Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Fel a Füvészkertbe


Cseresznyevirágzás ünnepe

Trillázó madarak, fűben, bokrokon és fákon pompázó illatos virágok és az Ázsia Kertből áradó sejtelmes japán zene fogadta április negyedikén délután az ELTE Füvészkertjébe érkezőket a Sakura (ejtsd: Szakura), azaz a Cseresznyevirágzás ünnepén.

Szép hagyomány, hogy az egyetem botanikus kertjében a japán cseresznyefák áprilisi virágzásakor többnapos rendezvénysorozatra várják az érdeklődőket, s ilyenkor a vendégek a Távol-keleti ország szokásaihoz hasonlóan takarókra telepedve piknikezhetnek, gyönyörködve a virágba borult fácskákban.Sakura és herendi porcelánok

Az eseményen megjelent Yamamoto Tadamicsi, Japán nagykövete, aki nagyra értékelte a hazája és Magyarország közötti kulturális kapcsolatokat nagyszerűen szolgáló fesztivált. Elismeréssel szólt a programsorozat részeként megnyitott „Virágzó Herend” című kiállításról, mondván, hogy a magyar történelmet és hagyományokat őrző herendi porcelángyár termékei ismertek és keresettek náluk is, sőt, még a császári ház is kedveli a manufaktúra szép porcelánjait. A korábbi évekhez hasonlóan a nagykövet egy japánból származó pompásan virágzó ötszirmú díszcseresznyefát ültetett el a füvészkertben.

Dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy világhírű - kézműves módon előállított - termékeik a múltból a jelenen át a jövőbe ívelően a szépség örök értékét közvetítik, s rohanó korunkban is felveszik a versenyt a tömegtermelés silány termékeivel. Céljuk az európai porcelánkultúra évszázados hagyományinak megőrzése mellett vállalni a folyamatos megújulást és újabbnál újabb stílusteremtéssel meglepni a vásárlóikat.

A kizárólag virágmintás tárgyakat bemutató kiállítás egyik különlegessége a 39. sorszám alatt található. Amely a cég japán hatású mintáinak sorát gazdagító Stile Kakiemon dekor. Az eme mintával díszített porcelánok négy mezőre tagoltak: két mezőben kínai virágok láthatók, míg a másik kettőben piros színű spirális motívum jelenik meg. A kacskaringós faágak aszimmetrikus elhelyezkedését a dekoratív spirálmotívummal kitöltött felületek ellenpontozzák. A kétféle stílusú hatást egyesítő dekor a herendi porcelánfestők kiváló kompozíciós készségét dicséri. A tárlat időtartama alatt a helyszínen megcsodálható a porcelánfestés.Japán zene és haiku

A hallgatóságnak andalító zenei élményben is része volt a cseresznyefák árnyékában. Bakos Tünde hagyományos, majd három méter hosszú japán citerán, kotón adott elő, természetesen japán dalokat, Kenéz László bambuszfurulya kísérete mellett. Aki megnézte a kottát, az külön elámulhatott a miénktől rendkívüli módon eltérő hangjegyeken.

A Füvészkert ezen alkalomra haikuíró versenyt is hirdetett. A haiku a japán költészet egyik válfaja, amely rímek nélkül néhány szóból felépülő sajátos szerkezetű, cím nélküli háromsoros költői mondat, amely meghitt hangulatban ragadja meg és a természet, vagy az emberi lét egy-egy különös pillanatát. A pályázatokat dr. Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke vezette zsűri bírálta el. A versengés legjobb alkotását Török Andrea nyújtotta be, s költeménye a következő:

APRÓ PILLANGÓK

SEREGE SŰRŰSÖDIK

HISZ’ EZ; FA LOMBJA!

A szerencsés nézők megkóstolhatták a lisztfinomságúra őrölt élénkszínű zöldteából borotvaecsethez hasonló keverővel készített teát. Majd fa evőpálcikákkal megízlelhették a finomabbnál-finomabb rizsalapra helyezett nyers halból, rákból, kagylóból vagy sajtból készült szusit.  A finom falatkákhoz kínáltak még szója olajat és sűrű krémként eldolgozott zöld színű vaszabit, azaz japán vizitormát.Zenétől a kardvívásig

Az április 5-6-a között, valamint április 12-13-ára meghirdetett Saukura ünnep programja változatos időtöltést kínált az érdeklődők számára. A sokféle rendezvény között volt többek között Nestea Cseresznyevirág Fesztivál, a Magyar Anime Társaság által szervezett gyermek kézműves foglalkozás keretében origami (papírhajtogatás), manga (vázlat, japán stílusú képregény, amelyben a legerőteljesebb kifejezőeszköz a szem) rajzolás. A shamisen nevű háromhúros pengetős hangszeren Takakau Keliró játszott, bemutatkozott a Taikó dobzenekar, Kenéz László nemcsak előadást, hanem tanítást is vállalt a shakuhacin (japán bambuszfurulyán), és nem maradt ki az operaének, meg a tánc sem. De az események sorában szerepel majd japán íjászati bemutató, és interaktív japán kardvívás is.

A részletes program megtekinthető az internet következő oldalán: http://www.fuveszkert.org/

Írta, fényképezte: Kőhalmi Dezső

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Újdonságok

 Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkek
All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk