Alsó-Ausztria: A Donau-Auen Nemzeti Park ...

Alsó-Ausztria: A Donau-Auen Nemzeti Park ...

Alsó-Ausztria: A Donau-Auen Nemzeti Park ...

   

... egy csodálatos, zárt világ ... a Donau-Auen Nemzeti Park

Napjainkban a Donau-Auen Nemzeti Park őrzi Európa egyik utolsó, nagy kiterjedésű, háborítatlan árterületét. Élővilágára igen nagy hatással van az itt még erős sodrású folyam dinamizmusa. Állandó vízszintingadozás határozza meg az ártér életritmusát, áradások formálták a vidék arculatát és táplálói ma is a növény és állatvilág sokszínűségének. A nemzeti park területén évekkel ezelőtt a természet kibontakozása nyert a gazdasági érdekekkel szemben. Akit bővebben érdekel e vidék,az olvassa el az alábbi anyagot!

"Az Alsó-ausztriai Duna-ártér egy csodálatos, zárt világ. Aki csak a hegyvidékeket, az erdőket, vagy az alföldi területeket ismeri Ausztriában, az nem is sejti, hogy egy világváros közvetlen közelében még egy ilyen érintetlen, sajátságos vadon létezik." Rudolf - Ausztria trónörököse, 1888.

A Donau-Auen Nemzeti Park az ausztriai dunaszakaszon zöld szigetként terül el a bécsi és pozsonyi agglomerációk között. A terület arculatát napjainkig a Duna vízjárása határozza meg. A 36 folyamkilóméternyi szakaszon a legnagyobb és legkisebb vízállás között 7 méter a különbség, amely magyarázatot ad a folytonos változásokra. A folyó dinamikája alapján ezen a szakaszon hegyvidéki tulajdonságokat mutat, felsőszakasz jellegű. Az ártér jelenlegi kiterjedése 9.300 ha. A jövőbeni bővítésekkel 11. 500 ha-ra kívánják növelni a védett területek nagyságát. A felvásárolandó 2.200 ha egyelőre magánszemélyek, községek és mezőgazdasági szövetkezetek tulajdonában van.

A nemzeti park létrejötte
A 20. századig a Duna Bécs és Pozsony között elterülő árterét a Habsburgok birtokolták és kedvelt vadászhelyükké vált. Eckartsauban például pazar vadászkastélyt építettek. Ez a kastély lett négy hónapig otthona 1919-ben az Oszrák Köztársaság kikiáltása és a számüzetés kezdete előtt az utolsó császárnak és császárnénak. Itt írta alá I. Károly a magyar trónról való lemondását is 1918 november 13-án.
A 19. századig a Duna zabolázatlan folyó volt. Az átfogó vízrendezések során azonban drasztikusan megváltoztak a folyómenti területek adottságai is. Számos mellékágat elgátoltak és sok csak árvízkor kap utánpótlást. További átalakulást szenvedett el az ártér a több évtizedes erdőgazdálkodás nyomán. Hasonlóan károsan hatott az eredeti vegetációra az elmúlt 50 év folyami erőműláncolatának kiépítése is. 1984-ben fenyegette a legnagyobb veszély a még létező árteret a hainburgi vízlépcső megépítésével.

A tanulmányok legfontosabb eredménye azonban az volt, hogy a Bécs környéki dunai árteret nemzeti park létrehozására méltónak találták. Azt is megállapították, hogy egy potenciális erőmű nem összeegyeztethető egy majdan nemzeti parkos védettséget élvező terület, értékeivel, céljaival és feladataival. 1996. Október 27-én az Osztrák Szövetségi Köztársaság, valamint Bécs és Alsó-Ausztria tartományok részvételével aláírtak egy államszerződést, amellyel hivatalosan is megnyílt - 12 éves előkészítés nyomán - a Donau-Auen Nemzeti Park.

Nemzedékeket átfogó értékes természet
A nemzeti park megalakulását követően a területen megszűnt minden hagyományos gazdálkodási tevékenység. Ez egy igen fontos lépés volt, hogy nemzedékeken át fennmaradhasson ez az egyedülálló élőhely.Azonban a természetet nem lehet teljesen magára hagyni. Egy nemzeti parkban is szükség van a megfontolt emberi beavatkozásra. E területen a legfőbb célok között kiemelkedik az egykori dunai mellékágak rehabilitációja, az élővízzel való összeköttetés visszaállítása. A nemzeti park e nagyszabású, jövőbe tekintő projektjét nemzetközi érdeklődés kíséri.A védett területeken ritka növény és állatfajok lelnek menedéket. Német bucó, európai mocsári teknős, rétisas és jégmadár, vagy a növények közül olyan botanikai különlegességek, mint az orchidea félék, a fekete nyár és a vadszőlő.

A Donau-Auen Nemzeti Park számos lehetőséget kínál a természettel való találkozás intenzív átéléséhez. Aki valami különlegesre vágyik, annak csak részt kell vennie egy túránkon. Szakképzett túravezetők segítségével juthat mindenki közelebb a természethez. Aki felkészült és szakít időt a természetben való elmélyedésre, az élményekben gazdagon fog búcsút venni. Túráik általában 3 óra időtartamúak, de vannak egész napos foglalkozások is.Az egyedülálló dunaárteret nemcsak gyalogosan csodálhatja meg a látogató, hanem akár csónaktúrák keretében is.

Orth kastélya, a nemzeti park központja
A kastély nemcsak a Donau-Auen Nemzeti Park centruma, de kulturális- és rendezvényközpont Orth an der Donau számára,sőt itt kapott helyet a település tourinform irodája is. Mint egy kapu, úgy kínálja az első bepillantást az ártér világába. Részt vehetünk itt színes rendezvényeken, vagy jelenthet egyszerűen találkozási pontot barátokkal, ismerősökkel. Hiteles tájékoztatás, a helyiségek hagyományostól eltérő megjelenése, vagy a kastély-szigeten Ausztria egyetlen víz alatti megfigyelőhelye segít izgalmas módon megérteni a nemzeti park ökoszisztémájának, eltérő élőhelyeinek összefüggéseit.

Találunk itt nagyszerű helyszíneket a legkülönfélébb rendezvények számára, kávézót és a látogatók rendelkezésére áll a várudvar madármegfigyelő tornya is. A szolgáltatások között a nemzeti parki tájékoztatás és programfoglalás, a községi rendezvényközpont információinak és egyéb turisztikai lehetőségeknek kiajánlása szerepel.

A központ a nemzeti park területére induló szervezett túrák találkozóhelyszíne is. Az ajándékboltban, a széles választékban kínált, nemzeti parkhoz és természethez kötődő emléktárgyakból válogathatunk. A kávézóban szendvics és üdítő várja a vendégeket.

A várban mindig történik valami: művészeti kiállítások, kulturális rendezvények, előadások, zártkörű, vagy községi események, esküvők, konferenciák zajlanak. A kastély-szigeten közvetlen közelről nyílik majd alkalmunk a növények és állatok megfigyelésére.

Az Orth-i Kastély Nemzeti Park Központ látványos, tekintélyt parancsoló és méltóságot sugárzó épülete Orth a.d. Donau település központjában található. Márciustól november elejéig minden nap várja az érdeklődőket, rendezvények számára egész évben helyszínt biztosít.

Kapcsolat:
schlossORTH Nationalpark-Zentrum
2304 Orth/Donau, Austria
Tel. +43 2212/3555
e-mail:
schlossorth@donauauen.at

További információ:

Fotó: Nationalpark Donauauen, kovacs, Antonicek, Krobath, Golebiow, Kern, Weixelbraun

www.donauauen.at

2010-01-30« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk