Ínycsiklandó kalandozások Bács-Kiskunban

Ínycsiklandó kalandozások Bács-Kiskunban

Ínycsiklandó kalandozások Bács-Kiskunban

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán 

 

Egyik nyáreleji napon olvasom a közösségi média valamelyik népszerű oldalán ezt a címet: Milyen legyen Kecskemét 25 év múlva? Milyen legyen a jövő városa?  Milyen Kecskeméten szeretnének élni a helyi polgárok 30-40 év múlva? Ezekkel az izgalmas kérdésekkel hirdette meg a Digitális Tudásközpont -néhány csapatra számítva- hogy ők mondják meg, az okos, a zöld, a fenntartható városban lenne-e jobb élni?

   

 

Útjára indítottam hát egy levelet a város polgármesterének, Szemereyné dr. Pataki Klaudiának, melyben kezdeményeztem: meglátogatná Kecskemétet néhány turisztikai újságíró, mert a saját szemünkkel győződnénk meg arról, hogy milyen most, a napjainkban Kecskemét? Cikkeinkben és ajánlásainkban bemutatnánk a várost és a térségét, valamint a partnereiket, így publikációinkkal hozzájárulnánk a látnivalók és a helyi gasztronómiai különlegességek népszerűsítéséhez.

 

 

A város vezetői egyetértettek a látogatással, majd megérkezett a kedves meghívás az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület elnökétől, Hamzáné Lakó Judittól.

    

 

A gazdag programba nemcsak Bács-Kiskun vármegye központját, hanem nagy merítéssel, több környező település pazar turisztikai attrakcióit tekintjük meg, és a helyi ételek ízeit is megkóstoljuk. A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómia szakosztály 15 aktív újságírója útra kerekedett egy napsugaras, őszeleji hétfőn.

Kezdjük hát az élményeinket megidézni egy gasztronómia körképpel:

Bács-Kiskun vármegye gasztronómiája nemcsak a múlt dicsősége, hanem a jelen kreativitása is. A térség gazdag és sokszínű hagyományokkal rendelkezik, amelyek a történelmi, kulturális és természeti adottságaiból fakadnak. Konyhaművészetét a helyi alapanyagok, a hagyományos, ősi magyar ételek, valamint a betelepült sváb és kun nemzetiségek főzőtudományai alakították.

 

 

Kóstolók gyöngysorba fűzött kisvárosokban

Az októberi, két napos study tour precíz tervezője, Judit, nem hagyott sok időt az egyes megállóhelyek között, mert számtalan érdekességet akart mutatni nekünk. A cardio edzésünkről is gondoskodott, mert a buszra fel-buszról le volt a két nap sokszor elhangzó vezényszava, amellyel összekötötte az utazásunk egyes célpontjait.

Budapesttől haladunk az M5 autópályán, alig 1 órányira Lajosmizse az első megállónk.

 

Édes reggeli a KissCuki Cukrászdában

A Kiss Cukrászda üzletvezetője, Kisjuhász Gabriella és Kiss Zoltán mestercukrász egy olyan mesébe illő kínálattal fogadott, ami bármely király asztalán is kifogástalan lenne. A látvány is ínycsiklandozó!

  

 

„A jó tortában benne van a cukrász lelke is- mondja a mester, miközben tessékeli a csapatunkat a csodálatos sütemények fogyasztására- Családi vállalkozásunk 1995-ben alakult.

   

 

 Napjainkban már a gyermekeink is részt vállalnak a munkában, Zoli a fagylalt iránt elhivatott, ezen a területen szeretné tovább képezni magát, Dani a csokoládé- bonbon és kávé területén jeleskedik. Sikereink elérésében jelentős szerepük van a kedves kollégáinknak, akik pontos szakmai ismeretekkel és nagy szeretettel végzik a munkájukat. Ennek köszönhetően cukrászdánk országos ismeretséget tudhat magának.”

   

 

 Ó, de várjunk csak, nemcsak ismertséget, hanem számtalan díjat is elnyertek. Ugyan a cégtáblán a felirat Tradicionális Cukrászda felirat is szerepel - a pultban jellemző a Fekete-erdő torta, csokitorta, gyümölcsös túrótorta, Somlói galuska - de a cukrász szakma modern korszelleme szerint Kissék olyan monodesszerteket is készítenek, melyek a legigényesebb nemzetközi, szakmai versenyeken is kimagasló eredményeket érhetnek el.

  

 

A Kiss Cukrászda egy sikeres családi vállalkozás; a vitrinben Kiss Zoltán elismerő oklevelei, díjai láthatóak, és a következő generáció, Dániel oklevelét is megtaláljuk.

 

A Grillázs Guru Kati nénitől leste el a mesterséget

   

 

 Így nevezik Rimóczi Lászlót: Grillázs Guru, Édes szobrász, aki egyben a Magyar Grillázs Szövetség elnöke.

    

 

Lajosmizsén, a Rimóczi-Art Csokoládé és Grillázs Szalon bemutatótermében láthatjuk, hogyan készül egy mű, a mester elmeséli, hogy a tanult foglalkozása szakács, szülővárosában, Lajosmizsén él és készíti a szebbnél-szebb grillázs alkotásokat. Elsajátította Kasza Péterné Kati nénitől ezt a mívességet, járja az országot és népszerűsíti a grillázst, mint édességet, hagyományt és művészeti ágat.

    

 

Számos rangos hazai versenyen és kiállításon, szakmai találkozókon, nívós megmérettetéseken megkedvelteti a közönséggel a grillázs édességet és magát, a szakmát az újszerű alkotásain keresztül.

   

 

 László a számtalan hazai és nemzetközi versenyek győztese, díjak tulajdonosa, a termékei a Lajosmizsei Értéktárba és a Bács-Kiskun megyei Értéktárba is felvételt nyertek. A fantáziadús virágkompozíciók között meghökkentő versenymunkája egy grillázs varrógép.

A mutatós dizájnnal berendezett műhely mellett betérünk a kis boltba,

  

 

ahol már karácsonyra készülve sokféle Rimóczi szaloncukor kapható, de van Mikuláscsomag, sőt Dubaji pisztáciás tejcsokoládé is.

   

 

Nézegetünk, vásárolgatunk, majd haladunk tovább Lajosmizse szomszédságába, Felsőlajosra, az Új Tanyacsárdába.

 

Hagyományos alföldi ízvilág lovasbemutatóval

Felsőlajoson igazán különleges párosítással várt bennünket Csekő Anita, az Öreg és az Új Tanyacsárda értékesítési managere.

  

 

„A két csárda különböző vendégkörre számít, egész évben. Honlapunkon egy komplett kínálati lista található: Tanyacsárda Étterem, Programcentrum, Lovasfarm, Vendégház csalogatja az utazási irodákat és a cégeket. Távoli országok turistái körében idén nyáron is nagyon népszerű volt egy speciális programunk, nevezetesen a Dunán, hajóval érkezőket egy Pusztaprogrammal és a mesterszakácsaink ételspecialitásaival leptük meg.

   

 

Gyakoriak nálunk a kisebb, szűkebb körben zajló fontos vállalati megbeszélések, de több száz, esetleg több ezer fős rendezvényre is készen állunk, kapacitásaink, adottságaink mindezeket lehetővé teszik.

   

 

Magyaros jellegű konyhánkkal 2024-ben elnyertük Az év magyaros étterme díjat és bekerültünk a Gault@Millau 2026-os étteremkalauzába” -mondta Anita a felséges ebéd közben.

Mi is annak voltunk részesei, mint a külföldi turistacsoportok - nemcsak a hangulatos parasztház, az Új Tanyacsárda kedves éttermi vendéglátását és ételeit élveztük, hanem egy rövid lovasbemutatót is láttunk.

   

 

A gasztronómia labdáját tovább görgetve betérünk a Kecskemét Csárdába, hol máshol, mint Kecskeméten, egy borkóstolóval színesített vacsorára.

 

Autentikus magyar étterem és a térség borkultúrája

Kecskemét belvárosában, a városközponttól két perce egy 170 éves műemlék áll, benne a Kecskemét Csárda, melynek belső tere a régi falusi hangulatot idézi. Fából faragott székek, az asztalokon kékfestő terítő, a falakat népi kerámiák díszítik. 

  

 

Hétköznap este érkezünk, teltház van, éppen elfér a csoportunk két asztal mellett.

 

     

 

Társaságunkat megtisztelte Takács Valentina, a kecskeméti önkormányzat kommunikációs vezetője, akivel egy jövő tavaszi látogatás terveit latolgattuk a Mercedes gyárba és a Környezetvédelmi Karta néhány partner üzemébe.

Ismerkedésünket megszakítjuk, mert finomságokkal megrakva érkeznek a nagy fatálak, klasszikus magyar húsokkal és köretekkel. Az óriási adagokból válogatunk, ki-ki ízlése és étvágya szerint, majd a vacsora alatt bemutatkozik egy középkorú úr, Dabasi Gábor.

   

 

A Kecskemét környéki Kunsági borvidék borait kóstolgatjuk, miközben hallgatjuk a szakembertől a pályafutása történetét. Nevéhez fűződik Kecskemét és a környező térség legnagyobb szőlő-felvásárló és feldolgozó vállalatának, a Damax Kft-nek a megalapítása és vezetése. Könnyed, üde, gyümölcsös borai számos helyi és országos elismerést szereztek, a kiváló kunsági borász munkásságát pedig Életmű díjjal ismerte el a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége.

   

 

 A helyi tájra jellemző borsor következett: Kövidinka, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Kékfrankos Rosé, Néró Rosé.

A kis gasztronómia körképünkben csak néhány ragyogó példát említettünk. Természetesen Magyarország legnagyobb megyéje tele van jobbnál-jobb étteremmel, cukrászdával, borászattal, kávézóval, amelyekben szívélyes vendégszeretettel várják a kulináris élvezetekre vágyó turistákat.

  

 

Olvasóinkat most arra bíztatjuk, hogy keressenek rá a Turisztika menünkben megjelent cikkeinkre. Következzen Kecskemét, Bugac, Lakitelek és Tiszakécske egyes látnivalóinak bemutatása.

 

2025-11-04« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk