Őszi tekerés a Balatonnál

Őszi tekerés a Balatonnál

Őszi tekerés a Balatonnál


Elmúltak a forró nyári napok, a fürdőzés, strandolás helyett előtérbe kerülnek az aktív sportok. Ezen szabadidős tevékenységek közül évről évre egyre inkább előtérbe kerül a kerékpár, és hova is indulhatna el alkalmasabb helyre a család egy jó kis kerékpár túrára, mint a Balaton és környékére?

Első körben nézzük szét a talán legismertebb, és a kerékpáros turizmusra leginkább ráépült Nyugat-Balatoni régióban, ahol szabadon válogathatunk a természet, állatvilág, építészet, kultúra, remek gasztronómia vagy akár a Hévízi tó meleg gyógyvize között. Kiindulásként ajánljuk a Keszthelyi Helikon Hotelt, itt, vagy a sétáló utcán található Turisztikai Információs Irodában jó minőségű kerékpárokat is bérelhetünk, ha nem hoztunk magunkkal! A tekerés után kényelmes wellness és finom svédasztalos vacsora vár minket.

A parton elindulva kényelmes kerékpárúton jutunk el Gyenesdiásig, ahonnan a vállalkozó szelleműek feltekerhetnek a csodálatos panorámát nyújtó kilátóig. Ha a kényelmes tekerést választjuk, akkor keressük fel a híres termelői piacát, és együnk is egy finom balatoni halat! A kalandra vágyók minden képen keressék fel a kis strand területén található, erdőben, fákon található Kalandparkot, melynek különböző szintű pályáit sokkal jobban tudjuk élvezni ebben a környezetben. A gyerekeseknek ajánlott a mellett levő állatpark felkeresése is.

Feltöltődve tekerjünk tovább érintve több strandot és szép, hangulatos kikötőt hattyúkkal és vadkacsákkal, egészen Balatongyörökig, ahol a „Szép kilátó” fenséges panorámája ajándékoz meg bennünket a fáradságért. Visszafelé útban semmi képen ne mulasszuk el megmászni a rövid emelkedőt a káprázatos fekvésű Szent Mihály dombi kápolnához, melyet a jégtábláról megmenekült halászok emeltek hálából a XVII. században.Bármelyik irányba induljunk is, a kerékpáros turizmus fejlesztésének eredményeként arányos távolságonként esőbeállókkal, információs táblákkal, és speciális kerékpáros térképekkel nyomon követhető, számtalan jól jelölt kerékpáros úttal találkozunk!

No de induljunk el a „másik irányba” is, hiszen a Kis-Balaton mesébe illő természeti szépségei várnak ránk. Az újonnan átadott kerékpárutakon a szigorúan védett és zárt természetvédelmi terület határán tudunk tekerni, tehát tulajdon képen elénk tárul az egész csodálatos vízi és madárvilág. Minden képen látogassunk be a Kánya vári szigetre, ahol a Kis-Balaton egyik jelképének számító hídon keresztül tudjuk megközelíteni azt a kilátót, ahonnan tökéletesen belátható a szinte egész, közönségtől elzárt természetvédelmi terület.

Távolodva a víztől, a közelben találjuk a szigorúan védett Bivalyrezervátumot, melynek meglátogatása a család minden számára garantált élményt jelent! Az állatokhoz ugyan már nem lehet bemenni, de közvetlen közelről, természetes életterükben, szabadon élve tekinthetünk be mindennapjaikba.

Visszafelé tekerve érdemes egy minimális kitérőt tenni Hévíz világhíres fürdővárosa felé, és egyet fürdeni az egyedülálló termáltóban. Az időjárástól függetlenül kellemesen meleg iszapos gyógyvizű tó nem csupán kellemes felüdülést ígér, hanem a fürdő számtalan szolgáltatása is akár egész napos remek programul szolgál.És hát Keszthely, melynek a neve nem hiába a „Balaton kulturális fővárosa”! Itt található a híres Festetics kastély, a tucatnyi, javarészt érdekes magánmúzeumokat felsorakoztató sétálóutca, a hatalmas, XIV. századi rozsablakkal rendelkező Magyarok Nagyasszonya templom, hogy csak néhányat említsünk, de itt található a híres „Szigetfürdő” is a kikötő mellett. Ha vízre szeretnénk szállni, két múzeumi hajó között is választhatunk a nap bármely szakában, egy naplemente a Balaton közepéről ősszel is csodálatos!

És hogy mennyi élmény és lehetőség várja még az ide érkezőket ősszel is, arról további részleteket a www.west-balaton.hu weboldalon olvashatunk!

Írta/Fotó: Zamody Gábor

 

 

2015-09-29« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk