Édes remekek, cukorral és anélkül

A Zila kávéház, amiért érdemes mindig Pestszentlőrincre utazni – ezúttal is kiváló helyszínt biztosított a cukrászipar megmérettetésének. Ezúttal Országtorta, nem pedig fagylalt ügyben látogattuk meg a patinás kávéházat-éttermet.
Ugyanis ezúttal választotta ki és hirdette ki a zsűri a XI. Magyarország Tortája és Cukormentes Tortája versenybe jutott öt-öt döntőst, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Szövetsége égisze alatt.
Amint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a cukrászok jól bántak a hagyományos ízekkel, de a különleges ízvariációk is nagy sikert arattak. Szó Gellért, a szakma ifjú sztárja, ezúttal a zsűriben foglalt helyet, miután kétszer egymás után a verseny győztese lett. Sárközi Ákos,
az egyik legdivatosabb mai séf is részt vett a pontozásban. A Michelin-csillagos Borkonyha séfje örült annak, hogy számára is meglepő ízekkel, fűszerekkel, például zsályával találkozott. Sok céklát használtak a cukrászok, de felbukkantak paradicsomos, szarvasgomba-olajos ízesítések is.
A most kiválasztott torták még nincsenek teljesen készen, hiszen alkotóinak a zsűritagok még felajánlják segítségüket, amit nem kötelező elfogadni, mielőtt a döntőre a végső tortaváltozatot elkészítik. Mindkét, párhuzamosan dolgozó zsűriben vannak dietetikusok, és cukrászok is.
Végül következzenek a nem cukormentes döntősök:
Balatoni Habos Mogyoró (Horváth Cukrászda, Budapest),
Szent Erzsébet (Hisztéria Cukrászda, Budapest),
Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő (Nándori Cukrászda, Budapest),
Fertődi Fekete (Frer Cukrászda, Budapest)
és Ingyom-Bingyom (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár).
Az édes remekeket 29 pályamű közül választották ki.
A Magyarország Cukormentes Tortája címért versenyez:
Homok arany (Horváth Cukrászda),
Málnás zöldségtorta (Frer Cukrászda),
Pöttyös Panni (Zazzi Cukrászda)
Túrós kolibri (Édes-Gyömbér Cukrászda)
és a Kócos Kajszi (Édességlabor),
A 2017-es év győztesét nyár elején hirdeti ki a zsűri, a nagyközönség pedig augusztus elején ismerheti meg, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.
Írta: Dr. Elek Lenke
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán