Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Selmecbánya - egy város, ahová el kell látogatni


Lépten-nyomon magyar emlékek, impozáns múltidéző paloták – egy részük már felújított – templomok, minden nép és vallás számára, ultramodern-retro-antik kávézók, múzeumok és még ezerféle látnivaló várja azokat, akik Selmecbányára tartanak. A környék pedig kiválóan alkalmas terep túrázóknak és a téli sportok szerelmeseinek.

Életem egyik nagy meglepetése volt ez a ma kilencezer lelket számláló település, amely híven őrzi a hajdan gazdag bányaváros emlékeit, de ma is él és lüktet, csak éppen fel kell fedezni kincseit és a „lelőhelyeket”. Szlovákia egyik legszebb, leggazdagabb történelmű települése és az UNESCO világörökségének része Banska Stiavnica, amelynek vezetői igyekeznek élénkíteni az idegenforgalmat, és egyre aktívabb vendégcsalogató programokkal előrukkolni..

Nincs közlekedési lámpa és óriásplakát

Itt nincs közlekedési lámpa, kevés az autó, és nem ragaszthatnak ki óriásplakátot – tudósít a helyi szabályokról Igor Kuhn, a helyi turisztikai hivatal marketingvezetője, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviseletének vezetője, Sona Jelínková által szervezett study touron.

A város elég mostohán van ellátva távolsági-nemzetközi tömegközlekedési kapcsolatokkal, elsősorban autóval megközelíthető. Két és fél óra alatt ott lehet lenni Budapestről. A városban ott jártamkor nem tapasztaltam semmiféle ellenszenvet a magyarok iránt – a Zachelmann panzió portáján magyarul köszönnek, és mikor angolul szólalunk meg, biztatnak, váltsunk át magyar szóra. Nagyon sok a városban a magyar emlék. Tudta-e például hogy Petőfi Sándor itt tanult két évig a selmecbányai líceumban?A házból le lehetett menni a bányába

Érdemes felmenni a lépcsőkön a hajdani Bányászati Egyetem hatalmas épülettömbjéhez. Hajdan a bányászat virágkorában harminc ezren éltek itt, számos közép és főiskola működött, mára természetesen a lakosság fogyásával a számuk csökkent. Az egyetemen mintha megállt volna az idő: a legalább százötven éves táblán az Ásványtan felirat hajdan sok magyar diákot terelt be az egyik előadó terembe.A Szentháromság tér őrzi a török elleni harcok és a pestis elleni reménytelen küzdelem emlékeit. A régi házak különleges attrakciója, hogy némelyikből egyenesen le lehetett menni a város alatti tárnákba. Tavasztól őszig rendezvények sorozata teszi színessé a település életét, amelyről a honlapukról folyamatosan tájékozódhatunk. Izgalmasan hangzik az élő emberekkel folytatott sakkverseny.

Az Arkangyal és a Dívna Paní

Az itteni dombok-hegyek-völgyek gyönyörű háttérként szolgálnak a helyi Kálváriához, amely szerepel a világ legveszélyeztetettebb műemlékeinek listáján is.
Bár a régi épületek közül még nem mindegyik lett rendbe hozva, már van néhány, amely erényt csinált a szükségből és a berendezték mindenféle antik és új tárgyakkal, bútorokkal a tágas tereket vagy hajdani kiskocsmákat. Az egyik bájos, pesti romkocsmákra emlékeztető hely az Arkangyal, amely vezetőnk, Igor (és népes családja) kedvenc helye. Minden szék más, finom kávéillat, fiatal párok, halk dzsessz szól, miközben a sarokban gyerekek játszanak.Ha itt laknék, minden szabadidőmet a Dívna Paní kávéházban tölteném. Így lehetnek ezzel a  helybéliek is: az epres sajttorta majszolgatás és a forró csoki kortyolás közben olvasgatnak egész délelőtt óriási szabad könyvtár várja a szép párnákkal kuckósított enteriőrben a vendégeket. A miliő franciás, merész, páratlanul divatos és érdekes.

Bundás kenyértől a sült malacig

Aki ide tart, készüljön fel rá, hogy a szlovák konyha finom, laktató fogásainak nehéz ellenállni. A Zachelmann panzióban úgy készítik a bundás kenyeret és a palacsintát, mint itthon. A sült malac savanyúságokkal is a magyar konyhára emlékeztetett, nem beszélve az elmaradhatatlan sörökről. Ugyanakkor az itteniek egyre büszkébbek a boraikra – ahogyan azt a borkóstoló programon hallhattuk - meggyőződésük, hogy néhány éven belül a szlovák boroknak is lesz akkora híre-rangja, mint a magyar fajtáknak.

A szlovák konyha világlátott séfjei ugyanakkor a legdivatosabb nemzetközi trendet viszik, ahogyan azt a négycsillagos Hotel Salamandrában megtapasztalhattuk. A modern, másfél éve nyílt szálloda gyerek- és családbarát, a közeli sípálya miatt ideális helyen van. A környéken is sok a látnivaló, a közeli Hodrusán érdemes megtekinteni a bányamúzeumot. A környéken 250 kilométernyi kerékpárút várja a drótszamárra pattanókat.Aranybútorok és trófeák

Az egyik legszebb, a betlérivel vetekedő, a várostól pár kilométerre lévő barokk szentantali kastély, gazdag bútor és műtárgy gyűjteménnyel. Itt élt egészen 1945-ig a bolgár cár. Mária Terézia lányának különleges szépségű aranybútora, valamint a trófeakiállítás a sok-sok épségben megmaradt középkori tárgy megtekintése felér egy történelem órával.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: http://www.banskabystrica.sk/, http://www.divnapani.sk,

Nagyobb térképre váltás

-------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Újdonságok

 Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkek
All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk