Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Tiszazug természeti kincsei


Közeleg a szünidő, megindulnak a családok kiérdemelt nyári vakációjukra. Sokan csak tavainkat veszik célba, mivel nincsenek tisztában, milyen más csodálatos, és szintén fürdőélményt is kínálni tudó területek várják az országban. Ehhez szeretnénk most egy új ötlettel szolgálni.

A Tisza második legnagyobb folyónk, ami számtalan mellékággal, holtággal tarkítja az Alföldi tájat. Legszebb része a szabályozás után is megmaradt Tiszazugi szakasz, melynek vize olyan tiszta, hogy a víz összetételére oly kényes „Tiszavirág” állatka is itt él a legnagyobb számban. (Itt kell megjegyeznünk, hogy jelenleg Európában a Tisza folyó az egyetlen olyan élettér, melyben ez a kényes állatka fejlődni képes!)

És akkor itt ragadjunk is le egy kicsit, hiszen a „Tiszavirágzás” egy olyan semmihez sem hasonlítható, Európában csak itt látható természetei jelenség, melyet mindenkinek látni kell! A hiedelmekkel ellentétben nem csupán egyetlen napot él, hanem a talajba ágyazódva, több vedlésen átesve, három éven át fejlődik ki abba az állapotába, amikor a vízből kirepülve ellepi a tájat. Utolsó vedlésével kialakul a végleges formája, majd a nászuk és a petéknek a víz feletti szétszóródása után elpusztulnak. Semmihez sem hasonlítható látvány, amikor akár több millió állatka pompázatos repkedése és násztánca zajlik, az amúgy is gyönyörű Tisza parti tájban! A szós szoros értelmében testközelből szemlélhetjük, mivel ilyenkor mindenre és mindenkire rászállnak a barátságos állatkák, de mivel szigorúan védett állatokról van szó, nem szabad zavarni őket.Ennek a fenséges látványnak bárki részese lehet, aki a www.tiszavirágzás.hu weboldalon jelentkezik, ahol a regisztrációt követően értesítést kap a várható időpontról, ugyanis a rajzás idejét csak napokkal előtte lehet pontosan megmondani.

De ha nem tudunk ezen a természeti csodán részt venni, akkor se aggódjunk, hiszen a Tiszakürti Arborétum minden nap várja a vendégeket csodálatos környezetben. Kényelmes sétát tehetünk a hatalmas fák, virágzó bokrok, és a barátságos tó mellett, de a kicsiket élménypark is várja.Szintén különleges élménnyel, kecsegtet a Tiszazugi Földrajzi Múzeum felkeresése Tiszaföldváron, ahol interaktív módon ismerkedhetünk meg a Tiszával és élővilágával, de a környéken végzett ásatásokról is pontos képet kapunk. Hogy még közelebb kerülhessünk ezekhez, a hátsó kiállítói részben ősállatok maradványait nézhetjük meg, sőt mamut fogat tarthatunk a kezünkben, ami szintén nem egy elfelejtésre érdemes emlék!

No de nyár van, és fürdeni is szeretnénk, így irány Cserkeszőlő, a térség talán legdinamikusabban fejlődő fürdőtelepülése. A hajdan csupán remek gyógyvízéről híres falúban a korábbi medencék köré valóságos vizibirodalom épült ki, tökéletes kikapcsolódást biztosítva a család minden tagjának.  A „szokás” fürdő és élmény elemek mellett olyan különlegességeket találunk itt, mint a „ponyvacsúszda”, (mely egy hatalmas ponyva, amiben egy toronyból tudunk a vízbe csúszni) vagy a „Óriás dézsa”, (mely egy több köbméteres edény, mely a magasból borul a vállalkozó szellemű emberekre) de van hullámfürdő és megannyi élmény medence, csúszda is.Szállásra remek megoldás a fürdővel egybe épített Aqua Lux Hotel, melyből kedvező áron akár köpenyben is besétálhatunk a fürdőbe, és bőséges finom étkezéseket is kínálnak az árban.

Viszont azért gondoljunk a felnőttekre is egy kicsit, hiszen a szabadsághoz hozzá tartozik néhány finom ital kortyolgatása is! Kihagyhatatlan célpont Tiszakürtön a Tálas pincészet, mely messze földön híres arról, hogy igazi kézműves borokat készít. A szőlő leve a szürettől a palackozásig a család több száz éves tradíciói alapján készül, a minőségről elég annyit mondani, hogy a rozé boraik is évekig eltarthatók minőségromlás nélkül, és nem a tartósítószereknek köszönhetően!

No és magyarok vagyunk, a bor mellett a pálinka is kedvenc nedűink közé tartozik, tehát irány Tiszaföldvár, ahol az egyik leghíresebb pálinkafőzde található, a „Szicsek”! Akár a tóparton ücsörögve teszteljük a jobbnál jobb italokat, akár bevásárolunk belőlük, és szálláshelyünkön koccintunk velük, a minőségi párlatok fenséges íz harmóniája órákig kísérni fogja napunkat.

Ha nem csupán italt szeretnénk souvenirként magunkkal vinni, nem lehet más ez a termék, mint  a híres csipke, aminek ezen tájon nagyon komoly hagyományai vannak, és szinte mindenhol beszerezhetünk belőle egy szép darabot, de igazi minőségi példányokat Cserkeszőlőn a Csipkeházban vásárolhatunk.

Ha már itt járunk, minden képen említést kell tennünk az úgynevezett „Kunhalmokról”, melyek jelentős része temetkezési célt szolgált. Tegyünk látogatást egy ilyennél útközben, sétáljunk fel a tetejére, nem csak az élmény lesz egyedi, hanem a panoráma is, amivel az egész Alföldi táj belátható!És mi vár még ránk ebben a kicsiny, de annál több természeti és gasztronómiai élménnyel rendelkező térségben? Nos akár egy hete is eltölthetünk itt unatkozás nélkül, keljünk útra, és keressük fel ezt a gyönyörű vidéket!

További információk: www.tiszazug.hu és a www.itthon.hu oldalon.

Írta/Fotó: Zamody GáborNagyobb térképre váltás

-------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Újdonságok

 Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkek
All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk