Szigliget, a Balaton gyöngyszeme

Szigliget, a Balaton gyöngyszeme

Szigliget, a Balaton gyöngyszeme

 

Kevés magyar tájról írtak annyi lelkendező verset, mint Szigligetről Kisfaludy Sándor. E táj első tudatos élvezője és költője Szigligetről áradozva így ír: „íly szépet nem terme még magyar vad föld és ég”. És bár van még sok szépség a Balaton környékén, a regényes táj, a festői várrommal, a hegyoldalon felkúszó fehér falú házakkal, zöldellő dombokkal, valóban megragadja az ide látogatót.


Szigliget vár és Balaton

 

Valaha sziget volt

A település neve a Sziget-ligetből rövidült le, mert Szigliget évszázadokkal ezelőtt sziget volt, amit aztán a természet összeragasztott a szárazfölddel. Ligetes jellege megmaradt: a tájat fasorok, virágos rétek, patakokkal átszelt mezők, szőlőültetvények, gyümölcsfák díszítik.

 Szigliget


A Balaton kanyargós, kiszögellésekkel tarkított északi hullámvonalán, Budapesttől nézve Badacsony után irányító tábla következik a 71-es úton. A főútról lekanyarodva, dimbes-dombos, szétterülő községben gondozott szőlősorok között kapaszkodunk fel a Medosz Antalhegyi Vendégházához.


Medosz Antalhegyi Vendégház, Szigliget


Elhelyezkedés után első utunk, a nagy melegre tekintettel, a strandra visz. Miután pihentünk egy kicsit, étek után nézünk. Oszi bácsi keszegsütője feliraton akad meg a szemünk. Megtudjuk a legendás étkezdésről, hogy a süllőket, keszegeket természetesen a Balaton, míg a pisztrángjait Tapolca neveli. A Tópart Büfé udvarias pultosfiújától egy olasz cappuccino-t kérünk, aztán tovább indulunk felfedező utunkra.


Szigliget, szöllőültetvény 

A Rókarántó dombtól az Aranykagyló öbölig

A település talán legvonzóbb értéke a 13. században épült vár. A hosszú kaptató és a lépcsők leküzdése után a várfokról csodálatos látvány tárul a szemünk elé a Tapolcai-medencére, és a Keszthelyi-hegységre.

Szigliget tájkép


A márciusi Várkapunyitástól a szüreti mulatságig, történelmi íjászverseny, solymászbemutató, apródavatás, fáklyás vártúra és más zenés rendezvény közül válogathatnak a szórakozni vágyó fiatalok éppúgy, mint a gyerekes családok.

Szigliget másik vára, az Óvár a Királyné szoknyája dombon kilátóval csalogat. A Rókarántó domb tetején egy rokokó stílusba épült, kedves kis fehérfalú kápolnában éppen egy esküvő zajlik. A  pincék, szép nyaralóépületek között Réhelyben egy Árpád-kori templomromnál, a Csonka-toronynál találjuk magunkat. A helyi védettségű Ófalu nádtetős házai között Tájház emlékezik a település múltjáról.


 Szigliget, Szent Antal Pince


Másnap az Aranykagyló-öböl, a Majális domb, a Kamon-kő tanösvénye, a Vilma-hegy lehet a hátizsákos turisták, vagy a kényelmesebb autósok uticélja. A természeti és kulturális értékek után a szigligeti kulináris élvezetekbe lehet részünk Bakos Attila Kisvendéglőjében,


Szigliget, Bakos Attila Kisvendéglő


vagy a Magyaros Vendéglőben. Érdemes megkeresni az Antalhegy oldalában a Szent Antal pincészethez vezető keskeny utat, és megkóstolni a család tölgyfahordóban érlelt minőségi borait.


Szent Antal pincészet

Szigligeten járva a Szatmári pincészet ürmöse sem kihagyható.

 

Bormúzeum és Levendula Porta

Szigliget magával ragadó aurájában, a varázslatos tájon a nyugalom és a természet az úr, de a környék többi települése is a turista, a vendég és a szabadidő eltöltés szolgálatába állítja a látnivalókat, programokat.

Hűvösebb napokon ajánlható az Egry József Múzeum, vagy a Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeum Badacsonyban,


Szegedy Róza Ház, Badacsony


a Tájház Badacsonytomajon, kiránduló időben a Folly Arborétum


Folly Arborétum, Badacsony


és Borászat Badacsonyörsön, vasárnapra jó szórakozás a káptalantóti Liliomkert termelői piac és Kékkúton a Levendula Porta.

 

Írta: Barna Judit

Fotó: Barna Judit, aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


2016-07-12« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk