Visegrád, a Dunakanyar ékköve

Visegrád, a Dunakanyar ékköve

Visegrád, a Dunakanyar ékköve

 

 

Visegrád, a történelmi kisváros a Dunakanyar legszebb pontján, a Duna-Ipoly Nemzeti Park közepén, egyedülálló természeti környezetben fekszik. Az élő középkor városának is szokták nevezni, de újkori történelmünkben a visegrádi négyek együttműködésének jelképe. A bájos település mindig színes kulturális, gasztronómiai és szabadidős kínálattal várja a turistákat.


Visegrád, Duna panoráma a Fellegvárról,

 

Már a régi rómaiak is…

A Duna fölé magasodó Sibrik-dombon a 4. század első felében rómaiak építették fel a Ponts Novatus nevű castrumot. Az 5. században a rómaiak elhagyták az erődöt, a helyükre rövid időre germánok költöztek, majd az épület lakatlanná vált. A magyar államalapítás idején a falakat kijavították, és a megyésispán költözött ide. Ekkor kapta a vár a Visegrád nevet. A mai várrendszert IV. Béla és felesége, Mária királyné építtette újjá az 1250-es években, ennek részei a hegyen álló Fellegvár, az Alsóvár, a Duna-parton pedig a Vízibástya. Károly Róbert 1323-ban Visegrádra tette székhelyét, ekkor jelentős fejlődésnek indult a település. Nagy Lajos és Zsigmond uralkodása alatt épült királyi palota Európa egyik legszebb királyi rezidenciája volt, melyet Mátyás király később reneszánsz elemekkel gazdagított.


Cseke László Visegrád TDM


A Visegrádi Turisztikai és Marketing Egyesület elnöke, Cseke László Visegrád szülötte, szinte minden követ ismer a városban. A lelkes közösségi ember a város érdekében összefogja a lakosságot éppúgy, mint a település szállásadó, gasztronómiai vállalkozásait, szórakoztató és sport létesítményeit. Visegrád Pest megyéhez tartozik, és ezért szinte az összes támogatási és pályázati pénzből kimarad, de a város fejlődése ennek ellenére szembeötlő –mondja az elnök, miközben profi idegenvezetéssel mutatja be a várost.

 Visegrád Fellegvár


Budapest játszótere több napra nyújt élményt

Márpedig van mit megnézni: a Fellegvár, a Királyi Palota, a Palotaház, a Gizella Majori Lovarda, a Renaissance étterem, a Nagyvillám Étterem, a pisztrángos tavak nagyon sok turistát csábítanak ide egész évben. A városba tavaly 2 és fél millióan látogattak el, köztük sokan egy napra érkeztek, hogy megtekintsék „Budapest játszóterét"– ahogyan Cseke László fogalmaz. A szálláshelyek 230 ezer vendégéjszakával büszkélkedhetnek, ami jelzi, hogy Visegrád több napra is elegendő élményt nyújt. Nagyobb területű apartmanokat, magánházakat bérelnek azok, akik nem szállodai hangulatra vágynak. A szállásbővítést szolgálja, hogy a befizetendő IFA egy része a városnál marad, amit visszaadnak a tulajdonosoknak, fejlesztésre.


Visegrád Királyi Palota


A helyi, sikeresen prosperáló TDM profitorientált szervezet, szabadidős programokat is szerveznek. A júliusi Visegrádi Palotajátékok idején van a csúcs, több ezren pihennek meg lelátóin. A sokszínű kulturális rendezvények - lovagi torna, mesterségek udvara, történelmi játszópark, rockkoncertek, zenés nyári esték, piactér – valamint a gasztronómiai nívós kínálat, a vinotéka, éttermek, kézműves fagylaltozó - számtalan időtöltési és kikapcsolódási lehetőséget kínál gyerekes családoknak is.


Renaissance étterem Visegrád

Nagyvillám vendéglő Visegrád

Pisztrángos tavak


Ami mindenképpen tovább fejlesztendő, az a vízi turizmus – hangsúlyozza Cseke László. A Duna kihasználása stratégiai kitörési pont lehetne, ennek jegyében nyílik majd meg az új nemzetközi kikötő is.


Visegrád nemzetközi kikötő


A turisták körében népszerű a kedvezményfüzet, amely sok nevezetesség megtekintését, vendéglátóhely és sportolási lehetőség felkeresését teszi lehetővé, takarékos módon - mutatja az InfoVisegrád-nál kapható tömböt Cseke László.


Visegrád várkapu

 

Lépésről lépésre haladva

Az utóbbi egy évben jelentős fejlesztések fejeződtek be Visegrádon, és újak kezdődtek el, amint arról Félegyházi András polgármester szép épületükben beszámol. A tavaly lezárult városközpont projekt utolsó állomásaként átadták az új Városházát, melyet a Visegrádi Négyek egyezmény aláírásának 25. évfordulója alkalmából létrehozott kiállítással nyitottak meg a lakosság előtt. A város meghatározó évfordulóit elkötelezetten ápoló közösség polgármesteri hivatala otthont ad a hivatalos ügyek intézésének, de új funkciót is kapott: mint nyitott rendezvény-helyszín is működik majd. A városközpont 2009-ben kezdődött és nemrég befejeződött 550 millió forintos rehabilitációja ICOMOS díjat kapott, ami nagy tekintélyű szakmai kitüntetés a múzeumok nemzetközi világszövetségétől.


Félegyházi András polgármester Visegrád


Jelentőset lépett előre a város az árvízvédelmi rendszer kiépítésében is. A Duna-parti mobil gátrendszer és az azt körülölelő új járdaszakaszok is biztonságosabbá teszik várost. A 3, 5 kilométeresre tervezett védmű létesítmény első üteme elkészült 2015-ben, idén további szakaszok átadására kerül sor. 


Visegrádi Palotajátékok


Visegrád turisztikai látványosságainak fenntartása, a rendezvények szervezése és a kapcsolódó marketing az önkormányzat költségvetésében kiemelt hangsúlyt kap. Az év nagy attrakciója a minden júliusban megrendezett Visegrádi Palotajátékok. A három napos nemzetközi rendezvény idején látogatói rekordot ér el a város, bár egész tanévben osztálykirándulások, és családok közkedvelt célpontja is. A jó megközelíthetőség érdekében erősitik az együttműködést a MAHART-tal, a MÁV-val, a VOLÁN-nal. Félegyházi András örömmel teszi hozzá, hogy a belföldi turisták számának növekedése és a kisebb külföldi csoportok érkezése a város bevételének növekedésében, a vendéglátás forgalmában is lemérhető.

A sikeres fejlesztéseken túl a Duna-menti települések vezetői előtt áll még az Eurovelo6 kerékpárút Pest-megyei szakaszának beruházása, amire nemcsak a turisták miatt van szüksége a régiónak, hanem a helybéliek életszínvonalát, munkahely megközelítését is emelné.


Visegrád Salamon totrony


Kiváló szállodák békés versenye 

A négycsillagos szállodák – mint a Hotel Silvanus, a Royal, a Thermal és a nemrég átadott Hotel Visegrád – több tekintetben példamutatóan együttműködnek, de nyilvánvalóan konkurensei is egymásnak. Más-más az elhelyezkedésük, ezért a tulajdonosok a földrajzi adottságokat igyekeznek úgy kihasználni, hogy a szolgáltatásaik palettáját egyedi kínálatokkal és specialitásokkal „testreszabják”.


Hotel Silvanus Visegrád

 

A néhány évi stagnálás után a turisták számának folyamatos emelkedésére számít a Mátyás király Fellegvárának szomszédságában, a 352 méter magas Fekete-hegyen épült, páratlan panorámájú, négycsillagos Silvanus Konferencia és Sport Hotel. A közelmúltban 70 lakóegységet teljesen felújítottunk 300 millió forintos beruházás keretében - mondja Lantos Árpád, a hotel egyik tulajdonosa, miközben visszaemlékszik a kezdetekre.


Hotel Silvanus Visegrád


Az 1971-ben épült szállodát 1989-ben három család vette meg, meglehetősen rossz állapotban, majd banki hitelek révén elkezdték a felújítást. 32 új Superior és DeLux szobát alakítottak ki, a pazarló olajfűtést vízfűtésre, a konyhát korszerűbbre cserélték le. Egyre több konferenciákat szerveztek, amelyek a szállóvendégeken kívül jelentős bevételt hoztak. 2008-ban Lantos Árpád a két társtulajdonos részét Kárász Istvánnal együtt megvásárolta, és további energiatakarékossági beruházásokat vettek tervbe. 2012-től elindult a fellendülés, évente 19-20 százalékkal emelkedő foglaltság 2015-re 63 százalék lett.


Hotel Silvanus Visegrád


A Silvanus mindig tovább fejlődik

Változatlanul számítanak a konferencia turizmus további élénkülésére, a nyári esküvőkre, amelyek a forgalom jelentős részét teszik ki, de kedvelt a nyugdíjas korosztálynak ajánlott 62+ akció és a wellness-szel, ebéddel egybekötött Sunday Brunch is.


Hotel Silvanus Visegrád


A 22-23 négyzetméterre növelt, légkondicionált szobákba vadonatúj bútorzat került, emelt ágyakkal, modern olvasólámpával, két kényelmes fotellel, új minibár-rendszerrel, vízforralóval, tea- és kávébekészítéssel- mutatja be a hotelt Balogh-Thoma Anett marketing vezető. A lakóegységekhez óriási terasz, az erdő felőli oldalon fekvőkhöz franciaerkély tartozik. Néhány éve főleg belföldiek pihennek itt. Nagyon népszerű a fedett wellness részleg, párját ritkítja a csodálatos panorámát nyújtó nyitott medence a hotel Dunakanyarra néző oldalán, elsősorban a kisgyerekkel érkezők körében.


Hotel Silvanus Visegrád


A 151 szobával, lakosztállyal és 7 konferencia teremmel rendelkező szálloda szabadtéri élmény- és gyermekmedencével, beltéri medencével, jacuzzival, infraszaunával, finn szaunával, gőzfürdővel, illat-és sókamrával és további szolgáltatásokkal kényezteti a vendégeit. Azonban a Hotel Silvanusban nincs megállás; 2016-ban a tulajdonosok megvásárolják a szomszédos telket, amelyen egyebek között fitnesz központot létesítenek.


Finom falatok, parton és hegyen 

 

Nagyvillám vendéglő Visegrád

      

    Visegrád gasztronómiai kínálatában elegáns szállodai éttermek, történelmi hangulatú vendéglátóhelyek, és családias kisvendéglők között is választhat a látogató. A Duna-parti Renaissance Étterem az országban egyedülálló módon, a belső kialakításával, kosztümjeivel, és nem utolsósorban az agyagedényekben felszolgált ínycsiklandozó étkekkel és italokkal a reneszánsz korába repíti vissza a Visegrádra érkezőket.


Renaissance étterem Visegrád


Zeller Róbert, az étterem tulajdonosa elmondja, hogy a vendég öt helységben foglalhat helyet, 10 nyelvű étlapról, akár japánból, koreaiból is választhat a környékbeli erdőkből vadételt, kistermelőktől beszerzett bárányt, a visegrádi, vagy tapolcai patakokból fogott pisztrángot. Helyi családok által készített cserépedényekben tálalt házi burgonyafánkkal körített konfitált libacomb, dunabogdányi bucival a legfrissebb trendeket követi. Népszerűek a borkóstolós vacsorák, ahol az étterem saját borospincéjéből kerámia agyagkorsókban hűsölve kerül az asztalra a hegy leve.


Zeller Róbert Renaissance Étterm tulajdonos


Ha a vendég a pazar hegyi kilátást és a friss levegőt választja inkább, meglátogathatja a Fellegvár felett található Nagyvillám Éttermet. Az 1927-ben épült turistaházat az egykori Orvosi Egyesület használta, majd állami tulajdonból a Pilisi Parkerdőgazdasághoz került az épület. A fotók és filmek segítségével felújított étterem jelenlegi formáját 2007-ben nyerte el. Érdekesség a szinteltolással megoldott több, szeparálható, különböző berendezésű és hangulatú terem, amelyekben kisebb-nagyobb társaságok foglalhatnak helyet. Az üzemeltető, Limbert János büszkén mutatja a szinte mindegyik helyiségből élvezhető, lenyűgöző szépségű panorámát, mely a pilisi hegyekre és a Fellegvárra és a Dunakanyarra fordítja a vendég tekintetét.


Nagyvillám vendéglő Visegrád


Canopy, gokart, bob és még sok más

Visegrádra nemcsak a történelmi látnivalók miatt érdemes ellátogatni, hanem a sokféle sport létesítmény miatt is. A 4 évszakos családi Nagyvillám Sípálya hóágyúzott pályája sielőknek snowboardozóknak, szánkózóknak, télen-nyáron a bobpálya, gokart, a 45 pályás kalandpark és a minigolfpálya nyújt a csodálatos környezetben szórakozást. A pazar panoráma mellett adrenalin fokozó szórakozás Magyarország első Canopy pályája, melyre a bátrak elé a Fellegvár romjai és a Dunakanyar szépséges hegyei tárulnak.  A Dél-Amerikából származó, az őserdők ellenőrzésére alkalmazott canopy Visegrádon 900 méter hosszú pályán, 14 méter magasságban új sportolási lehetőséget kínál. Kisgyerekeseknek érdekesség a Madas László Erdei Iskola, a Jurta Camping, Történelmi mesekert, és az Erdei Múzeum.


Canopy pályája Visegrád


Élmény a kicsiknek a lovardában

Visegrádtól párszáz méterre bújik meg a fák között a Gizella Major Lovarda. Ez a terület a IV. században római erőd, majd egyházi birtok volt, később országos és nemzetközi lovas versenyek helyszíne. Húsz éve Eőry Sarolta és állatorvos férje vezetésével, egy visegrádi, három generációs család munkáját, megélhetését, és hobbiját jelenti. Az állattartáshoz és lovas oktatáshoz nagy legelők, takarmány, nyugodt gondozók, és szép környezet szükséges. Ez itt mind adott.


Gizella Major Lovarda Visegrád


A lovardába főként környékbeli családok járnak oktatásra, óvodás korú gyerekekkel, akik részt vesznek a ló ápolásában, az órákra való felkészítésében. A legkisebbek pónin kezdenek terepsétával, vagy futószáron tornáznak, a nagyobbak a Pilisi Parkerdőben, terepen lovagolnak. Visegrádon megszálló vendégek számára vonzó a gyönyörű természeti környezetben fekvő közeli lovarda, ahol a tulajdonos család jól felszerelt pályákkal, regisztrált, vizsgáztatott lovakkal, képzett oktatóval várja az érdeklődőket.


Gizella Major Lovarda Visegrád

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes. hu / Okolicsányi Zoltán

 

2016-05-09« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk