A Mont-Saint-Michel újra szigetté vált

A Mont-Saint-Michel újra szigetté vált

A Mont-Saint-Michel újra szigetté vált

 

            A francia történelem különleges kincse, a világörökség része a Szent Mihály hegy és a rajta épült apátság. A 708-as évre nyúlik vissza az apátság alapítása, akkor épült egy vallási szentély Mihály arkangyal tiszteletére, a La Manche csatorna öblében lévő sziklatömbre. A X. században jött létre itt a bencés apátság. Ma több mint húsz épülete van, beleértve a preromán kápolnát, a román kori egyházi épületeket, valamint a gótikus szárnyat. Az évszázadok során többször tűzeset pusztította, a rekonstrukciók mindig az újabb építészeti megoldások segítségével történtek. Hatottak ezekre a francia nemzeti, kulturális és történelmi mozgalmak. Ám az apátság továbbra is jelentős zarándokhely maradt.

            Most, tízévnyi munka után a hely visszakapta eredeti szépségét. Tengeri karakterének helyreállítási munkálata Európa egyik legeredetibb kulturális projektje lett. Ugyanis az évszázadok során a Couesnon folyó hordalék lerakódása feltöltötte a sziklát körülvevő tengert. Annak érdekében, hogy a gyönyörű műemléket a jövő generáció és a sok érdeklődő turista is eredeti szépségében és különlegességében láthassa, összefogott Európa, Franciaország, Normandia és Bretagne. Sikerült a tájat eredeti állapotába helyreállítani, a műemlék különleges hangulatát visszaszerezni, és megközelítését környezetbarát módon kialakítani. Gyaloghíd épült a megközelítésre, hiszen, amint a dagály eléri a térséget, a szikla szigetté válik, a falakat a víz csapkodja és másképpen, mint a hídon nem közelíthető meg. A jelenség, amely csupán néhány órán át tart, 130 éve nem volt megfigyelhető. A szigettől mintegy 2,5 kilométerre alakították ki a parkolót, innen és az információs központtól ingyenes transzferjáratok viszik a látogatókat, a gyaloghidat 400 méterre megközelítve.

            A francia állami nemzeti műemlék központ tervei szerint tárlatvezetések, koncertek, előadások, családi túrák és iskolai projektek helyszíne lehet az apátság. A templom előtti térről csodálatos kilátás nyílik az öbölre, különösen a tavaszi árapály idején.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: http://ee.rendezvousenfrance.com/hu/mont-saint-michel

2015-08-31« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk