Égig szállt a birkapörkölt illata

Szerző/Fotó: Kőhalmi Dezső
A június 28-ai 25. Karcai Birkafőző Fesztiválon a főtér környéki utcákban vígan szólt többfelé a muzsika, a színpadon vígan ropták a táncot a népviseletes lányok és legények. A sátor éttermekben jóízűen falatoztak a népek.
A 213-főzőhelyből a legtöbb bogrács a helybéli négygenerációs juhász, Csontos család placcán ékeskedett. Néhány csapat azoknak is igyekezett a kedvében járni, akik szentségtörő módon nem szeretik a birkapörköltet. Náluk kóstolhattunk többek között kakaspörköltet, karcagi gabonával, kölessel dúsított, káposztával főtt disznópörköltet, és vasat nyelt, vagyis nyárson sült bárányt.
Egy rendszeresen itt fesztiválozó ceglédi, lakhelye kedvelt ízű birkapörköltjét kínálja mindig, amiben nincs belsőség. Egy Dunántúlról érkezett csapat pedig pákozdi, lecsós birkapörköltet rotyogtatott. Akadt olyan is, akik apró nokedlivel teli birkagulyást forraltak a bográcsban.
Mielőtt a zsűrik asztalaira, déli harangszóra felkerültek a nyolcvan nevező kínáló dobozai, addig a nemes bíráló bizottságok elnöke, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagymestere Garaczi János, és a zsűrik örökös szervezője, Kolostyák Gyula ismertetett a nagytapasztalatú szakemberekkel néhány fontos bírálati szempontot:
-az ízeknek a karcagi hagyományokat kell tükrözni,
-a karcagi birkapörköltben, az orrát kivéve minden ehetőnek benne kell lenni, még a fejet is beleteszik a bográcsba, s kerülhet a tányérba köröm is,
-a karcagi birka zsíros, de nem túlzsíros,
-tilos a helyi hagyományoktól eltérő fűszerek használata, például pizza fűszerkeverék, tárkony, paradicsom, és a túl sok hagyma,
-fontos a csont fűrészelése és, hogy a darabolt hús kb. gyufás katuja méretű legyen,
-a mellékízzel bíró, rossz szagú, sötét színárnyalatú étket, ki kell zárni a versenyből,
-fontos a csont fűrészelése és, hogy a darabolt hús legyen egyenletesen kb. gyufás -skatulya méretű,
- helybéli különlegesség, Helyi különlegesség, hogy a karcagi birkapörköltben főhet vékony juhbélbe töltött fűszeres kenyér is. A csemege neve, juhász hurka.
A szakmai zsűri hat arany, hat ezüst és hat bronz oklevelet ad ki. A legjobbak legjobbika a következő év versenyéig hazaviheti a város vándorkupáját. A Magyar Fehérasztal lovagrend valakinek egy díszes serleget adományoz. Ezek mellett több adományozó sok meglepetésről gondoskodott a versenyzők számára.