Karintia: Falusi üdülés, a mindennapok ellentéte

Karintia: Falusi üdülés, a mindennapok ellentéte

       

   Üdülés Karintia falusi szálláshelyein és alpesi kunyhóiban: friss levegő, szívélyes vendéglátás, ellenőrzött minőség és csodálatos természeti környezet. Sokszínű és eredeti, akárcsak a falusi élet maga.

1   Ismerje meg egy alpesi gazdaság működését, valamint az alpesi élet nyugalmát és sajátos ritmusát!

2   Fedezze fel a gyermekek és szülők számára egyaránt tökéletes üdülési formát, amely természetközeli és vidám élményekkel csábít kikapcsolódásra!

3   Ismerje meg a „bio” szó valódi jelentését és eredetét: egyszerű, hamisítatlan és egészséges!

4   Fedezze fel a régi kastélyok és kúriák titkait és töltse álomüdülését az ódon falak között!

 

Minőségileg ellenőrzött szálláshelyek

Az iménti felsorolás csupán néhány kiemelt témát említ a 2011-es évből, de közel sem az összes üdülési témát, amelyet a „Falusi Üdülés Karintiában” szövetséghez tartozó több, mint 500 szálláshely kínál. Az egyes szállások minőségét folyamatosan ellenőrzik, az osztályozásukat pedig virágokkal jelzik (két, három vagy négy virággal), hogy a vendégek könnyedén eligazodjanak a szálláshelyek kínálta szolgáltatásokat és kényelmet illetően.

 

Tematikus súlypontok

Kiemelt szerepet játszanak a következő kategóriák:

--- baba, gyermek és család,

--- lovaglás,

--- bio és egészség valamint

--- ellazulás, kikapcsolódás.

A kínálathoz tartozik a több mint 200 karintiai alpesi kunyhó is, amelyek különböző magasságban és minőségi kategóriában foglalhatóak. Igazán vonzó ajánlat: a „Falusi Üdülés Karintiában” szövetség évente 800 000 vendégéjszakával büszkélkedhet, amelynek a fele törzsvendégeknek köszönhető.

 

      

Pásztor kerestetik a karintiai alpesi rétekre!

Feltöltődés és kikapcsolódás fejés és sajtkészítés közben: a „Falusi Üdülés Karintiában” szövetség sok szeretettel várja a „mókuskerékből kiszállókat” és természetbarátokat, hogy 2012 nyarán alpesi pásztorként töltsék el üdülésüket – természetesen pásztorképzéssel együtt.

 A „Falusi Üdülés Karintiában” szövetség 2012 nyarára egy pásztort és pásztorlányt, vagyis egy pásztorpárt keres egy karintiai alpesi rétre. Egyedülálló ajánlat mindazoknak, akik eredeti élményekre vágynak. Aki vállalja a pásztorlétet, az egy nyáron át elfeledheti a hétköznapok gondjait és rutinját. A nehéz fizikai munkának, a szigorú napi ritmusnak és a friss alpesi levegőnek köszönhetően újra a természet részévé válhat. Megnyugvásra lelhet. És az időt sem kell órával mérni, elég a nap mozgását figyelni.

 

A mindennapok ellentéte. Alpesi pásztornak lenni tulajdonképpen pont az ellenkezőjét jelenti a modern életnek, amelyben minden felgyorsult és folyamatosan változik. Egy alpesi pásztor akár 4-5 hónapot is elidőzik egy helyen, az alpesi gazdaságában. Nagyra értékeli a kora reggeli órákat és esténként fáradtan vonul nyugovóra. Az ülőmunka helyett sokkal inkább a fizikai munkáé a főszerep. Tud és szeret is dolgozni.

 

Pásztorképző. Az állatokkal való megfelelő bánásmódot, a táplálék előállítását, a tejtermékek feldolgozását, röviden: egy alpesi rét és gazdaság megfelelő működtetését önálló kurzus keretén belül sajátíthatják el a jelentkezők, a „Falusi Üdülés Karintiában” szövetség meghívására. Az újdonsült alpesi pásztorok visszatérve a völgybe a facebookon vagy egy blogon keresztül oszthatják meg tapasztalataikat az emberekkel. Az alpesi réteken, a zajtól és stressztől távol ugyanis szinte szárnyal a képzelet, a gondolatok maguktól jönnek.

 

Az alpesi pihenés egészséges. Az új energiával való feltöltődés és a szellemi felfrissülés mellet több egészségmegőrzéssel kapcsolatos érv is szól az alpesi üdülés mellett. Az AMAS tanulmánya szerint az 1500 méter felett töltött, legalább 3 hetes üdülés alkalmával csökken a vérnyomás, javul a vércukorszint és javul az alvás minősége. Mindemellett ebben a magasságban automatikusan több zsírt éget a szervezet.

     

Pásztorpróba. Aki szeretné kipróbálni, hogy alkalmas lenne-e pásztornak, az már 2011 nyarán is próbát tehet. Kurt Mayer, a Nockberge Nemzeti Parkban található Lamprechtalm gazdája ugyanis asszisztenst keres a 2011. májustól októberig terjedő időszakra. „Egy pásztorlányt vagy pásztorpárt keresünk, akik segítenének nekünk az állatoknál, valamint az alpesi kunyhóban végzendő munkáknál. Fizetség ellenében természetesen” – meséli Mayer. Mit kell tenni? „Reggel és este segíteni a fejésnél, napközben a konyhában, illetve a felszolgálásban segíteni. Előzetes ismeretekre nincs szükség, de jól jöhet, ha valaki otthonosan mozog a konyhában és praktikusan gondolkodik.”

 

Üdülés pásztorkunyhóban. Aki dolgozik eleget az év során, és pihenés közben szeretné kiélvezni az alpesi üdülés jótékony hatását, az Karintiában szintén a legjobb helyen jár. A „Falusi Üdülés Ausztriában” szövetség menedékházi projektjének köszönhetően összesen 220 alpesi kunyhót tudhat a portfóliójában, köztük számos olyan alpesi gazdaságot is, amelyhez sajtkészítő műhely is tartozik. A vendégek itt bepillantást nyerhetnek a mindennapi életbe és sajtkészítés rejtelmeibe. Többek között az Alexanderhüttében, ahol a szállás mellett vezetést is kínálnak a sajtkészítő műhelyben – vagy például a Kalser-Hüttében és a hozzá tartozó hagyományőrző tejgazdaságban, amely az impozáns Lienzi-Dolomitokban található. Itt a vendégek helyben készített sajtspecialitásokat is reggelizhetnek. Érdemes megemlíteni még a Forster-Kammert, a gyógynövényfalut Irschen felett, amelyet másfél órás túrázás választ el az alpesi tejgazdaságban készített ízletes sajt- és tejtermékektől.

 

 Alpesi gazdaságok az interneten vagy katalógusban. A karintiai alpesi réteken számtalan hangulatos menedékház található. Itt mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb alpesi kunyhót. A kínálat a szabadtéri WC-vel és hideg vízzel rendelkező egyszerű menedékháztól a pezsgőfürdővel és szaunával rendelkező luxuskonyhóig terjed. Karintiában 220 alpesi kunyhó közül válogathatunk, amelyek 900 és 2200 méter közötti magasságban találhatóak. Az ár napi 40-től 100 euróig terjed. A „Falusi Üdülés Karintiában” szövetség alpesi kunyhó katalógusa megrendelhető telefonon és interneten keresztül egyaránt, valamint az információk megtalálhatóak a www.UrlaubaufderAlm.com honlapon is.

 

Pásztorprofil – egy alpesi nyárhoz nem árt, ha:

 • szeretünk korán kelni,
 • tudunk praktikusan gondolkodni,
 • szeretjük az állatokat,
 • jó erőben vagyunk,
 • érdekel bennünket a tej feldolgozása és a különböző tejtermékek elkészítése,
 • szeretjük a hegyeket,
 • türelmesek, nyugodtak és rugalmasak vagyunk,
 • nem az alpesi romantikát, hanem az alpesi realitást keressük.

 

Amit rendelkezésre bocsájtanak:

 Képzés: egy Karintiában tartott „alapképzés alpesi pásztoroknak és gazdáknak

 • szállás a pásztorképző időtartamára,
 • szállás és ellátás az alpesi gazdaságban töltött időre,
 • pásztor zsebpénz,
 • személyre szabott pásztorblog és egy facebook csoport a megfelelő technikai felszereléssel, mint laptop és fényképezőgép a tartózkodás időtartamára.

 

Ajánlatcsomag: „Üdülés pásztorkunyhóban”: elszállásolás felújított menedékházi szobában, alpesi reggeli (rusztikus alpesi fürdővel – mosóasztal, zuhanyzó és fürdőkád, fatüzelésű szauna szabadtéri zuhanyzóval), igény esetén idegenvezetés egy alpesi sajtkészítő műhelyben: személyenként 25 euró, gyermekeknek 3 éves korig ingyenes, 10 éves korig 22 euró.

     

  Bioüdülés falusi szálláshelyen

 Enni, aludni, ellazulni és aktívan kikapcsolódni: mindegy mihez fogunk Karintia falusi szálláshelyein, a „bio” jelző garantált. Reggeltől estig, az üdülés első napjától az utolsóig.

 A Karintiában található falusi szálláshelyeknek és alpesi gazdaságoknak nincs szüksége külön osztályozásra és ellenőrzésre, itt ugyanis minden eredeti és bio. És ha azt írtuk, hogy minden, akkor úgy is gondoltuk. A friss reggeli tojástól, amelynek az összegyűjtése közben akár személyesen is meggyőződhetünk a tyúkok megfelelő kedélyállapotáról, a házi készítésű almalével vagy gyümölcsborral fogyasztott kiadós uzsonnáig. A haflingerek hátán tett lovaglótúrától az üde zöld alpesi réteken történő élményteli túrázásig. A hálószobában található cirbolyafenyőtől és alpesi szénától, amelyek stresszoldó hatását tudományosan igazolták, a kényeztető wellnesskezelésekig, amelyek alkalmával a természet energiája segít a felfrissülésben.

 

A cirbolya varázsa. Elfriede és Christian Mitterberger a Bad Kleinkirchheimban található Ottingerhofból a grazi Joanneum Research egyik tanulmányának köszönhetően pontosan tudják, hogy „egy éjszaka egy cirbolyafenyőből készült ágyban egy órányi munkát spórol a szívünknek. Emellett a cirbolyafenyő ágyban különösen pihentető és mély alvásban lehet részünk.” Az Ottingerhofban egész apartmanok készültek cirbolyából, a Nockberge Nemzeti Park jellegzetes fafajtájából. Rusztikus, otthonos légkör rendkívül kellemes hatással: a stressz az ajtón kívül marad.

 

Gyógynövényes és tejsavó fürdő. Ha már az ellazulásról van szó, a biowellness a Karintiában található falusi szálláshelyek igazi specialitásának számít. Például az Eisentratten közelében található Lamprechthofban. Tejsavó, gyógynövény vagy széna – a természet számtalan dolgot kínál a Nockberge-hegységben, amelyek nyugtatóan hatnak a testre és lélekre egyaránt. Az elődök tudásának felfrissítése érdekében Sabine és Kurt Mayer gondosan tanulmányozta a falusi gazdaság krónikáját. „A természetes wellnesst már az elődeink is alkalmazták, még ha ez nem is mindig tudatosult bennük: gyógynövényeket használtak, mivel nem voltak ágyak a szénában aludtak és felhasználták a tejsavót is, bőrápoláshoz és méregtelenítéshez.”

 

Alpesi széna. Az alpesi szénának már évszázadok óta jótékony hatást tulajdonítanak. Ez a különleges széna 1800 és 2000 méter között nő, elsősorban meredek hegyoldalakon, így mind a mai napig kézzel kell kaszálni. Igazi alpesi széna-szakértőnek számít a Reichenauból származó Franz Gruber. Az ő „gyógynövényes szénafürdőjét” már az elődei is használták izom- és ízületi fájdalmak esetén. A Grubenbauer-Hütte vendégei mindjárt a megérkezés után kipróbálhatják a különleges szénafürdőt, üdvözlésként ugyanis egy szénavirág csomagot kapnak ajándékba, amelyet a teafilterhez hasonló módon használhatnak fel egy forró fürdőhöz. Megéri egy kis időt szánni rá! Így garantáltan jól indul az üdülés.

     

Bio specialisták. Fellélegezni, elegendő idővel rendelkezni, valami jót tenni az egészségünkért, aktívan kikapcsolódni a természetben. A több mint 40 bio-, wellness- és egészségközpontú falusi szálláshelynek köszönhetően a „Falusi Üdülés Karintiában” szövetség kínálatában mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Egyszerű, eredeti és bio. Csak természetesen.

 

 További információk:

Landesverband Urlaub am Bauernhof in Kärnten

A-9020 Klagenfurt am Wörthersee, Viktringer Ring 5

Telefon: +43 / 463 / 33 00 99; Fax: -33

www.urlaubambauernhof.com

 

Fotó: www.urlaubambauernhof.com - Urlaub am Bauernhof in Kärnten

2012-01-26« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk