Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Magyar Portéka | Turisztikai képek- ahol jártunk | Saját Flickr Galéria

Zirc, a Bakony fővárosa feljövőben

Tavaszidős hangulatban érkezett meg – 16 országos médium képviseletében – egy külön-busznyi zsurnaliszta a zirci sajtókirándulásra, ahol a vendégeket Ottó Péter polgármester és Palotai Gábor, a Magas-Bakony TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője fogadta. Alábbi tudósításunkban örömmel számolunk be a város és közvetlen környezetének a közelmúltban megvalósult történelmi jelentőségű (műemléki, kulturális és természeti) fejlesztési projektjeiről, ami a hajdani járási székhely életében rekord média eseménynek minősíthető.

   

 

A sokat emlegetett varázslatos Bakony hegyvonulat közepén, mondhatni egy erdők által övezett völgyben terül el hazánk legmagasabban fekvő városa: Zirc. Ebből következően itt ihatják a lakók az ország legmélyebbről felszínre hozott ivóvizét. Az immáron ez évben harmincadik jubileumát ünnepelhető városi rangra méltán lehetnek büszkék az itt élők, amelyet az 1182-ben megtelepülő ciszteri szerzetesek tettek híressé. Gyorsan megjegyezzük, a barokk stílusú katolikus egyház temploma ma már a bazilika rangot viselheti. A 18. században újból felépült apátság jelenleg is meghatározza a hajdanán járási székhely arculatát.

Az utóbbi természetesen tény kérdése, ezért ízelítőül elsősorban e témakörben illik az olvasót tájékoztatni, vagyis hogy miért érdemes ellátogatni ide.

Nos, a bazilika minorban és a szomszédságában lévő 65 ezer kötetet számláló műemlék könyvtárban bepillantást nyerhetünk a ciszterciek életébe. Sőt, ez év márciusában egy sikeres látogatóközpontról számolhatott be a sajtó képviselőinek Dékány A. Sixtus apát, ugyanis az elmúlt esztendő májusában átadott Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának kiállítótermében számos értékes látnivalóval illetve programmal színesítik a város kulturális életét. Egyébiránt az iskoláik iránt – szemben a demográfiai tendenciákkal – egyre nagyobb az érdeklődés, ezért fizikai és szellemi értelemben vett fejlesztéseket terveznek, illetve valósítanak meg. Példának okáért – kormánydöntés alapján – folyamatban van az angolkert tulajdonjogának visszaadása, amelynek az üzemeltetését már átvették februártól. Sikeresnek értékelhető a központjuk forgalma is, hiszen a közel egy esztendős fennállás óta mintegy húszezren voltak kíváncsiak a rezidenciára. Ráadásul a választékban egyre bővülő kézműves termékeket és helyi portékákat kínáló monostori ajándékboltjuk is nagy érdeklődésről tett tanúbizonyságot. Középtávú terveik szerint a közeljövőben hagyományos ciszter termékek (sajt és sör többek között) előállítására készülnek, de intézményeiknél több pályázatuk megvalósításán dolgoznak – az apátság örökségeinek felkutatásával és bemutatásával.

A Bakony élővilágát a Természettudományi Múzeumban ismerhettük meg, ahol kuriózumnak számít a jégkorszakból származó csajági mamutleletek gyűjteménye. A város szülöttének munkásságát és a környék népművészetét a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház mutatja be az érdeklődőknek, s a Dunántúlon egyedülállónak számít az Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye.

Külön illik szólni az országos hírű arborétumról, amelyet a szarvasi mellett másodikként szoktak aposztrofálni – legalábbis szakberkekben. A húszhektárnyi exkluzív parkot középen átszeli a Cuha patak, egy filagória és csodálatos halastó szomszédságában. Ez utóbbi hasznosítására már a hatvanas években is tettek kísérletet a helyi vezetők, mert télvíz idején a befagyott tavat korcsolyázásra alkalmassá alakították. Jól emlékszem – általános iskolásként – ebbéli élményeimre, mivel zene kíséretében hódolhattunk kedvtelésünknek. Talán érdemes volna megvizsgálni ezt a lehetőséget új évezredünkben is, mivel valóban érdemes a fiatalok  sportolásáról, s egyáltalán az egészséges életvitelükről gondoskodnunk.  Egyébiránt az arborétumban számtalan növényritkaság és különleges fafaj (kocsányos tölgy) – többszáz éves változatban – található, kulturáltan karbantartott vadregényes utak által átszelve. Jut eszembe: a város központjából induló „0 km-es bakancstól” a turisták által ismert és népszerű túraútvonalak önmagában közkedvelt kirándulóhelyekre vezetnek a zirci kistérségben, melyekről külön fejezetben lehetne tudósítani. Merthogy a választék bősége indokolja a gazdag programok kínálatát. Ezek sorából azért egyet érdemes kiemelni Eplény vonatkozásában. Ugyanis a nemrég még közigazgatásilag Zirchez tartozott település határában működik hazánk első számú síkomplexuma, SÍARÉNA néven. Az itteni 45 hóágyú által az utóbbi esztendőkben több mint száz alkalommal indíthatták el az üzemeltetők a sílifteket. A téli hétvégéken olykor több ezren látogatnak el a téli sport szerelmesei, de a többi évszakban is a kirándulók kedvenc helye Eplény.

A várostól bő három kilométernyire – érdekes módon szinte egymás szomszédságában – két négycsillagos hotel várja a tehetősebb és igényesebb vendégeket. A 12 szobás biohotel Forest Hill a golf ( külön négy szobával egy klubházban) és tenisz kedvelőknek számít igazi csemegének, míg a húsz szobával rendelkező Hotel Szarvaskút kiváló kiindulópont lehet mindazon túrázóknak (gyalogos és biciklis), akik értékelik a természet tisztaságát, szépségét és nyugalmát. Ez utóbbinál a gasztronómia immáron országos hírűvé vált, nem véletlenül: honlapukon is sorjáznak a vendégkönyvükbe írt elismerések.

   

Epilógus: az immáron nyolcadik esztendeje megválasztott polgármester szerint e térségben alapvetően a munkát szerető, és abból megélni kívánó emberek élnek. Történelmi tapasztalat, hogy a település akkor fejlődött, amikor a mindenkori elöljáróság, az apátság és a lakosság összefogott. Jelenleg is ez a jellemző: a közösen megvalósított projektek az összefogás erejét igazolják, jelenben és a jövőben is ez a fontos szempont, amit szem előtt tartanak az érintettek. Összességében a munkahelyek zömét a kis- és középvállalkozások biztosítják, aminek bizonyítéka, hogy itt az országos átlagnál jóval alacsonyabb a munkanélküliségi ráta. 

Szöveg:   Szalay Attila

Fotó:      Okolicsányi Zoltán     

      


Nagyobb térképre váltás

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Újdonságok

 Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkek
All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk