Új utakat ajánl idén a Haris Travel

Új utakat ajánl idén a Haris Travel

Új utakat ajánl idén a Haris Travel


Tizenkilencedik alkalommal egy különlegesen összeállított programmal lepte meg a törzsutasait a Haris Travel vezetése február tizedikén. A „Reneszánsz királyi lakoma” mellett a meghívó „Kincs, ami van!” rejtélyes címet is tartalmazta. A Haris Travel Club ugyanis a vendégeinek két budapesti templom egyházi kincseit is, és Kecskeméten a Seuso kincseket is bemutatta. A kirándulás alkalmával a 250 főnyi résztvevő még a hivatalos megjelenés előtt kézbe vehette a Haris Travel Club 2018 nyári-őszi katalógusát.

Elsőként a VII. kerületi Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplomban hallgattuk meg Steindl Imre 1901-ben épített neogótikus alkotásáról egy rövid történeti összefoglalást. Budapest legnagyobb görög katolikus templomának megtekintését követően a kőbányai Szent László templomban tettünk látogatást. Kísérőnktől megtudtuk, hogy az egyházi szentélyt Lechner Ödön tervei alapján az 1890-es évek végén főleg vörös márvánnyal építették, Zsolnai cserepekkel és Róth Miksa üvegablakaival díszítették. Az eklektikus-szecessziós stílust a tervező a román, a gótikus, a reneszánsz, a barokk, a perzsa és a magyar népi stílusokat ötvözte; így született meg az egységes templom.


Új utakat ajánl idén a Haris Travel   Fotó: Thaler Tamás

 

Az érdekes műemlék hűvöséből öt jól fűtött autóbusszal Kecskemétre utaztunk, ahol idegenvezetőnk, Pancsik Károly élvezetes városbemutató ismertetőjét hallgatva sétáltunk a világon is egyedülálló Seuso kincsek vándorkiállításának helyszínére, a Cifra Palotába. 1902-ben Márkus Géza megbízást kapott többfunkciós ház tervezésére a Rákóczi út torkolatánál, amit a kor szecessziós stílusa szerint Zsolnai majolikával „cifrázott”. A Kecskeméti Katona József Múzeum kiállítóhelyeként működő épületben nagy biztosítással védett három teremben már csak február 28-ig látható a legjelentősebb késő római ezüst lelet. A kincsek bemutatása Miskolcon és Nyíregyházán folytatódik.

A 4. és 5. században készült kincs ma ismert 14 darab ezüstedényből és az elrejtésükhöz használt nagyméretű rézüstből áll. Ugyanis a felfedezés eredetét kutatva bizonyossá vált, hogy a körülbelül 1600 éves, ókori római időkből származó díszes ezüst lakoma-készletet gondosan elrejtették Kőszárhegyen, a mai Fejér-megyében. Az 1970-es évek közepén került elő a földből, hogy kalandos és tragikus történetek után visszatérjen oda, ahol használták, elásták, kiásták, elrabolták, vagyis hazataláljon. A titokzatos történetet az utazásunk közben vetített kisfilmen is nyomon követhettük.

A nap még egy további kincset is rejtegetett, a Haris Travel Club 2018. évi katalógusát, melyet Visegrád felé tartva lapozgathattunk. Haris Richard a nyári és őszi programokat tartalmazó 130 oldalas kiadványból kiemelt néhány újdonságot, és kombinált utakat, melyeket egy-két utazási iroda, vagy csak a Haris Travel szervez.  Például a kaukázusi Örményország –Grúzia - Azerbajdzsán országokat átölelő 13 napos májusi és szeptemberi utak már kezdenek betelni, vagyis élénk az érdeklődés a különleges tájak és régiók irányába. Az előfoglalások számából máris érzékelhető a pozitív fogadtatás a Panama-Kolumbia –Ecuador, valamint a Vietnám-Laosz- Kambodzsa körutakra.

A 80-100 országba szervezett utak legkedveltebb desztinációi, a slágerutak mellett évről-évre egyre népszerűbbek a távoli földrészek, pl. az Amerikai Egyesült Államok, Kína, de jönnek fel az eddig turisztikailag ismeretlen országok: Albánia és Makedonia.

A Haris Travel 50+ törzsutasai kedvéért nemcsak dús városlátogatásokat és kirándulásokat, hanem pihentető, napozós utazásokat is ajánl, pl. az olaszországi Jesoloba, persze a fakultatív programok itt sem maradnak el. A Haris megújult honlapján a törzsutasok klubtagsági kártyára és online foglalásra is kedvezményt kapnak,  valamint a korán kelők is jól járnak, amikor fizetésre kerül a sor.

A kellemes nap végén a visegrádi Renaissance Étterem több fogásból álló, bőséges vacsoráját élvezhette a csoport.


Új utakat ajánl idén a Haris Travel            Fotó: Barna Judit

Írta: Barna Judit

2018-02-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk