Karintia: Pihenés alpesi kunyhóban

Karintia: Pihenés alpesi kunyhóban

    

Kedvünk támadt az egyik hétköznap egy rövidke kis kiruccanásra, hogy részt vegyünk egy karintiai alpesi túrán, amelyet a “Landesverband Urlaub am Bauernhof Kärnten” (karintiai egyesület az agrárturizmusért) szerkesztőségünk számára szervezett. Utunk keresztülvezetett Karintián, el a csodás Wörthi-tó és Millstätter-tó mellett, számos kastély és vár előtt, a Lieser völgyön át egészen a Rennwegig. Innen kb. 6 km után elértük azt az erdei utat, amely az alpesi kunyhókhoz vezet fel. A nem megerősített út helyenként viszonylag meredek és szűk, némileg szokatlan egy városi embernek, de teljesen veszélytelen és összkerékmeghajtás nélkül is rá lehet hajtani.

 

Elsőként az 1845 méteres magasságban lévő Heinrichbauerhüttéhez érkeztünk. A lehető legnagyobb érzés borzongatott minket! A hütte egy mélyedésben van védelmezően beágyazódva, lélegzetelállító panorámával. Ez a magaslat valóban azoknak az embereknek szól, akik a szó szoros értelmében magasan fenn akarnak lenni. Magunkban, mormotákkal az ajtó előtt, mindent hátrahagyva a kellemes, nyugodt napokért egy alpesi kunyhóban. Megfelelően felszerelve tűzhellyel, pihenősarokkal ellátott lakószobával, zuhannyal és WC-vel, júniustól októberig kínálja ez a hütte a legnagyszerűbb érzést azon önellátók számára, akik néhány napra elbújnának a hétköznapok elöl.

 

Valamivel lejjebb, 1780 méteren találtuk a Bacherhüttét. Romantikus hütte egy vörösfenyőerdővel körbevett nagy alpesi mezőn. Ez a hütte már némileg jobban felszerelt, zuhannyal, WC-vel, fa tüzelésű tűzhellyel, nagy és kicsi pihenősarokkal, napkollektorral, emeletes ágyakkal, matracokkal és nyitott kandallóval ellátott. A hütte előtt áll egy kút és a társas együttléthez megfelelő ülőalkalmatosság. A hütte egész évben bérelhető.

 

Néhány méterrel alább, 1700 méteren áll a Thürerhütte. “Tévézés, készülék nélkül.” A hütte alpesi mezőn áll, ahonnan mesés a kilátás a Lieser völgyre és az azt körülölelő hegyvilágra. A Thürerhütte az ősi időkből származik, amelyet teljesen átvarázsoltak egy mai kornak megfelelő alpesi kunyhóvá. Felszerelték egy sarokülővel ellátott kellemes konyhával, fa tüzelésű tűzhellyel, nyitott kandallóval és télikerttel. Természetesen megtalálható a zuhany és a WC is, meleg vízről pedig a fa tüzelésű kályha gondoskodik. Ezt a hüttét egész évben ki lehet bérelni.

 

Ugyancsak 1700 méteren található a Hoisenhütte, amelyet utolsóként látogattunk meg. 1836-ból származó régi havasi kunyhó, amelyet már 1981 óta apránként renováltak. Az átépítés nem csak külsőleg, hanem belül is igencsak jól sikerült. A modernizálás ellenére kellőképpen ügyeltek arra, hogy az alpesi kunyhó jellegét ne rontsák el. Különösen nagy figyelmet szenteltek a a kandallóval ellátott helységnek, hogy igazán alkalmas legyen a teljes körű kikapcsolódáshoz. Természetesen gondoskodtak zuhanyzóról és WC-ről, fa tüzelésű tűzhelyről, napkollektorról, külön grillező házról valamint a gyerekeknek számos játékról.

       

Bár a karintiai alpesi kunyhóban a szabadságunk eltöltése önellátó módon történik, ám ez messze nem jelent silányabb minőségű pihenést. Olyan emberek, családok, párok számára igazán alkalmas, akik szeretnének a mindennapi életből egy kis időre teljesen kiszállni és az abszolút nyugalmat élvezni. Karintia havasi legelőinek egész évben szezonjuk van. Különösen tavasszal szép, amikor az encián mélykékre festi a hegyoldalakat, vagy nyáron az alpesi rózsa virágzásakor, vagy esetleg ősszel, amikor a vörösfenyőerdők felöltik “arany ruhájukat”. A ködhatár fölötti kristálytiszta levegő, amely kellőképpen előnyös allergiában szenvedők számára, a jól kitáblázott túrautak, amelyek biztosan a csúcsra vezetnek, vagy az idillikus alpesi legelők, melyek a kunyhók előtt elterülnek - ezek az elbűvölő dolgok egy karintiai alpesi kunyhós nyaralás esetén.

    

Több információt itt találhatnak:

 

www.urlaubambauernhof.com

Text/Foto: www.aktiveurlaubszeit / Okolicsanyi Zoltan

2012-01-26« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk