Karintia: Naturarena

Karintia: Naturarena

Karintia: Naturarena

  

Öröm kicsinek és nagynak

A Naturarena Karintia régió három ország, Ausztria, Olaszország és Szlovénia találkozási pontjánál várja az igazi természeti élményekre vágyó vendégeit. A programok széles skálája a hegyek-völgyek felfedezésétől, a családi nyaraláson, túrázáson, hegymászáson, kerékpározáson és hegyi biciklizésen keresztül a horgászásig és kulináris élményekig terjed. A programokról a továbbiakban részletesen is olvashatnak 

Adrenalinfüggőknek: "Kalandos Alpok"
Az "Kalandos Alpok" program helyszínei a karintiai és a gail-völgyi Alpok impozáns vonulatai, csobogó patakjai, mélyzöld hegyi legelői, napos teraszai és kristálytiszta vizű tavai, a Pressegger See és Weissensee. Azon vendégeinknek, akik kihívást látnak a természet erőinek leküzdésében, a Naturarena Karintia több mint 65 programot kínál.

Mega Dive: Ez nem jelent mást, mint az Alpok leghosszabb pályájú hegyi hintáját a Lesach völgyében, melynek segítségével szédítő tempóban suhanhatunk a fakoronák és a sziklacsúcsok felett. A 70 méter hosszú, Lesach völgyének egyik legmagasabb hídjára rögzített kötélpályán akár 100 km/órás sebességgel is száguldhatunk a föld felett. Aggodalomra semmi ok, a bátor vállalkozók biztonságát profi hegyi vezetők felügyelik.

Acapulco-ugrás: Ez újabb kihívás a bátorságukat kipróbálóknak, akik a sziklákról vethetik magukat a Weissensee vízének kristálytiszta habjaiba. Az ugrás magasságát magunk választhatjuk: egy méterről, vagy akár 18 méteres magasságból is leugorhatunk a mélybe.

Sziklamászás: A kalandok kedvelői úszva, csúszva és ugorva juthatnak le a Wildbach medrébe. Ilyenkor egész más arcukat mutatják a zubogó patakok, ezért elengedhetetlen a vízhatlan neoprén ruha, cipő, mászó-felszerelés és sisak. Így nem érhet hideg zuhanyként a hűs fürdő.

Hydrospeed és rafting: Hasonlóan a víz erejével van dolga itt is a merész vállalkozóknak. Ugyancsak vízálló, neoprén ruhában szörfözhetünk lefelé a Wildbach habjain.

Sziklalabirintus: Ez a hegyi labirintus hatalmas vonzerővel bír az idelátogatók számára. Elsősorban egy alapos oktatás és a teszttanfolyam sikeres elvégzése a feltétele, hogy a résztvevők elindulhassanak. Sisakkal, biztonsági kötelekkel és mászó felszereléssel ellátva indulhatunk el a különböző mászó-utakon.

Flying Fox: A Flying Fox úton - Tarzan módjára lendülhetünk kötélről kötélre. A kicsik számára a gyermek Flying Fox programot hozták létre a szervezők.

Minden napra új túraötlet
A nyugodtabb természetjárók a karintiai Naturarena 1000 kilométernyi jelzett túraútvonalon fedezhetik fel a Gail, Gitsch és Lesach völgy, a Nassfeld - Hermagor régió, vagy a Pressegger tó,  Weissensee vidékének természeti szépségeit.
Vasárnap kivételével minden egyes napra jut egy speciális téma-útvonal, összesen 26, például a "Gipfelsieg" hegycsúcs-túra vagy a vízkereső kirándulás a háromágú bottal. A Geotrail túra során őskori kövületek után kutathatunk egészen az olasz határig. Nemcsak hogy betekinthetünk 500 millió év földtörténetébe, hanem júniusban és júliusban egy igazi botanikai ritkaságot is felfedezhetünk. Ebben az időszakban virágzik a kék Wulfenia, a jégkorszak egyik apró túlélője, amely a Himalája lejtőin kívül kizárólag ebben a régióban maradt fenn.
A hosszabb túrák kedvelői választhatják például a karintiai hegyi túraútvonalat, amely az osztrák-olasz határon fut, vagy a Gail folyó völgyének új útvonalát, amely további kirándulásokat kínál.

Aki szeretné magát megkímélni az 1000 méteres szintkülönbség leküzdésének fáradalmaitól, az Tröpolach és Sonnenalpe Nassfeld között választhatja a Millennium Express felvonót is. A világ legmodernebb kötélpályáján mozgó kabinos liftje a Gail-völgyi síkságról az 1500 méter magasan fekvő Tressdorfer Alm-ra, majd tovább az 1919 méter magas Madritsche-re juttatja fel a kirándulni vágyókat. A Tressdorfer Alm-on már vár a Piccolo-Express, amely az utasokat Nassfeldre vagy a Gartnerkofel-i ülőlifthez viszi.

A Plöckenpass-i ösvények létrejötte iskolapéldája a korábban ellenséges népek összefogásának, csakúgy, mint az Európai Unió kialakulásának. Ott, ahol 1915 és 1917 között front húzódott, és katonák ezrei haltak szörnyű halált, most a Béke útjai futnak. Az ott tett kirándulások egy egyedülálló skanzenen keresztül vezetnek a háború néma tanúihoz, és a keserves harcok egykori színhelyeihez. Az utakat önkéntes segítők tették biztonságossá.

Az érintetlen szépségű Lesach völgyben május 16-ától június 1-jéig várják a kirándulókat a karintiai túraszezon nyitó rendezvényén, a "Wander Opening"-en. A programkínálatban többek közt kulináris kirándulások, magashegyi túrák - minden esetben tapasztalt hegyi vezető irányításával - kóruskoncertek, alpesi fesztiválok és ünnepi koncertek, valamint kalandprogramok, rafting, sziklamászás vagy aranymosás, drágakőfejtés és mountain bike túrák.

Színes családi programok: öröm kicsinek és nagynak
A karintiai Naturarena a családoknak is felhőtlen szünidőt kínál. A kicsikre vár Karintia első számú élményparkja az ivóvíz-tisztaságú Pressegger tónál, számos feledhetetlen élményt kínálva a gyermekeknek. A Lesach völgyben és Nassfelden található hegymászó-óvodákban tapasztalt túravezetők dolgoznak, akik az ifjabb generációnak tanítgatják a hegymászás és a falmászás fortélyát.

A Lesach völgyben az arany- és mesetáborban a gyerekek és szüleik is kipróbálhatják az aranymosók munkáját. Ha a drágaköveket jobban kedvelik, akkor Sankt Lorenzenben a vérpiros gránátkő után kutathatnak, a keresést szerencsére a szakértői segítség miatt mindig siker koronázza. A kincskereséshez szükséges felszerelést a rendezők biztosítják.

A Gail folyó lágy hullámain élhetjük át a viking- és kalózrafting feledhetetlen élményét. A program minden korosztály számára, babakocsival is látogatható. A 1,5 km hosszúságú Aqua Trail mellett megcsodálhatjuk a szökőkutakat, bizonyíthatjuk bátorságunkat a trambulinokon és kikapcsolódhatunk a vízi játszótereken. Impozáns hátteret ad mindehhez az Aqua-Trail mellé lehorgonyzott vitorlás fedélzetéről elénk táruló kilátás. A különböző tematikus túrák, mint például a Kirchbach-i vagy a Lesach völgyi malomtúra is feledhetetlen élményt nyújthatnak a természetjáró családnak.

A mozgás és a fürdés szerelmesei a Weissensee tiszta vizének partján találhatják meg a maguk számára legmegfelelőbb programot. Itt kicsiknek és nagyoknak egyaránt maradéktalan kikapcsolódást jelent a vízisízés, banánlovaglás és búvárkodás. Ráadásul minden tóparti szálláshelynek saját strandja van, ezért minden vendég ingyenesen fürödhet a kristálytiszta tóban.

Különösen élvezetes a családi üdülés, ha kempingezés is szerepel a programban. A Naturarena több mint tizennégy eltérő ajánlatot tartogat a sátorozás kedvelőinek és a lakókocsis vendégeknek. Teljesen felszerelt kempingek találhatók a környéken diszkóval, kisállat simogatóval, pónilovakkal, és hatalmas strandokkal.

Szuper program a kis kalandoroknak
Ha a szülők gyermekek nélkül szeretnének kikapcsolódni, akkor az apróságoknak a "Gyermekkalandok az alpesi legelőn" a legmegfelelőbb választás: a program a 6-10 valamint 10-14 éves korosztálynak kínál Nassfelden a hét öt napján mindig új meglepetéssekkel teli kalandokat.

Íme a pótolhatatlan élmények hosszú sora, amely a gyermekére várhat: a kedves csüngő hasú malackák megismerése, duzzasztógát építése, első sziklamászó élmények, repülés Tarzan módjára a gyermek Flying Fox-on, gyors suhanás a "Pendolino"-val a völgy felé Karintia leghosszabb nyári szánkópályáján, vagy a tájfutás az Aqua -Trailen.
A gyerekek maguk gyűjtik a tűzifát a tábortűzhöz és a grillezéshez, és ugyanígy a maguk gyűjtötte természetes alapanyagokból készítik el az erdő szellemét.

Szezám tárulj: Az új +Card kártya
Az új +Card kártya, amely júniustól szeptemberig közel 70 szálláshelyen a Nassfeld - Hermagor - Presseger-tó régiójában térítésmentesen áll a vendégek rendelkezésére, határtalan élvezeteket biztosít a Naturarena területén. A kártyával többek között ingyenesen vehetőek igénybe a régió tömegközlekedési eszközei, valamint a Millennium-Expressz. Az Alpok leghosszabb kabinos felvonója 17 perc alatt szállítja az utasokat a Gail völgyéből Sonnenalpe Nassfeldre. Szintén ingyenesen használhatjuk a nassfeldi vagy a gartnerkofel-i ülőliftet, amely az 1900 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő Gartnerkofel hatalmas mészkőcsúcsára viszi fel a vendégeket. Innen álomszép panoráma tárul elénk Olaszország és Szlovénia felé, valamint a Grossglockner csúcsa is jól látszik.

A kisebb +Card kártya felhasználói is ingyenesen vehetnek részt a nassfeldi gyermekprogramokon, míg a nagyobbak a nordic walking-ban tehetik próbára magukat. Részt vehetnek a tematikus túrákon, vagy elvégezhetnek egy gyorstalpalót a Gail völgy új 18 lyukas golfpályáján.  Ezen kívül a +Card kártya még számos más kedvezménnyel is kecsegtet: például megmártózhatnak a 28 fokos Pressegger-tóban, pónilovagolhatnak, vagy teniszezhetnek. Természetesen árengedménnyel használhatják a Pendolino nyári bobpályát és a nassfeldi Flying Foxot is.

Tovább marad, kevesebbet fizet
A +Card kártyával szolgáló szállásokon persze nemcsak a térítésmentes programok miatt éri meg megszállni. Vendégeink, akik a +Card kártyás szálláshelyeken több, mint 2 éjszakát maradnak, éjszakánként 12%-kal kevesebbet fizetnek.
www.nassfeld.at

Lendületben és mozgásban a Weissensee mellett
A Weisensee érintetlen természeti szépsége ámulatba ejti az idelátogatókat. A tó keleti felén fjordokra emlékeztető öblök igazi idillt rejtenek: fenyvesek szegélyezik, autók közel, s távol se látszanak - a tó kétharmada beépítetlen.

A "Lendület és mozgás a természetben" jelszóval a Weissensee területén számos sportlehetőség várja a kalandok kedvelőit: 12 különböző futópálya, 9 kijelölt túraútvonal, számos kirándulóút a nordic walking rajongóinak, mountain bike utak és még sok más. Tapasztalt fitneszedzők gondoskodnak a vendégekről a kezdőktől a haladókig. Az Alpok legtisztább fürdőtava végtelen erdeivel és üde hegyi legelőivel a régió sportolásra legalkalmasabb területe. A testmozgást követően pedig semmi sem esik jobban, mint egy csobbanás a tó hűs vízébe.

A tó körül vörösfenyőből kialakított ülő- és fekvőalkalmatosságok hívogatnak minket: a Weissensee, "a természet nappalija". A nyugágyon kinyújtózkodva a fenyőerdők megnyugtató zöldje, a tó sötétkéktől smaragdzöldig változó színe és a minket körülvevő hegyek segítenek a feltöltődésben.
A Weissensee körüli mediterrán klíma felér egy levegőkúrával. Májustól-októberig tart a meleg időszak, az év többi részében enyhébb időjárás jellemző. Ezért a Weisensee területe igazoltan "gyógyító éghajlatú és levegőjű" tájegység.
www.weissensee.com

Ahol álmok válnak valóra: a Lesach völgy
A Lesach völgyben teljesülhetnek a képeslapra illő táj utáni vágyaink. A vidék büszkén viseli az "Alpok legszebb völgye" és "Európa legtermészetesebb, legkörnyezetbarátabb völgye" címet. Az �Az év tája� kitüntetés is mutatja, hogy az olasz határhoz közeli völgy a sportolók, kirándulók és sziklamászók paradicsoma. A 300 kilométernyi jelzett turistaút a karintiai Alpokon, linzi Dolomitokon és a Gail völgyén keresztül egészen 2600 méter tengerszint feletti magasságra vezet fel.

Közel jutnak az éghez azok a természetjárók, akik 7-10 napos karintiai hegyvidéki túrára vállalkoznak. Az túraútvonal a varázslatos hegyi tájakon, a kelet-tiroli Siliantól a Wolayer tavat érintve, Plöckenpass-Nassfelden keresztül egészen az olasz határ mellett fekvő Villachig vezet. Az út mentén található hütték nemcsak a pihenésre, hanem az ott éjszakázásra is hívogatnak. Útközben tájékoztató táblák betekintést nyújtanak a vidék növény- és állatvilágába, valamint az itt élő emberek életmódjába.

Lesach-i túraparadicsom a karintiai túraszezon nyitó rendezvényére, a "Wander Opening"-re is várja látogatóit május 16-ától június 1-ig. A programkínálatban többek közt kulináris kirándulások, magashegyi túrák - minden esetben tapasztalt hegyi vezető irányításával - kóruskoncertek, alpesi fesztiválok és ünnepi koncertek, valamint különböző kalandprogramok: rafting, sziklamászás vagy aranymosás, drágakőfejtés és mountainbike túrák.

Nemcsak az igazi karintiai vendégszeretet várja itt a gyakorlott mászókat és a könnyedebb túrák kedvelőit, hanem a profi szolgáltatások is: az erre kiválasztott szálláshelyeken minden felszerelés megtalálható a spontán kirándulásokhoz. Ha pedig a túrázókon erőt vesz a fáradtság, a visszaútra mindig rendelkezésére áll a kirándulók taxija.  A Lesach völgy további programajánlatai a kerékpár és mountain bike túrák, kezdőknek és haladóknak egyaránt megfelelő útvonalat kínálva. Aki pedig nem egyedül szeretné a terepet felfedezni, csatlakozhat egy vezetett, csoportos túrához. Akinek azonban a túrázás, hegymászás és hegyi kerekpározás nem elég kihívás, arra vár az Alpok leghosszabb pályájú hintája: a 70 méter hosszú "Mega Dive"-on akár 100 km/órás sebességgel is száguldhatunk a fakoronák és a sziklacsúcsok felett. A régió továbbá a rafting és sziklamászás biztosított pályáin várja az extrém sportok kedvelőit. www.lesachtal.com

Kétkeréken útközben
A Gail menti utakon nagyobb megerőltetés nélkül biciklizhet bárki, aki a természet közelségét szeretné élvezni. Az "R3" jelzésű bicikliút Költschach-Mauthen és Villach között fut, összesen 90 km hosszan. Szinte elejétől a végéig lejtmenetben haladhatunk, így játszi könnyedséggel tehető meg az egész útvonal.
Hasonlóan kényelmes útvonalon halad a hátizsákos biciklitúra. A kerekezőket busz szállítja Költschach-Mauthen-től Obertiliach-ig, ahol biciklire pattanva kellemesen lankás úton gurulhatnak vissza Költschach-Mauthen-be. Könnyű biciklitúrák a Weissensee körül és a Gitsch völgyében is indulnak az "R3b" jelzésű útvonalon.

Mindenesetre senkinek sem kell a biciklit otthonról hoznia, hiszen a Naturarena területén fél tucat helyen adott a lehetőség bicikli- és mountain bike-bérlésre. Tizennégy kerékpáros hotel speciális kialakítású helyiségekkel szolgál a biciklistáknak, e mellett túrák szervezéséről, kerekpáros kártyákról, és bérelhető biciklikről is gondoskodnak.

Mountainbike túrák - különleges szolgáltatásokkal 
A karintiai Nauturarena az egyik legkedveltebb úti célja a természet kerékpárosainak. Számos hegyi utat alakítottak ki kifejezetten a mountain bike szerelmeseinek, így lett a Naturarena Karintia legnagyobb mountain bike terepe, ahol 800 km-nyi jelölt út áll rendelkezésre különböző nehézségi szinteken.

"Lift & Bike Grio" program keretében a Millennium Express felvonó kerékpárosokat szállít a Gail völgyéből Nassfeldre. Ezzel a hegyi kerékpárosok megkímélik magukat a feltekerés fáradalmaitól és innen nyeregbe pattanva indulhatnak lefelé Európa egyik leghosszabb downhill terepén - a fiatalabb korosztály legnagyobb örömére.

A Weissensee mellett egy "personal bike guide" várja a mountain bike-osokat, amely megismerteti a sport szépségével az idelátogatókat. Péntekenként kezdő és haladó kirándulócsoportok indulnak. Nehézségi szinttől függően választhatjuk ki az elérendő célt: hegyi kunyhókat, kilátókat, és a Weissensee körüli hegyi erdőket. A tónál a biciklis túrát akár csónakázással is összeköthetjük.

A Weissensee felső részén egy hegyi vasút közlekedik a Naggler Alm megállóhoz. Különlegessége, hogy mountain bike-szállító kocsikkal rendelkezik. Odafent mindenki tökéletesítheti technikáját a különböző nehézségi fokozatokat felvonultató terepen.

Hermagor mind a kényelmesebb, mind a keményebb sportolók túráinak lehet kiváló kiindulópontja. Akinek ez nem elég: Hermagorból minden évben indulnak ötnapos túrák az Alpokból a tengerhez. Egy kerékpáros vezető segítségével haladnak a karintiai Alpokban, később pedig az utakon, utcákon, Szlovénián keresztül egészen az Adriáig. A felszerelést egy buszban szállítják előre a célállomáshoz. Kissé erősebb nehézségi fokú túrát ígér az Alpok-Adria túra, amely sokszor fölfele vezető utakon teszi próbára a résztevőket.

A mountain bike-ok persze nem arról híresek, hogy könnyű lenne őket szállítani, így a Naturarena területén a legmodernebb kerékpárokat ajánlják fel a kölcsönzők bérlésre. Ezen felül minden egyéb kiegészítő felszerelést is igénybe vehetnek hozzá a sportolók.

Rétek és tavak között - Gail völgyi új golfpálya
Idén nyitják meg a Gail völgye és a karintiai Alpok közé ékelődött Kirchbach-i Waidegg új 18 lyukas golfpályáját, amely óriási területen, 70 hektáron terül el. A legendás golfos, Garry Payers fogja a hivatalos megnyitó első ütését elvégezni. Minden golfozónak remek terepet adnak a széles és többségében sík pályák. A pálya különlegessége, hogy a tervezők a terület közepén egy kiterjedt tó rendszert helyeztek el. Ezen belül a hetes pályán elhelyezett sziget rendkívüli koncentrációt és precizitást kíván minden játékostól.

A Kirchbach-Waidegg-i golfpálya rendkívüli különlegessége az egyedülálló gyakorlóterület, ahol 50.000 m˛ 6 lyukas pálya, egy pitch és chip terep, 270 méter hosszú Driving Rage és egy majdnem 1000 m˛-en elterülő putting green rész várja az idelátogató golfozókat.
A golfpálya mellett további szolgáltatásokat nyújt a klubház, golfbolt, golfiskola és az étterem. Az érintett hotelek akár 20% kedvezményt is biztosítanak a golfozóknak. További információk a
www.gailtalgolf.eu portálon.
További golfozási lehetőségek az egy óra alatt elérhető Olaszország, Szlovénia közeli golfpályák, Travis, Udine és Bled városokban.
www.gailtailgolf.eu

Sajt, sonka és a többi finomság
Gail völgyének gasztronómiai kínálatából: fűszeres, alpesi sajtok, füstölt omlós sonka és kukoricalisztből készült finomságok. Utóbbi tagadhatatlan jele az olasz konyha hatásának a régióra, azonban a kulináris ízek igazi különlegessége a hagyományos előállítás, valamint a helyi gazdák összhangja a természettel.

Akik kíváncsiak a tradicionális sajt- és vajkészítésre, azoknak ajánljuk a "Gail völgyi sajttúrát", amely alpesi pásztorházakat ejt útba, hol az osztrák, hol olasz oldalon. Kis szerencsével a látogatók betekintést nyerhetnek az alpesi sajtkészítés rejtelmeibe, például a Tressdorf-i sajtkészítő üzem bemutatóján, ahol az egyes lépéseket egész közelről figyelhetik meg a látogatók. Kihagyhatatlan programpont minden vendégnek, hogy megkóstolja az Almkäse-t - a régió sajtspecialitását, amelyet az Európai Unió védett termékké nyilvánított. Csak a szigorú kritériumok szerint kiválasztott sajtok kaphatnak "Almkäse" elnevezést. A vidék másik kiváló minőségű terméke a fűszeres sonka, amelyet szintén védett márkának nyilvánított az Európai Unió. Éppúgy ennek a régiónak a portékája a biolazac, amelyet elsősorban a kifinomult gasztronómia kedvelői szeretnek.

A sonka- és szalonnafesztivált május 30-án és 31-én Hermagorban, a sajtfesztivált szeptember 26-án és 27-én Kötschach-Mauthen-ben, a polentafesztivált 2009. október 4-én Nötsch-ben rendezik meg. Természetesen a páratlan finomságokhoz nagyszerű borokat is kínálnak a szomszédos Friaul régióból.

A sajtfesztiválra látogatónak érdemes betérni a "Kellerwand" étterembe is, ahol a sajtokat és borokat gasztronómusok segítségével párosíthatják az ínyencek, sőt még főzési tippeket is kaphatnak a mesterszakács szemináriumán.

A Gail mentén egyéb érdekességek is várják a fesztivállátogatókat. Karintia legrégebbi vendéglője, a főút mellett található "Marasch" vendégház, amely már 700 éve pihenőhelye a megfáradt utazóknak. A vendégház különlegessége a biogazdálkodás. Az étteremben a ház körül saját kézzel előállított termékeket szolgálnak fel, amelyek ellenőrzött, tökéletesen természetes környezetben teremnek pont úgy, mint ahogyan sok évvel ezelőtt.

Motoros túrák - nyeregben át a határokon
A karintiai Naturarena ismert célpontja a motorosoknak. Nyolc hotel kifejezetten a motoros turistákra számít nyáron. Külön szolgáltatásaik a motorosok minden igényét kielégítik: térképek, útleírások, lezárható motortároló garázsok, napi időjárás-jelentés reggeli közben. 
Megesik, hogy maga a hoteltulajdonos is megszállott motoros, így a vendégeknek máris nyert ügyük van. Négy olyan panzió létezik, amelyben a tulajdonos is rendszeresen nyeregbe pattan, és végighajt a régió útjain vendégeivel együtt.
Motoros kirándulásokat Szlovéniába, Olaszországba és a szomszédos régiókba is szerveznek. Az estére elfáradt utazókat nemcsak kiadós vacsora, de törzsasztal is várja, ahol a nap élményei újra terítékre kerülhetnek.

Pisztráng és csuka a horgon - horgászparadicsom
A Naturarena területén a Weissensee, a Presseggersee és a Gail folyó, illetve annak mellékpatakjai egyaránt gazdag fogással kecsegtetik az idelátogató horgászokat. A folyóvizekben a legyezőhorgászok, a tavakon pedig a pecások találnak ideálisan nyugodt környezetet kedvenc szenvedélyük gyakorlásához. Hotelek, és panziók egész sora várja a horgászokat, ahol a vendégek nemcsak felszerelést, horgászengedélyt, de szakértői segítséget is kapnak.
Már az év elején különleges eseményre várja a horgászokat a Weissensee. Május 21-től 23-ig rendezik meg harmincnyolcadszorra az Arany Pisztráng Kupát. Az e köré épülő programsorozat és fesztivál a horgászatot kevésbé kedvelőknek is remek időtöltés és látványosság.

Információ: Kärntens Naturarena Iroda Budapest, Telefon: 329 6355, E-Mail magyar@nassfeld.at

Fotó: Naturarena

www.nassfeld.at/hu

2010-01-30« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk