Szigetköz a Duna ajándéka

Szigetköz a Duna ajándéka

Szigetköz a Duna ajándéka

 

 

Hazánk legnagyobb szigetét, a Nagy- és a Mosoni-Duna körülölelte Szigetközt nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen annak hordaléka építette fel. A táj gazdag növény- és állatvilága, egyedülálló élőhelyek várják a természetkedvelő turistákat. A vízi túrák kedvelői végigjárhatják a galériaerdők övezte Mosoni-Dunát, a vadregényes felső-szigetközi Duna-ágrendszert, ahol a változatos szakaszok felejthetetlen élményt ígérnek a strandolóknak, a kajakkal, kenuval túrázóknak. Az idelátogatók a sétahajókról is gyönyörködhetnek a tájban és kerékpárutak is behálózzák a vidéket.

 

 

Rajkától Lipótig

A magyar-szlovák-osztrák hármas határátkelő település, Rajka a vízitúrák kedvelt induló állomása a Mosoni-Dunán. Barokk kastélyát és templomának tornyát elhagyva Dunakiliti, a horgászok elsőrangú települése következik. Tovább evezve a kanyargó Zátonyi-Duna ág zöld labirintusában

 

 

 

eljutunk Dunaszigetre, ahol szerencsés esetben megleshetjük a hódok életét, láthatunk fürdőző bivalyokat, őzeket, és szarvasokat. Útba ejtjük Doborgasziget, Cikolasziget, Tejfalusziget dallamos nevű falvakat, majd Kisbodak és Püski után megérkezünk Dunaremetére. Elsétálunk a Dodó Vadfarmra, melynek névadó szarvasbikája kiskorában egy nagy dunai áradás után a kerítésen akadt fenn. Az itt élő állatok saját nevelésűek, a díszmadarak között különleges fácánok is megtalálhatók éppúgy, mint gímszarvas, muflon,  vaddisznó, dámszarvas. Visszaszállunk a csónakunkba, csak pár lapátcsapás

 

 

és kikötünk Lipót vadregényes partjánál a Zselykei csatornán.

A kedves olvasót ne zavarja meg, hogy a falvak, a Duna- ágak és útvonalak ezen említése nem állná meg a helyét egy vízitúra bédekerben. Ha meglátogatná a vidéket, akkor nézzen utána a perfekt útikönyvek javaslatainak.

Most pedig a Szigetköz Turizmusáért Egyesület közreműködésével meglátogatjuk a kedves kis falut, Lipótot.

 

 

 

Halászok, aranymosók, vízimolnárok

Lipót az ezerarcú, folyóágak szabdalta Szigetköz szívében fekvő 700 fős, takaros kis település. Értékei páratlanok. A Duna közelsége, a táj természeti szépségei, a mélyből feltörő különleges ásványi anyagokban gazdag termálvíz mellett a lipóti ember, a helyi közösség identitása és lokálpatriotizmusa az, amely a települést igazán különlegessé, és vonzóvá teszi.

Az elmúlt évszázadokban Lipótot híres halászfaluként ismerték. A mindennapi fogásokat a szigetközi vizásokkal együtt a lipótiak külön standon árulták a bécsi és pozsonyi halpiacokon. Másik jövedelmező foglalkozás az aranymosás volt, hiszen az 1800-as évek elején még 40 aranyász élt Lipóton. Megbecsültek voltak a falu vízimolnárai és révészei, de sokan keresték a kenyerüket hajóvontatással. Az ezernyolcszázas évek vége felé a Duna szabályozása nagy hatást gyakorolt a lakosságra; jelentős részük a vízzel kapcsolatos foglalkozásával felhagyva földműveléssel kezdett foglalkozni.

 

Lipót ma a turizmusból él.

A Győrtől 25 km-re, Mosonmagyaróvártól 15 km-re fekvő falu mai képét jórészt az 1954-es árvíz után épült családi házak határozzák meg.

 

 

 

A templomot a XVIII. században emelték barokk stílusban, freskóját az osztrák barokk festőnek, Maulbertschnek tulajdonítják, megtekintésre érdemes még a magyaróvári kapucinus zárdából származó passiókép és a szószék dombormű faragása is. A települést északról 70 hektáros, tündérrózsás morotvató határolja, partján tanösvényt alakítottak ki a kirándulóknak, esőbeállókkal, pihenőhelyekkel és madárlesekkel.

A szépséges táj szerelmesei előbb-utóbb szálláshelyeket keresnek, hogy a másnapi túrázásra egy bőséges reggeli után frissen induljanak tovább. Szigetközben az utazó több négy és három csillagos wellness hotel, vagy a számtalan magán- és vendégház közül válogathat, de a romantikát és természet közelségét kedvelők sátorozó helyeket is találnak vizek mellett.

Kiemelést érdemel Lipóton a 2003-ban nyitott négycsillagos, 80 fős all inclusive ellátású Orchidea Hotel,

 

 

 

 

ahol bőséges választékot helyeznek ki a reggeliző pultra a gluténmentes péksüteményekből és kenyerekből.

 

 

Bencze Enikő szállodavezető örömmel vette az észrevételünket, hogy a hotel érzékeny étkezésűek számára nyújtott gesztusa még nem szokványos a szállodaiparban és a vendéglátásban - bár elterjedőben van - de ilyen gazdag kínálatot eddig csak kevés helyen láttunk.

 

  

 

Nyaralás a platánok alatt

Az erős turista forgalom nem magától érkezett a faluba, mutatja a céltudatos törekvést a hotelhez tartozó Orchidea Panzió és Apartmanházak szálláshelyek létesítése is.

 

 

 

 

Az Orchidea hotelcsoport tulajdonosai az igényes osztrák, szlovák, cseh vendégek mellett gondoltak a hazai gyerekes családokra, aki szívesek laknak az összenyitható szobás 4-6-8 fős faházakban. A nyaralók saját kertrészeken pihenhetnek, önellátással étkezhetnek, vagy választhatnak a hotel konyhájáról és használhatják a hotel wellness részlegét.

 

 

 

 

A hotel, a vendégházak és a patakkal körülvett virágos parkja elegáns esküvők kedvelt színtere.

 

 

 

 

Utazás Dajkával és Rónával

Igazi élményt jelent az Orchidea Hotel vendégei számára nyújtott ajándék: Gyuszi bácsival való sétakocsikázás a faluban.

 

 

 

Dajka és Róna lovak bekötött szemmel is eltalálnak a bevált körúton, miközben jó hallgatni pilótánk idegenvezető meséjét a virágos falujának történetéről, a település szépüléséről, gazdagodásáról, és Tóth Péter polgármester meghatározó szerepéről a lakosság életében.

A korábban „önhibáján kívüli hátrányos helyzetű település” hivatalos minősítés már a múlté, mert a vezetés és a közösség évtizedek szorgos munkájával a falu képét teljesen megváltoztatta. Nemcsak külsőleg rendezettek az utcák és a porták,

 

 

 

hanem a lakók szoros kötödése a lakóhelyükhöz a közös rendezvények alkalmával is meglátszik. Nagyszabású összefogás eredményeként 2009-ben a falu megnyerte a Virágos Magyarországért falu kategória első díját, 2010-ben Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) arany fokozatot kapott.

 

 

 

Gyuszi bácsi megmutatja a híres Lipóti Pékséget - ahová a látványpékség és üzlet bővítése miatt máskor térünk be – elhaladunk a Darnózselire vezető hangulatos vadgesztenyesor alatt, végül útba ejtjük a helyi focicsapat büszkeségét, a futballpályát.

 

 

 

A természetfotósok paradicsoma

 

 

A Szigetközi Tájvédelmi Körzetben igazán csemegézhetnek a fotósok, akár gyalogosan, hajóval, vagy kerékpárral közlekednek, számtalan hangulatos fényképet készíthetnek a táj gazdag vadállományáról, a madarairól és a vizekben élő sokszínű állatvilágról.

A nagy Dunán átkelhetünk komphajóval, vagy az érintetlen természetben halkan suhanhatunk egy csónakkal a vadregényes ágrendszerben.

Elképesztő élményben lehet részünk, ha Dr. Kovács Péter társaságát választjuk, aki elhivatott szigetközi víziember, és a Darno-Hús családi cég tulajdonosa. A szalmakalapos, borostás fiatalember - korábban erdész volt ebben a csodavilágban-

 

 

a lipóti Duna-ágon, a Vadludak Kikötőben várja kis csoportunkat.

 

 

 

Evezés közben, hogy a varázslatos táj nyugalmát ne zavarja meg, halkan mesél örök szerelme, a természetvédelmi szempontból is értékes vizes élőhely ritka halairól, madarairól, békáiról, siklóiról, és a visszatelepült hódokról.

 

 

 

A kenyérillatú fürdő

 

 

A hajdani lipóti TSZ dolgozói a saját használatukra építették a 2200 méter mélyről feltört 62C fokos termálvíz kútra a fürdőt, mivel a virágkertészet valamint a paradicsom és paprika termesztő üvegházak fűtése után is bőségesen maradt a gyógyhatású vízből. Gaál-Pannonhalmi Petra,

 

 

 

a lipóti Termál- és Élményfürdő & Camping**** vezetője elmondta, hogy a 2001-ben magántulajdonba került létesítményt Széchenyi pályázattal felújították és a vendégforgalom növekedésével évről - évre bővítették. A strand nyáron, a termálvizes medencék egész évben használhatók, kedvelt az ivókúra, illetve a belégzéses kezelés.

 

 

 

A 12 hektár különlegesen ápolt parkban hullámmedence, vízi játszótér, élménymedencék, gyermek pancsolók, óriás csúszdák vízimalom - szauna is helyet kapott.

 

 

 

 

 

A csodálatos természeti környezetben négy csillagos kemping is üzemel 32 darab mobilházzal, 250 lakókocsi/lakóautó beállókkal és sátorhelyekkel, kocsi beállókkal, és sátorhelyekkel, amiket szívesen foglalnak a Csallóközből és Pozsonyból Csehországból és Lengyelországból is.

 

 

 

 

Jó tudni, hogy a fürdők nemzeti tanúsító védjegye cím öt kategóriában érhető el, többek között gyógyfürdő, élményfürdő, strand és uszoda, medical wellness kategóriákban. A minősítéssel 1-5 csillag közötti besorolás szerezhető meg 5 évre. Az elnyert minősítést, illetve az azzal járó szolgáltatási kötelezettség betartását az időszak alatt többször ellenőrzik.

 

 

 

Országokon átívelő régió

A Szigetköz és a Csallóköz Európa második legnagyobb és legváltozatosabb összefüggő szigetvilága, mely bővelkedik horgászatra, pihenésre csábító holt ágakban, családi kikapcsolódásra alkalmas, veszélytelen, nyugodt medrekben és igazi félvadvízi kalandokat ígérő folyó szakaszokban. Egyes ágak igazi horgászparadicsomok. A Duna-menti nemzetközi kerékpárút egy része a Szigetközön is átvezet, amely mellett a töltés és a kisforgalmú mellékutak is alkalmasak kerékpározásra. Kedveltek a térség lovardái, a szigetvilágba szervezett túralovaglás, és sétakocsikázás.

 

 

 

Nem esett szó viszont a Szigetköz gasztronómiájáról, helyi kézműves termékekről és készítményekről. Számtalan a hangulatos, jó konyhás vendéglátóhely, található itt húsfeldolgozó vállalkozás, csokoládé manufaktúra, pálinkakészítő cég, borászat és méhészet is. A téma feldolgozása után rövid időn belül újra jelentkezünk Szigetközből.

 

 

 

További információ:

 http://www.lipot.hu, www.orchideahotel.huhttp://www.family-apartman.hu/hun/, www.lipotfurdo.hu,

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsámyi Zoltán

2019-07-22« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk