Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Felturbózzák Hollókőt

 

Szeretem a szabadtéri néprajzi múzeumokat, vagy más néven skanzeneket. A világon elsőként a svéd tájak jellegzetes építményeit gyűjtötték össze 1891-ben Stockholm Skansen kerületében Arthur Hazelius kutató kezdeményezésére s az elnevezés világszerte sokfelé meghonosodott. Az ilyen létesítmények közül nagyon kevés az, ahol a házakban élik mindennapjaikat az emberek. Eme ritkaságok közé tartozik Hollókő, amely Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO Világörökség listáján.A helység ófaluja máig őrzi a kistelepülés 17-18. századi tradícióit, ám mégsem vált szabadtéri múzeummá, hiszen a házak lakottak. Mi több az emberek nagy része ünnepi alkalmakkor, például húsvétkor, pünkösdkor, szüreti bálon, vagy karácsonykor még mindig felveszi magára a szép népviseletet. A most újramacskakövezett főutcán lévő muskátlis ablakú épületek kapujában néhol kint ülnek a szépséges hímzéseket varrogató és kínáló asszonyok.  Akad itt fazekas, régi fajátékokat készítő asztalosmester, cégéren hirdeti magát a textilszövő és mutatós kaspók, kosarak sorakoznak s egy kontyolt nyeregtetős palóckontyos, hódfarkú cseréptetős házikó gangján. A gyönyörű palócruhás babák nemcsak a kicsiny múzeumban láthatók, hanem azokból lehet vásárolni is a készítőjénél. Az egyik étteremben palócgulyást kínálnak, de kapható a messze földön híres palócleves, meg rétes is. Található az étlapon többek között szürke-marha pörkölt, mangalica sült, szarvas pörkölt s minden, mi szem-szájnak ingere. Én sztrapacskás, azaz juhtúrós, sült töpörtyűvel meghintett tésztával tömtem meg a pocakom, amihez benyakaltam egy flaska „Jó palóc” fantázianevű kézműves sört, aminek címkéjét Mikszáth Kálmán képmása ékeskedik.


   


Az ebédutáni sétán sokan fényképezték, a fatornyos, zsindellyel fedett haranglábbal díszes templomot s igaz most csak kívülről tudtam megnézni a felújítás alatt álló várat, de így is impozáns látvány. Meglepő, hogy mennyi régi épületet újítanak fel, messzemenően megtartva az ősi formákat. Jónéhány kapuban olvasható a felirat: szoba kiadó. Érdemes megtekinteni a postamúzeumot és a néprajzi gyűjteményben gazdag tájházat is. A település fejlesztéséről a települést 2002 óta vezető őslakos polgármester Szabó Csaba a következőket mondta:


   

   


- Tizenhat éve a most 360 lakosú Hollókő haldoklott, mindössze 28 gyerek járt iskolába és a fiatalok színe-java elköltözött, mert itt nem volt szinte semmi munkalehetőség.  Szerencsére a Világörökség részévé lettünk és nő az idegenforgalmunk. Egyre többet támogatjuk olcsó bérlakással, állással, anyagiakkal az ifjakat, s így mind többen költöznek be, illetve vissza. Ma már közel hatvan ember él a turizmusból. Rendkívül fontosnak tartjuk továbbá a hagyományaink átörökítését s ezért az általános iskola alsó tagozatában az úgynevezett Hollókő tantárgy keretében az itt élő idős nénik tanítják többek között a kenderfonást és a népdalokat a lurkóknak.A jelenleg folyó csaknem kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztés során októberre nemcsak a macskaköves útburkolatot és a 13. századi várat újítjuk fel ott berendezve egy működő középkori konyhát, hanem szabadtéri színpadnak is helyt adó közösségi teret, továbbá parkolókat építünk s több régen elhagyott házat tatarozunk, amelyekben a falusi élet különböző attrakcióit mutatjuk be. A fejlesztéssel mérsékelni szeretnénk a szezonalitást. Népviseleti bemutatók, zenés programok, táncház, kézműves foglalkozások sora, de még harangjáték is várja az ide érkezőket. Akik a szintén világörökségi tájvédelmi körzetben is túrázhatnak, majd jóízűt ehetnek a helyi ételekből, italokból. Bővítjük a Román András Látogatóház funkcióit is, ahol tovább gyarapítjuk a kiállított tárgyak sorát és filmen mutatjuk be a község múltját. A palócműhelyben lesz egyebek mellett kovács, kalácsos, guzsalyos, szövőház, csuhéfonás és gyöngyfűzés, az apró üzletekben pedig árulnak majd helyben készült lekvárt, sajtot, házi sört s még mézet is. Ősztől pedig a várban, a múzeumokban, a táncházban és a szövőházban is ősztől népviseletbe öltözött dolgozók várják a vendégeket.Az új típusú jegyrendszerrel több kiállíts, rendezvény között lehet válogatni, s aki igényli az még egy a helyi hagyományos étkekből álló ebédet is kaphat. A faluban mintegy kétszáz ágy várja a turistákat. Az önkormányzati vendégházainkat múlt század eleji és közepi bútorokkal rendeztük be, s azokban 36 személynek tudunk szállást biztosítani.

A beszélgetés során megtudtam azt is, hogy készséggel ajánlják programként a hozzájuk érkezőknek a szomszédos faluban Szentén a Palóc Sajtút első állomását, amely augusztusban nyílt meg a Maszlik Családi Gazdaságban. Ott is szívesen fogadják a felnőttek, de az iskolások s óvodások kirándulócsoportjait is házi tejjel, túróval, tejföllel, vajjal, gyümölcsös joghurtokkal és különféle gomolya-, nemespenésszel érlelt-, valamint félkemény sajtotokkal, házi szörpökkel meg lekvárokkal. A gazdaságban lehet bocikat és kisborjút simogatni s a nagy truváj a közönség előtt méretes vörösrézüstben főzött sajt gyártásának bemutatója.

Írta: Kőhalmi Dezső

Fotó: Okolicsányi Zoltán, 1 Kőhalmi Dezső,

 


Größere Kartenansicht

Vissza » Újdonságok

 Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkek
All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk