Újbor és sajtfesztivál a Vajdahunyadvárban

Újbor és sajtfesztivál a Vajdahunyadvárban

Újbor és sajtfesztivál a Vajdahunyadvárban

 

 

            Jubilál, mert 15. alkalommal rendezik meg november utolsó hétvégéjén, Budapesten, a Városligetben, a Vajdahunyadvár és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum területén a magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált. Az időpont nem véletlen, ekkora elkészülnek és palackozásra kerülnek azok a nedűk, amelyeket újborként kívánnak a borászatok kínálni. November 24-én délelőtt tíztől este hétig megkóstolhatók a legjobb hazai újborok, hozzájuk pedig kiváló minőségű kézműves sajtokat fogyaszthatnak a látogatók. Idén díszvendég a Szekszárdi Borvidék, Győr-Moson-Sopron megye és a Duna Borrégió Borút Egyesület.

            Várhatóan 300 féle újborból és mintegy 150 féle sajtból lehet választani, kóstolni, keresni a két íz között az összhangot. Érdekes, hogy tapasztalható a trendváltozás: korán felkészülnek a borászatok és a borászok a piac igényeire, és tanulva a francia példából, hamar megjelennek az új borokkal, amelyeknek kialakult a kedvelő köre. A másik észrevétel, mint Ferenc Vilmos főszervező elmondta, hogy egyre inkább fontos szerepet kapnak ebben a munkában a fiatal borászok.

            Az esemény sajtótájékoztatóján Bodri István, a szekszárdi hegyközség elnöke leszögezte, az idei évjárat különösen alkalmas volt az újborkészítésre, az időjárás úgy hozta, előbb tarthatták a szüretet. Koch Csaba, a Duna Borrégió Borút Egyesület elnöke a három termőhely tapasztalatait összegezte: Magyarország szőlőtermő területének 40 százaléka ott van, könnyű fehér és rozé borokkal lesznek jelen a fesztiválon. A Varga pincészet képviseletében Varga Máté beszélt arról, hogy a borászatuk meghatározó a középkategóriájú borok piacán, tervük, hogy 15-20 éven belül a prémium kategóriában is szerephez jutnak. Megismerhettük a Mátra vidéki, 110 éves hagyományú Dubicz pincészet díjnyertes borcímkéit, amelyek a termőterület jellegzetességeit, formavilágát stilizáltan ábrázolják.

 

 

            Néhány kézműves sajtkészítő is elhozta portékáit az eseményre. Köztük a tavaly közönségdíjas magyardombegyházi sajtüzem, amely az önkormányzat tulajdonában áll. A helység polgármester asszonya elmondta, a település idén már sajtút állomást is nyitott, web áruházat üzemeltet, tehén és kecskesajt termékeivel rendelkezésre állva. Kóstolható volt a ménfőcsanaki kínálat, a Füzes sajt, a Tebike Kft. készítményei.

            A fesztivál fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, dr. Kállay Miklós, professzor emeritus, a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke, valamint Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Dr. Kállay Miklós beköszöntőjében leszögezte, sokan, köztük ő is, egy-egy évjárat megítélését az újborra alapozza. Lesz előzetes újborverseny, amelynek eredményét, a fiatal borászok döntése alapján, megismerhetjük ezen a szombaton. De minden idelátogató is meghozza a kóstolgatás nyomán a maga ítéletét. És mind a sajtok, mind az újborok esetében.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

2018-11-17« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk