Cesky Krumlov - útikönyv sörkedvelő magyaroknak

Cesky Krumlov - útikönyv sörkedvelő magyaroknak

Cesky Krumlov - útikönyv sörkedvelő magyaroknak

 

            Rokonszenvesen szubjektív lett az első magyar nyelvű, átfogó igényű útikönyv, amely a csehországi kisvárost, Cesky Krumlovot mutatja be. Kocsis Péter a szerző, akinek a Hibernia Kiadónál már megjelent Prága és környéke című kötete, most a tíz éve lakóhelyéül szolgáló dél-csehországi, 1992 óta UNESCO világörökségi védelmet kapott, Budapesttől 350 kilométerre lévő települést hozza közel hozzánk. Mint a könyv sajtótájékoztatóján, amelyen Marton Jenő, a kiadó ügyvezetője is részt vett, elmondta, a növekvő idegenforgalma ellenére élhető kisváros ez, a látnivalók hatalmas választékával. Az osztrák határ közeli Cesky Krumlov legfontosabb látnivalóit ugyan megtekinthetjük egy hosszú hétvége alatt, de a könyv annyi élményt kínál mind a városban, mind a környező településeken, hogy akár a két hét itt tartózkodás sem unalmas. Van hatalmas várkastély, Csehországban a második legnagyobb, azután horgászparadicsom, sejtelmes kis házak, kedves kocsmák, kísértetek, jó sör és érdekes programok.            A mai városkép is őrzi a gótikus idők emlékét, a sorozatos felújítás, rekonstrukció ezt még inkább észre véteti. Különösen igaz ez a Fő tér gótikus és reneszánsz házaira. A vár valójában közel negyven épületből áll, az egykori erődítményből részben barokk kastéllyá építették át, négy udvara van, két kerttel. Összességében mintegy 300 szoba és terem található a várkastélyban, közülük nem egy különleges festéssel, díszítéssel. Barokk színháza világszerte egyedülálló, megőrizte eredeti technikáját, díszleteit. Napjainkban aprólékos munkával minden pontját folyamatosan helyreállítják a Prága utáni egykori alkimista központnak. A szerző elmondta, a II. világháború alatt Hitler és hadvezetése a városban tartózkodott, kutatva, illetve próbálva kihasználni az itteni, többek által leírt mágneses erővonalak találkozását. A színház és a vár értékeit szerencsés kézzel elrejtették előlük és az őket követő szovjet csapatok elől is. Most naponta négy alkalommal esetenként 20 fő tekintheti meg a műemléket. Nyaranta pedig barokk fesztivál várja a vendégeket. A másik különleges színházukból is csak még egy van a világon: a 600 személyes szabadtéri színház nézőtere forog a nézőkkel a különböző díszletek felé, a változó színpadképek irányába. Idén június 11 és szeptember 9 között tartanak itt előadásokat. Bár az UNESCO világörökségeket felügyelő szerve többször jelezte, hogy az 1959-ben épült forgó nézőteret le kellene bontani, a város kedveli, és nem egyezik bele. Sok nézője van a várárokban élő két medvének is, őket szigorúan tilos etetni, több elődjük így végezte csúfosan.

            További különlegessége Cesky Krumlovnak a városkában kacskaringózó Moldva folyó, amely vízitúrákra kiválóan alkalmas itt. Van csónakkölcsönző, lehet kajakozni, tutajozni. A parton faerkélyes, emeletes házak állnak, gyakran az utca felöl egy-két, a folyóról viszont három-négyszintesek. Római viaduktokra emlékeztető a Palást híd, a közelben gazdag motorkerékpár-múzeum, régiségbolt, galéria várja az érdeklődőket.

            Gyermekbarát a 14 ezer lakosú kisváros: van többszintes bábmúzeum, marionett múzeum, viaszfigurák panoptikuma, tükörlabirintus. Az egykor a Koh-i-Noor ceruzák belsejét itt bányászták a grafitbányában, most bányászruhában járhatóak végig a vájatok, és a cég mintaboltjában vásárolhatók a ceruzáik. A „fáradt” apukákat várja a Sörgaléria. Az Egon Schiele Centrum a művész festményei mellett különböző kiállításoknak és rendezvényeknek a bemutatására törekszik. Érdeklődésre tarthat számot Seidel fotográfus szecessziós műterme: 100 ezer negatív, 5000 képeslap és többszázezer előhívott pozitív fotó látható a termekben.            A kutyaszeretet is átjárja a várost, nemcsak megtűrik ezeket az állatokat a szállodákban, vendéglőkben, de például a Barbakán étteremben külön étlapot készítenek a részükre. A sörivók kényeztetése is természetes. Az útikönyv kiváló eligazítást nyújt nemcsak arról, hogy melyik sörözőben milyen márkájú és fokú a serital, hanem még azt is megtudhatjuk, megfelelő-e a hűtése és a csapolása is. A városnak egyik pontján mindig összegyűlik az esővíz, a teret „Pocsolyának” (louzi) hívják, az itteni lenyűgöző kiskocsmában a különlegesség a porcelán söralátét.

            A nyár nagy rendezvénye az Ötszirmú Rózsa Ünnepe; ekkor (idén június 19-21) újrajátszanak egy középkori történelmi eseményt, zsibvásárral, karnevállal, kézműves bemutatókkal, tűzijátékkal. A lakosok szeretnek ünnepelni, nem kevés a rendezvény az év minden szakában.

            Az olvasmányos könyv a település és a környék térképét közli a borító belső oldalain, emellett számos fotó érzékelteti a látnivalók sokszínűségét. A környék vadregényes romjai, kolostorai, kempingje, várai, kastélyai, a cseh konyha érdekességei mellett a közlekedés, a Krumlov-kártya mellett a szállásokhoz kapcsolódó fontos tudnivalókat, sőt egy kisszótárt is tartalmazó kötetből kitűnik, az ott élő, cseh irodalomból doktorált Kocsis Péter komolyan gondolja:

            Dél-Csehország – Meglátja – Megszereti!

 

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó:ckrumlov.info Ing. Libor SváčekGrößere Kartenansicht

2015-04-16« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk