállodája a Budapest Marriott Hotel

Az év konferenciaszállodája a Corinthia Hotel Budapest

Az év városi szállodája a Continental Hotel Budapest.

Az év gyógyfürdője a Bükfürdő Thermal & Spa kapta

Az év tranzitszállodája az Airport-Hotel Budapest

Az év légitársasága a Turkish Airlines

Az év budapesti étterme a Deák St. Kitchen

Az év vidéki étterme az Anyukám mondta

Az év wellness fürdője a Rudas Gyógyfürdő

Életműdíjat Garaczi János mesterszakács kapott

 

Szebb, mint valaha

A néhány hete megnyitott Párisi Udvar Hotel Budapest ötcsillagos szálloda épülete kétszáz év alatt több szakaszban élte az életét. Meghallgattuk a három korszakos múltját, megnéztük a lebilincselő jelenét és képet kaptunk a tervezett jövőjéről.

  Fotó: Posztós János 

 

Párizsi ihletésű passzázs

1817-ben Pollack Mihány tervei alapján a nagy értékű pesti belvárosi telekre Magyarország egyik első, modern értelemben vett üzletháza épült. Pollack a párizsi Passage des Panoramas mintájára alakította ki a földszinti boltok folyosóját, a passzázst, ami miatt a pesti köznyelv hamar Párisi-ház néven kezdte emlegetni. A dicső évek után a ház korábbi fénye a századfordulóra, a városrendezés hatására, jelentősen megkopott.

 

   Fotó: Kiscelli Museum 

 

Maradandó stílusok

A telket 1906-ban megvásárolta a Belvárosi Takarékpénztár, hogy ott építtesse fel új központját. Az impozáns banki székház 1914-ben készült el legkiválóbb alapanyagok használatával. Az eklektikus stílusú történelmi épület pompázatos art nouveau stílusú, gótikus és mór díszítő elemeivel, színes majolika csempéivel és szobraival a főváros egyik kiemelkedő építészeti gyöngyszeme lett.

A ház trapéz alakú saroktelekre épült, oldalai a Ferenciek tere és a Petőfi Sándor utca felé néznek. Schmahl Henrik tervező az épület sarkát egyszerűen levágta, az így létrehozott ötödik oldalon képezte ki a főhomlokzatot és ezzel a pénztárterembe vezető főbejáratot. A tervezéskor figyelembe vették a hely történelmét is, vagyis azt, hogy ott több mint 90 évig egy üzletház, a Párisi-ház állt. Megtartották a földszinti Párisi-udvart, amely funkcióját tekintve ugyanolyan passzázs lett, mint elődje volt. 

Az épület építkezésénél számos magyar és külföldi vállalkozás működött közre. A beszállítók a hazai Zsolnay gyár mellett a Villeroy & Boch , a Hass és Somogyi neves cégek, akik értékes kerámia, fajansz burkolóanyagaikkal és üvegkupolával tették széppé a passzázst.

Az államosítást követően sok funkciót és tulajdonost mondhat magáénak az épület, volt IBUSZ székház, beköltözött és népszerűvé vált a Jégbüfé, a passzázson működött a BÁV, a Cartográphia üzlete, bőrdíszmű bolt, presszó és mások. Az emeleteken lakásokat alakítottak ki, és közben a házat műemlékké nyilvánították. 2014 nyarán az V. kerületi önkormányzatnak sikerült értékesíteni az ingatlant: a tulajdonos 2,1 milliárd Ft-ért a Mellow Mood Group lett.

 

  Fotó: Barna Judit

 

Lépjünk be a varázslatos hotelbe!

A kétszáz éves passzázs megtartotta eredeti formáját, de átalakult; most egy hosszúkás kávéházba érkezhet a szálloda két bejáratán keresztül a vendég.  Róth Miksa lélegzetelállító kristálykupoláját a Milanoi Scalaról mintázta meg, melynek hatása színes muranoi üvegmozaikok formájában megjelennek a lépcsőházakban is. Díszes majolika csempék, restaurált vasoszlopok, rézkorlátok, és stukkók idézik meg a múltbeli építőművészet pazar alkotását a jelenben.

A nagy körültekintéssel kiválasztott nemes textíliák, fényűző bútorzat és szemet gyönyörködtető díszítőelemek teremtik meg a 110 szoba és 18 lakosztály egyedi hangulatát. A kifinomult kortárs design, francia eleganciával vegyítve és mór stílussal megfűszerezve utal vissza a korábbi értékek szépségeire. Különböző látványelemek és jelképek emlékeztetnek a korábbi takarékpénztár jelenlétére, például a visszatérő kaptár motívum a wellness részleg fali csempéin is látható.

A hetvenezer munkaórányi igényes, minőségi kivitelezéssel elkészült ötcsillagos hotel a Belvárosban várja a vendégeit!

Írta: Barna Judit

2019-06-30« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk