Pünkösdi teniszverseny Szombathelyen

Pünkösdi teniszverseny Szombathelyen

Pünkösdi teniszverseny Szombathelyen

 1. Dürgő György (Debrecen), 2. Terhes János (Szeged), 3. Szalay Attila dr.(Budapest).

 

Szerző: Szalay Attila

 

Sport berkekben köztudott, ám általánosságban is jól ismert név az elmúlt esztendőben elhunyt Szabó Éva, aki elsőként győzte le anno a világsztár Navratilovát. Ennek ismeretében nem volt kétséges, hogy ez évben a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) rangjára avanzsálódott a róla elnevezett emlékverseny. Így május utolsó dekádjában került sor  - csodálatos környezetben -  a 30-90 év közötti korosztály megmérettetésére a Haladás VSE ligeti tenisz komplexumában.

Csupán emlékeztetőről annyit, hogy az egy évtized után újraélesztett országosan meghirdetett eseményről már beszámoltunk olvasóinknak. Akit érdekel, a Rekreátor Magazin keresőjéből egy kattintással megtudhatja az alap információkat, ahol  szuperlatívuszokban írtunk az itteni lehetőségekre fókuszálva. Ami szomorú egy tudósítónak, hogy az akkori fővédnök sokszoros magyar bajnoknőtől pár hét múlva pedig már nekrológgal illett elbúcsúznia.  Bármennyire is fájdalmas volt megélni a hirtelen bekövetkezett tragédiát, de az élet sajnos kegyetlen e tekintetben: „Show must go on” (a shownak folytatódnia kell) avagy nincs megállás - a zene nyelvén..

 

Sákovics Péterrel is jó barátságban volt Szabó Éva (akkor még fővédnöki szerepben)!

 

Nos, a három napos nemzetközi versenyen ez évben megduplázott a jelentkezők száma, s remélhetőleg 2024-ben már háromszorosára fog duzzadni az érdeklődés. Konkrétabban a statisztika így szól: hat országból 113 indulót kellett megszerveznie az SZTSZ (Szenior Tenisz Szövetség) csapatának Erdei Csaba elnök vezényletével, Beothy Bernadett versenybíró és Szabó Hajnalka versenyigazgató profi rendezésének jóvoltából. Egyébként utóbbi személyt a rangos hősünk az unokahúgának (rokonságuk okán) szokott szólítani, aki méltó módon kiváló vendéglátónak is bizonyult a résztvevők nagy megelégedésére. A szombathelyi születésű Sitzwohl Ildikó mondhatni történelmet is írhat e kategóriában, mivel két aranyérmet is nyert Szombathely városának (női párosban illetve vegyes párosban).

Sákovics Péter neve is jól ismert sportérdemei kapcsán: 18-szoros racketlon világbajnok, szenior tenisz Európa bajnok, világbajnoki ezüstérmes, rövid ideig világranglista vezető a vegyes kategóriában, továbbá sokszoros magyar bajnok. A  torna kiötlője, játékosa és remélhetőleg aktív továbbfejlesztője is lesz a jövőben..

Játékosként azt tudom elmondani hogy tavaly Szabó Éva akasztott a nyakamba az aranyérmet idén pedig az ő emlékére rendeztük meg a versenyt. Bízom benne hogy méltó módon tudjuk tovább vinni örökségét.

Idén is Szabó adta át az aranyérmeket de őt Hajnalkának hívják, aki rokona Szabó Évának és ő volt a torna igazgatója.

A külföldi és a magyar játékosok egyöntetű véleménye volt hogy kiváló környezetben nagyszerű pályákon zajlottak a mérkőzések. és kifogástalan volt a játékosok kiszolgálása mind az öltözőt mind a players partyt és az ellátást illetően is .

  Szabó Hajnalka versenyigazgató (a bajnoknő kishúga) nosztalgiázik a szerzővel az emlékverseny névadójáról

 

 

Engedtessék meg e sorok írójának némi személyes informálissal élni, hiszen a három éves tenisz versenyzői múlttal olykor bátorkodtam leírni a tapasztalataimat

erről a fantasztikusan sokrétű sportágról. Jut eszembe a közelmúlt világszenzációja,  miszerint a 136. helyről Marozsánnak sikerült Rómában legyőznie a Alkarazt,  a világranglista jelenlegi első helyezettjét. Megjegyezzük: e tekintetben az eddigi rekordot Taróczy Balázs viselhette, mivel a 16. helyről verte meg az akkori második helyezett Ivan Lendl nagyságát.

Ráadásul az alpesi hatásokat élvezhető Vas Vármegye fővárosához kötődik életem legeredményesebb éremesője – sajnálatosan csak nyugdíjasként. Ugyanis a három divízióban egy ezüst és két bronz sikeredett, ami csupán csak azért olyan fontos egy viszonylag kezdőnek nevezhető versenyzőnek, mert nagy gyorsasággal megtanulhatta a lényeget: vagyis minél többet tanulunk, annál jobban rájövünk arra, hogy milyen keveset is tudunk. Főleg amikor a mellettem lévő pályán megláttam a 193 km/óra sebességű szervát…

Záró gondolatként: örvendetes volna, ha ebben a kiváló adottsággal rendelkező megyeszékhelyen a következő esztendőben már egy - hasonló fejlődési ütemben -  még sikeresebb szenior összejövetelről számolhatnánk be az érdeklődőknek. Márpedig a feltételek városi szinten adottak hozzá, hiszen két vadonatúj klub házzal is rendelkeznek, pályáik száma pedig összesen 16. Bízzunk az összefogás erejében, a jövőbeni sikerek reményében. S köszönjük a felejthetetlen élményeket a szervezőknek és önkénteseknek egyaránt! Hajrá Szombathely!!!

 

 

2023-05-31« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk