Hatvanban egy ropogós csülök után jól csúszik a kadarka

Szerző: Barna Judit
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
Az Udvarház Étterem étlapja kínálatában ilyen ínycsiklandozó előétel olvasható: kacsamáj mousse zsírjával, libatepertővel, zöldekkel, majd jöhet egy kiváló bajor májgombócleves, főételnek ropogós csülök egészben, dödölle, pároltkáposzta körettel. A végén még belefér egy kis desszert is, legyen gesztenyepüré amarettos meggyel.

No, mi nem ettük végig ezt a gazdag ételsort, hanem a tulajdonos Laczik Zsuzsanna ajánlatára a lapon sült

szűzpecsenye serpenyős galuskával, pirult hagymakarikákkal hangzatos nevű fogást kértük - és nem bántuk meg!

A hatvani főtérről nyíló Madách utca elején az összetéveszthetetlen portál máris olyan hangulatú a téglafal kerítéssel és a fagerendás tetőszerkezettel, ami kívülről is azt üzeni, jó helyre jövünk. Az utca bazaltkő borítása folytatódik a kovácsoltvas kapuig a három lépcsőfokon.

Az Udvarház Étterem belső miliője is árasztja, hogy nem olyan helyen járunk, amiből tizenkettő egy tucat. Kellemes barátságos, elegáns a környezet. Faragott rusztikus oszlopok, évszázados fagerendák, vaskos tálalószekrény, rajta porcelán dísztárgyak, régi varrógép, nehéz faszékek, kandalló, rusztikus padlólap. Az étterem hangulata elragadó, szívet melengető. A meghittséget erősíti a kovácsoltvas díszítésű pajtaajtó és a csinos terasz.

Zsuzsa - aki 20 éve vezeti az éttermet- leül az asztalunkhoz, és örömmel szemléli, hogy hétköznap délben is szinte teltház van. A hatvaniak kedvelt éttermében az Udvarházban, gyakran helybéli vállalkozók érkeznek üzleti megbeszélésre, számtalan esetben foglalnak vasárnapi, családi ebédre budapesti, vagy a főváros régiójából visszatérő törzsvendégek. Nem árt előre lekötni asztalt, mert a netes kereső programok elsők között említik ezt a vendéglátóhelyet, így a városon átutazók is akármikor befuthatnak.

A vendégkönyv elégedett véleményei köszönhetők a minőségi hazai alapanyagoknak is; említi Zsuzsa a beszállítókat, például a vadhúsokat a megbízható Matusz-tól rendeli, csülköt a Tóalmásitól, csigatésztát Izsákról, kecskesajtot Selypről, a Varga-féle kolbászt Boldogról.

Idézzünk is néhány beírást: „igazi tradicionális ételek, a csülök egyszerűen tökéletes volt, nagyon kedves a kiszolgálás, bőségesek az adagok, kifogástalan a mosdó is.” Legtöbben 5/5 pontra értékelik az ételt, a hangulatot és a kiszolgálást.

És végül kedvcsinálónak legyen itt az Udvarház Étterem karácsonyi menü választéka: halászlé szürkeharcsából, töltöttkáposzta füstölt kolbásszal, de kérhető 4 személyes tál, minden jóval, 2 személyes halas tál és hidegtál igény szerint.
További információ: www.udvarhaz.com
∞∞∞∞∞∞∞ ∞∞∞∞∞∞ ∞∞∞∞∞∞∞
A hatvani napunk folytatódjon Nagygomboson, ez a várostól északra fekvő, főleg szőlőkkel betelepített külső terület, a Mátrai Borvidék része.

A Nagygombosi Borászat Kft központja egy dombra épült egykori borházban található, itt vár bennünket Vicián Károly birtokigazgató. A fiatalember kertészmérnök-szőlész, aki a birtok tulajdonos, Barta Károly lányának, Barta Anna borásznak a férje. Vagyis a borászat egy jól menő, családi vállalkozás, ahogy Károlytól hallottuk.

A Grassalkovich Antalhoz kötődő birtok története az ezerhatszázas évek végétől indult. A nemesi család építtette a Hatvanban a kastélyt és gazdálkodott a nagygombosi uradalmon, majd néhány évszázad után, 2009-ben a Nagygombosi Borászatot a Barta család megvásárolta. A tulajdonosváltással ismét megindult a birtok fejlődése.
Nagygomboson, egy tagban 85 hektár szépen gondozott szőlőt művelnek, helyben dolgozzák fel és évi 5 ezer palackot értékesítenek, főleg éttermeknek.

A termesztett szőlőfajtáik az Irsai Olivér, a tramini, a muskotály, a kadarka, a merlot, a kékfrankos, melyekből a rose-specialista borász könnyed, üde borokat készít a hétköznapokra. Prémium kategóriások közül kiemelkedik a Barta Anna borcsalád Gamay Noir Rosé 2024 nevű bor. „A halvány rózsaszínű, illatában a piros bogyós gyümölcsök mellett visszafogott fűszerességben jelenik meg a hordós érlelés. Ízében friss málnát, áfonyát és ribizlit érezni, mellettük mandarin és keleti fűszerek teszik izgalmassá” - olvasható a webáruházat is működtető honlapjukon a bor jellemzése.
Vicián Károly a borainak a kóstoltatása közben említi, hogy jelenleg előkészítés alatt áll a borászati kapacitás bővítése, és megkezdődött a szőlőterületek megújítása is. Viszont a cég vezetői felismerték, hogy a közeli jövőben, a nagy verseny miatt erősíteni kell a marketinget.

Bízunk abban, hogy a www.aktivpihenes.hu online magazin ezzel az írással- amely sok fotóval kerül publikálásra a facebook oldalunkon is- hozzájárul a kitűnő borászat népszerűsítéséhez.
További információ: www.nagygombos.com
Hatvan városának bemutatását 3 menüpontunkban találják a kedves Olvasóink: Turisztika, Gasztronómia, Magyar portéka, melyekben egy-egy kattintással rátalálhatnak a város érdekességeiről szóló írásainkra és fotóinkra.
