Körösök völgyében biorizs terem

Szerző: Barna Judit
Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
A Rice is Live című könyvet is említette Szász Máté biológus június 12-én, a Valoryz kft szakmai partnernapján, Szarvason. Valóban, a Föld lakosságának legnépesebb országaiban táplálkoznak naponta ezzel a gabonával, mert millióknak jelenti az életet. A biológus "Toxikultúra" címmel tartott előadásában arról is beszélt, hogy miért veszélyesek az Ázsiából származó gabonák. Elmondta, hogy a globális rizstermelés 90 %-át Kína és India adja, de a legmagasabb arzéntartalmú rizsek Bangladesh, Tajvan, Kambodzsa, Vietnám, Thaiföld és Kína egyes részeiről származnak.
Ennek az az oka, hogy ezeken a területeken felületesebb az élelmiszerbiztonsági kontroll, illetve mivel messzebbről érkezik, vagy több növényvédőszert alkalmaznak, és hosszabb ideig tárolják a rizst, annál több lesz benne a mérgező vegyület.
Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági szabályozása világviszonylatban is szigorúnak számít, a Valoryz kft analitikai profilja viszont még az elvártnál is sokkal részletesebb. A határérték választásuk sem átlagos- minden paraméter a bébiételhez viszonyított.
Ahol a békák kuruttyolnak…
…ott vadásznak a gémek rájuk - a Valoryz rizsföldek Szarvas-Gyomaendrőd-Mezőberény környékén, a Körösök mentén járunk. Kísérőnktől, Tari László rizstermelő-agrármérnöktől megtudtuk, hogy a hatvanas években még 50 ezer hektár rizsföld volt Magyarországon, ez mára lecsökkent kb. 3000 hektárra.
A Valoryz földeken többféle rizst és többféle módszerrel termesztenek: indián rizs mellett egyre keresettebb a biorizs és az ebből készült termékek. Az 5 hektáros ú.n. kalitkákban éppen árasztásos technológiát látunk, a Körösből érkező vízben ágaskodnak a kis rizsszálak, amelyek az augusztusi aratásra 3 méteresre nőnek meg.
Vásároljunk hazai termelőtől!
Békés Vármegye a kezdetektől a magyar rizstermesztés központja, amit remek természeti adottságai, például a Körösök vize garantál. Itt működik 1998 óta a Valoryz, a rizstermesztéssel és feldolgozással foglalkozó családi vállalkozás, mely magas minőségű biotermékeiről vált híressé.
Valentinyi Károly rizstelepek tervezése során találkozott először a rizsgabonával, nem sokkal később belekezdett a rizstermesztésbe. A megfelelő minőségű rizs előállítása céljából saját üzemet épített, így 2002-től a rizsfeldolgozás is bekerült a cég portfóliójába. A céget ma Valentinyi Károly és lánya közösen vezetik, innovatív szemlélettel alakítják a márka karakterét, és előremutató, egészségtudatos termékek fejlesztési folyamatait irányítják.
Egészséges termékek
Valentiny Fruzsina nevéhez fűződik például a Ricely rizsital is, ami négy év fejlesztés után lett az egyik legizgalmasabb Valoryz termék.
A Valoryz kínálata az alap rizsféléken túl további alapanyagokat és termékeket foglal magában: kedvelt termékek a köles, rizsliszt, rizsdara, rizskeksz, rizsital – és hamarosan rizses csokival is bővül a Valoryz termékcsalád.
Ezek az alapanyagok egyszerűek, de jól működnek a hétköznapokban, ráadásul többféleképpen használhatók – funkcionálisak, magas élvezeti értékkel rendelkeznek és a gasztronómia vezető szereplői is előszeretettel használják.
A nap folyamán megkóstoltuk a rizsből készült különleges ételeket és desszerteket, melyeket Várvizi Péter, Sajben Csaba és Huszár Krisztián készített el a partnernap vendégeinek.
A vezetők alapelve a felelősségvállalás
A cég szemlélete egyszerű, de következetes: minőség, megbízhatóság, átláthatóság.
A működéshez használt energia jelentős része megújuló forrásból származik, a termékek csomagolása papíralapú, műanyagmentes. Az üzemlátogatás során láttuk, hogy a családi vállalkozás számára a fenntarthatóság egy működési alapelv.
A Valoryz nem tömegmárka. Céljuk, hogy minőségi, megbízható, tiszta és hazai alapanyagot biztosítsanak vevőiknek – olyat, ami mögött ott van a termelő, a történet és az elkötelezettség. Ezért készítenek receptgyűjteményeket, vesznek részt iskolai edukációs programokban, és dolgoznak nap mint nap azon, hogy a rizshez tudatosabban, kíváncsibban és nyitottabban közelítsünk.
Jövőbeni céljuk a megfelelő ütemű kapacitásbővítés, a feldolgozóüzem innovatív technológiai fejlesztése, valamint további modern, rizsalapú termékek előállítása.
További informácio: www.valoryz.hu