Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Abasár: egy korty történelem


Mátraalja egyik gyöngyszeme Abasár, amely elvarázsolja az idelátogatót. Szépségesek a már megújult és a kissé romos pincesorok egyaránt, a csend és a nyugalom pedig a nagyvárosokból érkezők számára szinte megdöbbentő és roppant vonzó. A domboldalak szőlővel beültetettek, és mióta elkészült az ide felvezető út, még inkább fellendült az egykor elvadult részek újratelepítése.


   


A település története egészen időszámítás előtt 2500-ig nyúlik vissza, magyar emlékei pedig Szent István király koráig. Folynak jelenleg is az ásatások, amelyek során a falualapító Aba Sámuel monostorát tárják fel. A király a hagyomány szerint vagy Géza fejedelem, vagy István lánytestvérét vette feleségül, a kevés korabeli írásos emlék miatt igen sok bizonytalanság van élettörténetében. Ami biztos, hogy az Abák székhelyén építette fel várát és egy monostort is alapított, ahol 1044-ben, 970 éve eltemették. Ő volt a harmadik magyar király egy olyan korban, amikor még a pogányság és a kereszténység közötti harc éppen úgy eldöntetlenül folyt, mint a német császár hűbérurasága elleni küzdelem. Sírját állítólag a XVII. században borpincévé alakították, ám ez is bizonytalan. Most az ásatások során kilenc méter átmérőjű rotundát találtak a régészek, - ezt a turisták a védő fedőlap alatt megtekinthetik – közepén egy kúttal, amelyről még nem tudják, vizet tartalmazott, vagy menekülési útvonal volt. A település polgármestere, Dr. Lénártné Benei Anikó elmondta, pályázati pénzből szeretnék a közeli egykori művelődési házat látogatóközponttá alakítani, és a leleteket megtekinthetővé tenni.


   


De nemcsak itt folynak leletmentési munkálatok, hanem a Sár-hegyen is. A közelmúltban történt vízszennyezés miatt történő vízmű-munkálatok miatt szükségessé vált itt is az ásatás. Egykor a falu címerében szereplő három kápolna egyike állt itt, amely már nem látható, csak a földalatti rész az, ami megmaradt. Viszont eddig mintegy 30 sírt tártak fel, valószínűleg a köznép temetkezhetett ide a leletek alapján. A megtaláltak az egri múzeumba kerülnek.A polgármesterasszony elmondta, a település lakóinak nagy része a mezőgazdaságból, annak is a szőlőtermelési ágából él. – Hódítjuk vissza a hegyoldalt – jegyezte meg, - 40 év után újra szőlőt telepítenek. Másrészt az ország 70 százalékát az itteni termesztők látják el oltvánnyal. Általában fehérszőlőt termesztenek a Sárhegyen, amelyen a földrajzi eredetvédett Olaszrizling a legismertebb és leggyakoribb. Mára dűlőkhöz kötött a kiemelkedő minőségű boruk. De terem itt Leányka, Tramini, Chardonnay, Irsai Olivér, és ma már vörös szőlőkkel is találkozhatunk. A talaj vulkánikus eredetű andezit tufa, ma is látható láva maradványokkal a pincék belsejében. Az egykori földesurak előírása szerint évente legalább egy méternyit kellett vájni a pincék meghosszabbítására. A borok fűszeresek és „legényesek”, ahogy itt mondják. A Pálinkás pince, amelyet meglátogattunk, a Mátraverebélyre vezető Mária út mentén van, talán az egyetlen pince a világon, amelybe „be is vezet” a zarándokút. Háromszintes pincerendszer ez, amely sok aranyérmes borral dicsekedhet és a közelmúltban egy champion győzelmet is elért.A helyi ételek közül a legismertebb a négy asszonyos húzogatós túrós rétes, de készül tökös-mákos, répás, valamint kapros túrós lepény vékony kelt tésztával. A töltött káposztát a szőlősor végén főzték. Kedvelt a pincepörkölt: üstben készül marha és sertéshúsból, csülökkel, fatüzeléssel.

   


A hétvégén, május 17-18-án tartják Abasáron a XX. Nemzetközi Katona- és Bordalfesztivált. A kétnapos eseményen férfikarok, hagyományőrzők, helyőrségi zenekar lép fel, az I. Világháború 100 éves évfordulója alkalmából, megemlékezésül az énekesek egy akkori dalt, nótát is előadnak. A történelmi pincesoron borkóstoló lesz, a Dél-Mátra kézművesei kirakodóvásáron mutatják be portékájukat. Az abasári helytörténettel és a korabeli élettel a Kapásházban ismerkedhetnek a látogatók.

Írta: Dr.Hajós Anna

Fotó: www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


Nagyobb térképre váltás

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Újdonságok

 Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkek
All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk