Villányi „Aranykóstoló”

Villányi „Aranykóstoló”

Villányi „Aranykóstoló”

 

 

            Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal került sor a zuglói Stefánia palotában Villány top borainak a bemutatójára. Az október 12.-i rendezvényen az érdeklődő borkedvelők a borvidék aranyérmes boraival és pincészeteiknek a képviselőivel találkozhattak. A kiváló borászatok kínálata mellett külön, kiemelten is megjelent közösségi standon a két vezető márka, a Villányi REDy, és a Villányi Franc. Velük mesterkurzusokon is megismerkedettek az érdeklődők Ipacs Szabó István, a REDy programfelelőse és Horkay András, a Central European Wine Institute vezetője moderálásával.

 

 

            Nagy érdeklődés kísérte a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. szervezésében sorra kerülő rendezvényt, folyamatosan érkeztek a vendégek. A figyelem kiterjedt nemcsak a jól ismert nagy pincészetek elismert és már jól ismert kínálatára, hanem azoknál a standoknál is sűrűsödtek a kóstolgatók és beszélgetők, akiknek ritkábban lehet a boraival nagy rendezvényeken találkozni. Ennek valószínűleg a sokunkban élő felfedezési vágy is az egyik oka lehet, no meg az a biztos tudat, hogy a mintegy 20 résztvevő ötven körüli borának mindegyike tartogathat kellemes meglepetést.

            Éppen ezért, bár nem fogytak a vendégek a „zászlóshajó”, a Villányi Cabernet franc-ot népszerűsítő közösségi stand előtt, sem a fiatalos REDy környezetében, azért a borvidék egyedülálló adottságai részben, vagy éppen magas fokon a többi kiállító palackjaiban is vonzerőnek bizonyultak.

            A markáns vörös és az elegáns fehérborok sikerének a délutánja volt ez, de arattak a rozék is. Várhatóan valóban megteremtődik éppen ezért a hagyomány, és jövőre ismét „bearanyozzák” egy délutánunkat a villányi borászatok

 

            Novemberben a borvidék kétnapos rendezvénysorozatot szervez, amelynek főtémája a Cabernet franc lesz. Ezek a vörösborok november 23-24-én szakmai tanácskozás és előadások meghallgatása mellett kóstolhatók is lesznek klasszikus, prémium és idén először superpremium kategóriában. A meghívott újvilági régiókból származó borokat kaliforniai és chilei borászok, valamint egy brit Master of Wine mutatja be. A szakmai fórumon a bírálók által előzetesen kiválasztott 3 klasszikus, 6 prémium és 3 szuperprémium bort ismertetnek. Bakonyi Péter, Lelovits Tamás, Rácz Miklós Tamás bora a klasszikus kategóriában kapott javaslatot. Domaine Mondivin 2015-ös Quintessence, a Heumann pincészet 2015-ös Trinitása, a Stier pincészet,

 

 

a Ruppert borház, Gere Tamás és Zsolt pincészete – mind a 2015-ös évjáratból -, valamint a Polgár pincészet Kopár szelekciója 2012-ből a prémium kategóriába került be. A szuperprémium csapatba Gere Attila Ördögárok-dűlő, Koch Csaba VinArt Pince, valamint Riczu Tamás borászata mind 2015-ös különleges Villányi Franc-ja került.

 

 

            A második napon a villányi pincészetekben túrázva lehet ismerkedni a legújabb Villányi Franc-okkal. Az európai és újvilági borvidékekről érkező vendégpincészetek szintén bemutatják Cabernet franc boraikat.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna          

2018-10-22« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk