Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Régi-új Mátyás Pince


Az Erzsébet híd lábánál álló pompás palota napfényben szikrázva ragyogó, űrközpont bejáratát idéző előterébe belépő néhány méter után lélegzet elállva csodálkozik a múlt század eleji elegáns vendégfogadók hangulatát idéző pompás, színes ólomüveg ablakok, kovácsoltvas csillárok és a magyar múlt hajdani dicsőségét idéző falfestmények, képek meg a korabelit idéző bútorok között egyenes háttal s megrakott tálcákkal a kezükben elegáns vékonycsíkos öltönyben tovasuhanó pincérek látványától, a 110 születésnapját ünneplő fővárosi Mátyás Pincében.


   


A nagy kulturális és gasztronómiai hagyományokkal rendelkező étterem egész esztendőben tartó megemlékezés sorozata május eleji szülinapi összejövetelének résztvevői számára kedves gesztusként a helység történetét a legautentikusabb személyek meghívásával s előadásával tette nagyszerű élménnyé a létesítményt húsz érve átvevő menedzsment, akiknek első dolga a termek régi fényének helyreállítása volt, ami kifogástalanul sikerült. A szépen megújult sörözőben, Zene-, Halász-, Jubileumi és az úgynevezett Kolompos teremben közel háromszáz vendéget tudnak fogadni.Sikerek után államosítás

Dr. Borostyánkői Mátyás a Mátyás Pince első tulajdonosának, Baldauf Mathiásznak az unokája élvezetes előadásban idézte fel az étterem születésének és államosításának az eseményeit. Az alapító a ma Ausztriához tartozó Borostyánkőn (Bernsteinben) született, tizenhárom évesen már pincértanuló volt, ahonnan tovább ment Grazba, Bécsbe majd Budára ahol először a Zöldfában, majd a Piszkos sörházban dolgozott. Itt vette feleségül az ezredfordulón Anutonovics Teréziát, a tűzrőlpattant cukrászkisasszonyt és bérbe vették a házzal együtt a híd lábánál lévő pincét, amit a maga, illetve a nagy király neve után kereszteltek el. A helységben hamarosan kialakították a főváros egyik legkedveltebb éttermét, amelyet jeles személyekből álló asztaltársaságok, egyházi személyek, politikusok és művészek is látogattak. Ekkortájt három-négyezer hektoliter sör és három-négyszáz hektoliter bor fogyott évente az üzletben. Az alapító halálát követően két fia és felesége vitte tovább a boltot. A második világháború után a Belkereskedelmi Minisztérium hivatalnoka hazug ígéretet tett mondván, hogy ha felújítják, és újra beindítják a Mátyás Pincét, akkor azt nem államosítják. A rémes napról, 1949. december 29-éről így emlékezett az unoka:

- Délben szokás szerint jöttünk a húgommal ebédelni. Apám idegesen rohangált a ház előtt és csak azt mondogatta: „Ezt nem hiszem el, hogy megtörténhetett!” Még egy rokonunk délutáni esküvőjére a pultra kikészített, becsomagolt süteményt sem vihettük el.Az új üzletvezető kis híján tönkretette a céget, már azon gondolkoztak a minisztériumban, hogy bútorraktárt kellene belőle csinálni, amikor szerencsére a szintén kisajátított, híres kispesti Halásztanya vendéglő tulajdonosát tették meg vezetőnek. Aki a korábbi tulajdonos feleségét választotta gazdasági vezetőnek. Az államosítás náluk sem mindennapi módon történt az étteremben, amiről így mesélt az egykori tulajdonos fia:

- Nálunk egy korábbi gyári segédmunkás elvtárs jelent meg, aki először kért egy borjúpörköltet, nagyfröccsel. Majd miután jóllakott és megtörölte a száját elővett egy papírt és közölte, hogy állami tulajdonba vesz mindent és ő lesz az üzletvezető. Nagyszüleim Kispest leggazdagabb emberei voltak, kirakták őket egy másfél szobás vizes lakásba és még egy villát sem hoztak el.A szocializmus időszakában híressé vált üzletvezető Papp Endre fia, Papp Dénes beszélt a nemzetközileg is híressé váló cigányzenés étterem – az 501-es számú vendéglátóipari egység - felvirágoztatásáról ahol többek között még a jugoszláv, az amerikai és a szovjet államfő is megfordult. De rendszeresen odajárt a politikus és művészvilág színe-java és olykor feleségestől az MSZMP nagyhatalmú első-titkára, Kádár János is beült a kedvenc bokszába. Világhírű írók, költők, színészek és zeneszerzők szintén élvezték a kellemes környezetben a jórészt magyaros ízeket kínáló finom ételeket a nemzetközileg is elismert Déki Lakatos Sándor, majd fia és zenekara muzsikája mellett.A múltban a jövő

Szekula László a Mátyás Pincét jelenleg irányító üzleti kör, a Mátyás Pince Új Ízei Kft. képviselője arról adott tájékoztatást, hogy hol járnak most. Arról beszélt, hogy 2008-ban vették át az üzletet és komoly, másfél esztendei felújítást követően fokozatosan visszaszerzik annak jó hírét, felélesztve a régi ízeket, ötvözve a modern kor követelményeivel. A jelenlegi prímás Lakatos Vilmos és zenekara viszi tovább a hely 65 éve töretlen zenei hagyományait. Akik kérésre természetesen akár Chopint, Mozartot és a nagy világslágereket is szívesen játszanak.

Vitárius Csaba üzletvezető álláspontja, hogy a hagyományos értékek fenntartása során a jelenben kell élni, így megalapozva a jövőt. Mint mondta „Stílusából adódóan a Mátyás Pince ma is sok külföldi vendéget vonz, ám az első osztályú vendéglőbe nagyon szeretnénk visszahódítani a magyar közönséget.” Ennek egyik módszere, hogy hétvégéken féláron ebédelhet a család cigányzene mellet. A legfiatalabb vendégek részére vasárnap délidőben a játszóházban megidézik Mátyás király korának hangulatát és történeteit.Az évfordulós megemlékezés részeként hamarosan megjelenik egy CD, amelyen zenekaruk az elmúlt 110 esztendő zenei anyagát foglalja csokorba. Ünnepi boruk a Villányi Cabernet Franc és Merlot házasításából készül s hamarosan palackérett lesz a Vylyan Pincészetben. Az évfordulóra receptversenyt hirdetnek s a legfinomabb étkek fölkerülnek az étlapra. Az ünnepi rendezvények egyik kiemelkedő eseménye lesz a prímástalálkozó. Az élő cigányzenén kívül szerdán és csütörtökön este néptáncosok folklórműsora várja a közönséget, továbbá alkalmanként más zenei irányzatok képviselői is megjelennek vendégművészként. Tartanak továbbá magyar nóta, valamint operett estet is. Az ínyencek számára különleges lesz a hungarikumok estje, amelyen a szürkemarha, a mangalica készítmények és a libamáj randevúzik a híres magyar italokkal.A pince honlapjának tömör megfogalmazása szerint: „Célunk, hogy – miként a reneszánsz korban Magyarország -, vezetésünkkel újjászülessen a Mátyás Pince és elfoglalja az őt megillető helyet a hazai vendéglátóhelyek élmezőnyében és az ínyencek törzshelyévé váljon.”

Írta: Kőhalmi Dezső Fotó: Okolicsányi ZoltánNagyobb térképre váltás

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Újdonságok

 Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkek
All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk