Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

A Balaton mesés őszi világa


Sajnos még napjainkban is sokakban él az a tévhit, mely szerint a Balaton egyenlő a nyárral, az önfeledt fürdőzéssel, és a bulizással. Természetesen ez igaz, de a nyári szezonon kívül érkező turisták tömegeit ejti ámulatban, milyen hihetetlen széleskörű kínálat várja a vendégeket.

Ránk köszöntött a csodálatos „vénasszonyok nyara”, szikrázó napsütés, kellemes meleg, ezernyi színben pompázó természet, senkinek sem szabad kihagyni ezt az időszakot, hogy még egy utolsó igazi kirándulást tegyen, mielőtt beköszönt az esős, ködős ősz. Ehhez szeretnénk egy remek tippet adni, az M7-es autópályán remekül megközelíthető, egyik legismertebb Balaton parti településre, Balatonföldvárra és annak környezetére.A ma 2300 lakosú, közvetlen tóparti település már a Kelta időkben is lakott volt, de igazi fényét, melyet napjainkig megőrzött az utókornak, a Széchényi családnak köszönheti. A régészeti leletek szerint i.e. IV. században kelta kultúra virágzott a vidéken és ebben a korban épült földvár is, mely  a település névadója.  A hajdani építményt délről földsánc, északról a Magaspart szakadéka és a tó védett. A Széchenyi család felismerve ennek a gyönyörű tájnak a lehetőségeit, idegenforgalmi beruházásokba kezdett a tó partján, melynek eredményeként a fürdőtelepet hivatalosan 1896-ban nyitották meg, ettől fogva nevezték a települést Balatonföldvárnak. Ebben az időben már több mint 40 csodaszép villa fogadta  és gyönyörködtette a vendégeket és kedvelt helye lett az arisztokráciának, a főuraknak, a magas hivatalnoki és katonai köröknek.

Balatonföldvár fejlődése a két világháború között tovább folytatódott, így a település a déli part egyik legkeresettebb üdülőhelye lett. Országos jelentőségű összejövetelek színhelye is volt, s több neves művész, tudós közéleti személy kötődött a településhez, többek között Bajor Gizi, Kandó Kálmán, Németh László, Rákosi Jenő, Rákosi Szidi, Kvassay Jenő, Szabó Lőrinc, Ránky György. Ennek a korszaknak a kellemes hozadékát élvezheti ma is minden idelátogató turista, akiket a folyamatosan bővüli turisztikai kínálatok sora is vár ebben a festői városkában.De nézzünk körül, mi is várja itt a kikapcsolódásra és programokra éhes vendégeket! A várossal legjobban úgy tudunk megismerkedni, ha a Tourinform irodában kérve egy ismertetőt, részt veszünk egy kalandos városismereti oknyomozó túrán, melynek során a másfél-kétórás nyomozás alatt – miközben azt próbáljuk kideríteni, hogy Balatonföldvár egykori büszkeségében, a híres Hungária kaszinóban ki ölhette meg az egyik előkelőséget, Heltai Károlyt – felfedezzük Földvár legszebb látnivalóit, a régi villasortól a part menti platánsoron át a Galamb-szigetig. A kényelmes séta közben szebbnél szebb villák előtt vezet el utunk, melyek híres hajdani tulajdonosaira, lakóira emléktáblák figyelmeztetnek.

A festői magas partról lelépcsőzve a Balaton talán legszebb partszakaszára érünk, a megannyi versben, dalban, prózában megjeleníteni próbált, ám élőben mindegyiknél sokkal megragadóbb platános sétányra. Az őszi napsütésben csillogó, áttetsző vizű Balaton látványa a megannyi hattyú és vadkacsa társaságában, melyhez az északi part fenséges képe adja a hátteret, mintegy koszorúként körülölelve a tájat, már-már a giccsesség pozitív értelembe vett határát súrolja. Aki nem időzött még valamelyik padon ücsörögve ebben a „természeti múzeumban”, az el sem tudja képzelni milyen nyugalmat és kikapcsolódást jelent ez táj.Természetesen nem muszáj a partról szemlélnünk ezt a csodálatos tájakt, hiszen Balatonföldvárnak van a legnagyobb és talán legszebb vitorlás kikötője, ahol akár bérelve, akár kapitánnyal meglovagolhatjuk a vizet, de a kikötőben személyszállító hajókra is szállhatunk, mivel a remek időjárásra való tekintettel, hetekkel hosszabbította meg a hajótársaság a menetrendszerinti hajóinak közlekedését.

Mivel a településen keresztül megy a balatoni kerékpár körút, és mind a város nevezetességei, mind a hozzá tartozó kistérség látványosságai drótszamárral könnyen elérhetően, így nyugodtan pattanjunk nyeregbe!

Tegyük ezt annál is inkább, mivel, egy remek borvidék területén járunk, így a sofőröknek sem jelenthet gondot, a Kötcsei pincék meglátogatása. A fenséges dombok lankáin, szőlőültetvények között meghúzódó, javarészt kis családi pincészetek ódon hangulatú, hamistalan borvidéki fílinget biztosítva várják a hegy nedveinek megkóstolására fogékony utazókat. A hordókból frissen kilopózott, remek nedűk tesztelése kihagyhatatlan programpont eme csodálatos vidék felfedezése közben.Persze azoknak sem kell megijedniük, akik nem szeretnének kétkerekűvel tekerni a dombok között, hiszen hangulatos lovagkocsikázás keretei között is van lehetőség végigjárni a borvidék legszebb tájait, érintve számos hangulatos pincét, nehogy kiszáradjunk az úton.

No de ne csak a szőlőtőkék kincsivel ismerkedjünk ezen vidéken, hiszen vár minket a Rádpusztai Gasztro Élménybirtok, ahol a régi időket idéző, kézzel faragott szobrokkal körülvett nádtetős csárdában, magyaros vendégszeretettel, szabadtéri kemencében sült ínycsiklandó pecsenyékkel és tradicionális ételekkel várják a vendégeket, természetesen élő cigányzenével kísérve a remek falatozást. Olyan kulináris különlegességeket kóstolhatunk itt, mint a Rádi bőségtál (kacsa, malacpecsenye, tűzdelt pulykacomb, párolt káposzta, hagymás törtburgonya, hasábburgonya), Libamájtorony tokajis körtével, Házi lecsó, Rózsa Sándor kedvence (Fokhagymás tarja, sült szalonna, sült hagyma), vagy az eredeti Balatoni halászlé.A hangulatos nádtetős étterem 180 éves borospincéjében idén tavasszal megnyílt a „Magyar Borok Pincéje”, ahol a hatalmas hordókban kialakított vitrinekben mutatják be a 22 hazai borvidéket és a legjellemzőbb borokat, a legnevesebb pincészetek különleges nedűit. A 8 eredetvédett pálinkával is megismerkedhetnek látogatóink, és hogy teljes legyen a kínálat, a magyar pezsgők is helyet kaptak a hangulatos pincerendszerben.

Természetesen nem csupán a kulináris élményekre koncentrálódik a birtok, hiszen messze földön híres ménesével lovagolni, kocsikázni vagy épen csak állatsimogatással is lehet múlatni az időt, de a bátrabbak quad-okkal is tesztelhetik a homokos futtatókat, remek szórakozást teremtve a család minden tagja számára.

És hogy mi vár ránk ebben a csodálatos térségben? Nos kedves olvasó, útra fel, és ismerje meg személyesen, győződjön meg személyesen mennyi élmény várja ősszel is ezen a fantasztikus vidéken!

További információk: www.balatonfoldvar.info.hu

Írta/Fotó: Zamody GáborAlte Version auf einer größeren Karte anzeigen

Vissza » Újdonságok

 Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkek
All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk