Aktív nyaralás a Nyugat-Balatoni régióban

Aktív nyaralás a Nyugat-Balatoni régióban

Aktív nyaralás a Nyugat-Balatoni régióban


Nyár, szabadság, Balaton, lassan egyértelműen összenőtt fogalmak, melyhez alkalmasabb helyszínt nehezen lehetne találni, mint a Keszthely központú, Nyugat-Balatoni régiót! Szánjunk rá magunkat, és nézzük meg mivel is vár minket ez csodálatos, és program lehetőségekben bővelkedő vidék!

Első állomásunk a Balaton kulturális fővárosa, Keszthely. Remek strandjai messze földön híresek, a műemlék fürdőháza a szigeten az egyik legősibb strand Magyarországon. Városi strandja éjjel-nappal várja a vendégeket, szórakozóhelyekkel, étkezési lehetőségekkel, aktív sportolási lehetőségekkel.  Aki csodálatos panorámát, remek ellátást, és közvetlen parti szállást szeretne saját straddal, annak a Helikon Hotel ajánlható, aki a nyugalmasabb helyet kedveli, annak a pár száz méterre fekvő Kristály hotel lehet a célpont.


   


De ha nem csak a fürdőzés az első szempont, vagy az időjárás közbeszól, ott van egyből a Helikon Kastély, mely Magyarország egyik legnagyobb, legszebb és legtöbbet látogatott műemléke, számos állandó és időszakos kiállítással, de a sétáló utca „múzeumsora” is akár egész napos elfoglaltságot kínál a család minden tagja számára. A Kastély tükörtermében rendszeresen szerveznek koncerteket, melyek közül kiemelkedik az olasz dalokkal és operarészletekkel tarkított Sorrentói est, mely egy garantáltan vidám és szórakoztató program, főleg ha utána igénybe vesszük a kosztümös éjszakai tárlatvezetést az épületben!De pattanjunk bicikli nyeregbe (minden település Turinform irodájában kedvezményesen lehet jó színvonalú, igényes kerékpárokat bérelni…), és tekerjünk át a méltán világhíres Hévízi tóhoz, ami mindössze pár kilométerre található a város határától! Magát a tavat senkinek sem kell bemutatni, és aki már egyszer megmártózott benne, örökre vissza fog vágyni! A tófürdő újdonsága a tóból külön kikerített iszapfürdő medence, illetve a rossz idő esetére üzemeltetett szauna világban a naponta többször, más-más felöntéssel üzemelő szauna szeánsz. Az Egregyi hegy meglátogatása borok kedvelőinek nyújt élményt, a Tófürdő és a Gyógy korház szolgáltatásai a mozgásszervi betegeknek jelent felüdülést.


   

   


De nyár van, így koncentráljunk a Balatonra! Nyergeljük meg drótszamarainakt, és a remekül kiépített kerékpárúton induljunk a Keszthely másik végénél található Gyenesdiásra, ahol egy abszolút, hangulatos családi strand (állatkerttel, Kalandparkkal, családias kisvendéglőkkel, olcsó árakkal), vagy a nagyobb, rengeteg élményelemmel és vizisport eszközzel , animációval rendelkező, többször  díjat nyert strand várja a vendégeket. Aki itt kíván megszállni, azt számos lehetőség várja, de a település határából indulnak a remek turista utak is a környező hegyek fantasztikus panorámát nyújtó kilátóihoz! Minden képen keressük fel a helyi termelői piacot is, mely akár még este is üzemel igény esetén, remek friss halakat, házias ételeket, italokat, és kézműves termékeket vásárolhatunk itt közvetlenül a termelőktől, készítőktől!Ha egy kicsit tovább tekerünk Tihany irányában, Vonyarvashegyre érünk. Minden képen másszuk meg a hegyet a festői kápolnához, a bájos épület és az elénk táruló panoráma megéri a rövid sétát! És ha jutalmazni akarjuk magunkat, alig pár száz méterre innen a főút mellett találjuk a „Blonder” házi sörfőzdét, ahol remek, friss nedűt kortyolhatunk, finom falatok fogyasztása közben!Akinek a kerékpározás nem elég sport, azokat egy csodálatos fekvésű, Európai színvonalú Golf pálya várja korrekt árakon Györökön, minden képen érdemes felkeresni, már csak a felső részénél található „Szép kilátóról” elénk táruló fantasztikus  panoráma miatt is!Ha nagyobb lélegzetvételű, de a család minden számára könnyen teljesíthető kerékpáros túrára vágyunk, ugyan ezen az útvonalon haladva hajóra szállhatunk, az idei nyáron ismét működik a kerékpárokat szállító hajó, mely Balatonmáriára, a déli partra viszi a vendégeket drótszamaraikkal együtt. A hajókázás már maga is remek élmény, és nem kell ugyan azon az útvonalon tekernünk vissza Keszthelyre. Akinek még több kilométer van a lábában, az veheti az irányt a Kis-Balaton festői tájai felé is, vagy ennek körbetekerését egy külön nap programjaként iktathatja be Keszthelyről, érintve a kilátó pontokat és bivalyrezervátumot is. A kerékpár utak minden esetben jó állapotban vannak, jól jelzettek és pontos térkép segít az eligazításban. Útközben számos fedett pihenőhely is várja a tekerőket.

Természetesen rengeteg lehetőség van még a környéken, ezekről számos anyag és térkép áll rendelkezésre a West-Balton kht Tourinform irodáiban minden településen, de eleve információkhoz jutunk a www.west-balaton.hu oldalon!

Írta: Zamody Gábor

Fotó: Zamody Gábor, Okolicsányi Zoltán/aktivpihenes.hu


2015-05-15« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk