Újabb díszfestésű gépekkel bővül a RepTár flotta!

Újabb díszfestésű gépekkel bővül a RepTár flotta!

Újabb díszfestésű gépekkel bővül a RepTár flotta!

 

 

A repülőeszközök díszfestése nem újkeletű jelenség. Nyugat-Európában több évtizedes múltra tekint vissza a helikopterek és a merev szárnyas repülőgépek egyedi díszítése. Hazánkban a rendszerváltást követően vált lehetővé a légierőben rendszeresített típusok különleges festése.

A 1904-es oldalszámú, legendás MiG-21-es vadászgép, „Cápeti” volt az első 1992-ben, amely a terepszínű festését lecserélte egy feltűnőbbre. A helikoptereknél a 117-es oldalszámú Mi-24-es „Csőrike” a millennium évében kapta meg „sas tollait”, mely kamuflázsnak is tökéletes volt.

Az alkotója Simkó Zsolt munkája során airbrush technikát alkalmazott.

A végeredmény mindenkit lenyűgözött, ezért a 2007-es kecskeméti nemzetközi repülőnapra készülő újabb forgószárnyas díszfestését is rábízták.  A 714-es Mi-24-es helikopter festésének alapjául a típus NATO kódneve „Hind”, azaz „Szarvastehén” szolgált. A magyar nemzeti színek is hangsúlyosan megjelentek a gépen, leglátványosabban repülés közben voltak láthatóak: piros-fehér-zöld kokárdát formáztak a forgószárnylapátokon. 2010-ben újabb különleges festésű Mi-24-es mutatkozott be a repülőnapon. Simkó Zsolt 10 éves retuspisztolyos gyakorlattal a háta mögött, jobb minőségű festékek és modernebb technikai eszközök birtokában újra alkotta a „ragadozómadarat” és a 716-os oldalszámú Mi-24V típusra festve megszületett „Csőrike II”.

 

  1. november 19-étől mindhárom díszfestésű harcihelikopter feltűnik a RepTár udvarán. Az újonnan érkező gépek a fegyvertartó félszárnyak és forgószárnylapátok nélkül érkeznek, melyek később természetesen kiszállításra és felszerelésre kerülnek és végleges helyüket, előreláthatólag

jövő év tavaszán foglalják el „Cápetiék” mellett.

Írta: Marsi Gabriella

Fotó: ReTár

2019-11-19« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk