Aktívpihenés & Aktiveurlaubszeit : Salzburg, A nemzetközi rangú város

Salzburg: A nemzetközi rangú város

Salzburg: A nemzetközi rangú város.

 

Nem csak Mozartról híres ...

A csodálatos város a nevét a "fehér arany", a só (németül: Salz) révén kapta. Az Alpok északi peremvidékén, a régi európai kereskedelmi útvonalak metszéspontjában álló Salzburg hírnévben és hagyományokban gazdag városa a XXI. század modern kulturális központjainak egyike Európa szívében.

A számokban kifejezett tények meglepőek és lenyűgözőek: Salzburg mintegy 150 ezer lakost számlál mindössze, ám kulturális rendezvényeinek száma a négyezret is meghaladja évente, barokk templom épületeinek száma pedig húsz.

Városképe
Hohensalzburg
várával, a Mönchsberg előterében emelkedő barokk Dómmal, a Franciskánusok templomával és az Egyetemi templommal, távolban a mondák övezte,  hatalmas Untersberggel páratlan és összetéveszthetetlen. Még távolról sem merítettük ki azonban a megtekintésre váró látnivalók sorát.

A város történetéről ...
Salzburg már a rómaiak korában is jelentős közigazgatású, fontos hadi útvonalon, az északi és déli területeket összekötő utak találkozásánál álló város volt. A VII. század végétől a XIX. század elejéig a politikai hatalmat is birtokló független, katolikus hercegérsekek irányítása alatt állt. Gazdagságát és jólétét az évszázadokon át folyó sókereskedelemen alapozta meg. Ennek bevételéből építtethették meg hercegérsekei az olaszos ihletése miatt "Észak Rómájaként" is emlegetett várost.

A város leghíresebb fia előtt mind a mai napig tisztelegnek a zenerajongók szerte a világon. Ő Wolfgang Amadeus Mozart - akinek szülőháza a Getreidegasse legtöbbet fényképezett motívumainak egyike - 1756. január 27-én született  Salzburgban. Itt komponált több mint 350-et legszebb művei közül és itt alapozta meg páratlan karrierjét, amely napjainkig vitathatatlanul a világ legjelentősebb és legtöbbet játszott, munkásságával a zenetörténet új fejezetét megnyitó zeneszerzőjévé tette. Egyébiránt 2006-ban a város pompás ünnepi évvel köszöntötte Mozart 250. születésnapját.

Salzburg városa környezete táji szépségeinek és városképe hasonlíthatatlan bájának köszönheti nemzetközi hírnevét. Az UNESCO döntése folytán Salzburg óvárosa különleges védelemre érdemes helyszínként került a világörökségi listára. A mai Salzburg számos világi és egyházi hatóság székhelye.

Salzburgi Ünnepi Játékok                                                  
"Mintha minden egyes tere, minden egyes utcája egy-egy színdarab díszletéül jött volna létre! Salzburg légkörét a szépség, a játék, a művészet hatja át." - jelentette ki Max Reinhardt színházi rendező, a Salzburgi Ünnepi Játékok legfőbb kezdeményezője. Max Reinhardt nem sokkal az I. világháború után, 1920-ban valósította meg álmát a Salzburgban letelepedett művészekkel és értelmiségiekkel, nevezetesen Richard Strauss-szal, Hermann Bahrral, Franz Schalkkal és a költő Hugo von Hofmannsthallal közösen: színpaddá varázsolva az egész várost. A Salzburgi Ünnepi Játékok alapításával a város jelentős és mind a mai napig ható lendületet kapott a nemzetközi keretekben gondolkodás irányába. Az Ünnepi Játékokon előadott legelső színdarab, a "Jedermann" (Akárki) napjainkig Európa egyik legmagasabb művészi színvonalú zenei fesztiváljának elmaradhatatlan eleme.

Az 1908. április 5-én Salzburgban született világhírű karmester, Herbert von Karajan alapította meg 1967-ben a Húsvéti Ünnepi Játékokat és 1973-ban a Pünkösdi Ünnepi Játékokat, melyek magas színvonala a művészet- és zenekedvelők ezreinek elismerését vívja ki évről évre.

Kultúra, gazdaság és tudomány
Salzburg összesen több mint 4 ezer rendezvénye folyamatosan kínál kulturális programot az év minden szakában. A januári Mozart-hét a zenei év nyitánya, melyet a későbbiekben a húsvéti, a pünkösdi és a nyári Ünnepi Játékok követ. Az októberi hónap ajándéka a Kultúra Napjai rendezvény. Néhány éve "A dzsessz ősze" kezdődik november elején, az advent idejét pedig az Ünnepi Játékok Nagy Házának hangulatos adventköszöntő énekes előadásai  kísérik.

A mintegy 12 ezer egyetemi hallgatót számláló Salzburg egyetemi város (Paris Lodron Egyetem, Mozarteum Egyetem), valamint gyógykúra- és kongresszusi központ is. Az ezredforduló után (2001-ben) nyílt meg a legkorszerűbb követelményeknek megfelelő új Kongresszusi Központ a Mozart-város szívében, 15 ezer négyzetméteres területen. Salzburg nemzetközi jelentőségének fokmérője az a tény is, hogy  közvetlenül a szövetségi főváros, Bécs után Salzburg városa ad otthont a legtöbb konzuli képviseletnek Ausztriában. A politikai körök intenzív kapcsolatokat tartanak fenn a konzuli képviseletekkel, melyek a hatósági feladatkörökbeli együttműködés mellett kiterjednek a tudományos, gazdasági és idegenforgalmi tevékenységek kölcsönös támogatására is. A város többek között központi fekvésének és kedvező közlekedési lehetőségeinek köszönheti nagy idegenforgalmi jelentőségét. Az elmúlt évben mintegy 6,8 millióan látogattak Salzburgba.

Salzburg az Európai Tudományos Akadémia székhelye is. Oskar Kokoschka, a híres festő Salzburgban alapította meg "A látás iskoláját", amely napjainkban a "Nemzetközi Nyári Akadémia" nevet viseli. Ugyancsak messze Salzburg határain kívül figyelmet keltenek a humanizmus témakörében évtizedek óta, neves résztvevők által folytatott salzburgi dialógusok.

Salzburgról az alábbi honlapon többet is megtudhat:

Fotó: Tourismus Salzburg GmbH

www.salzburg.info

2010-01-30« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk