Hochsteiermark: Télisport-Múzeum Mürzzuschlagban

Hochsteiermark: Télisport-Múzeum Mürzzuschlagban

Hochsteiermark: Télisport-Múzeum Mürzzuschlagban

    

Mocsári leletek bizonyítják a kezdetleges síléc kinézetét.  

Csodálatos 1000 nm-en keresztül tekinthetünk be a téli sportok világába. Lebilincselő élmény, a téli sport minden oldaláról megismerhető. A több mint 5000 éves sí történelem eredetétől a mürzzuschlagi sí úttörőkön keresztül, egészen a gleccserekig és lavinákig, a fennkölt szépségű hegyektől egészen egy több mint 100 éves menedékházig.

Kerek fűzfavesszőrácsot kötöztek a lábuk alá
A síelés történelme követhető nyomon az eredeti sítalpak nyomán. Ősrégi leletek arra engednek következtetni, hogy síléchez hasonló eszközöket már 5-7 ezer évvel ezelőtt is használtak a mély hóban való közlekedéshez. Ezek részben lábra szerelhető, különböző formájú segédeszközök előrehaladási és szállítási funkciót töltöttek be. Mocsári leletek bizonyítják a kezdetleges síléc kinézetét. Tudományos eljárással sikerült e leletek korát is meghatározni. A legidősebb leletek Oroszország és Mongólia határvidékéről származnak. Egy nehéz, de sikeres válogatás az eredeti gyűjteményből egy modern kiállítást eredményezett a mürzzuschlagi télisport múzeumban.


Mürzzuschlag a sísport bölcsője
A grazi alpinista és kerékpárversenyző Max Kleinoscheg, valamint a mürzzuschlagi vendéglős Toni Schurf inspirálva Fridtjof Nansen 1890-es síexpediciójától elhatározták, hogy az alpesi országokban közismertté teszik a síelést. Már nagyon korán felismerték ennek a sportnak a gazdasági vonzatát, ezért Mürzzuschlagot jelentős téli sportcentrummá alakították. 1893. február 2-án rendezték meg az első nemzetközi síbajnokságot, ezt követően 1894-ben az első nemzetközi télisport kiállítást. A téli olimpiai játékok előfutára a Mürzzuschlagban, 1904-ben megrendezett verseny volt.

A mürzzuschlagi télisport múzeum
Sportszerek világszínvonalú és téma specifikus, korabeli kiadványok és könyvek gyűjteménye. Meghatározó része ennek a hatalmas archívumnak a legmodernebb prezentációs technikákkal kerül bemutatásra úgy, hogy a figyelmet maximálisan magára vonja. A megalapozott tudományos munka és a nagyon jó nemzeti és nemzetközi szövetségi kapcsolatoknak köszönhetően a mürzzuschlagi Télisport Múzeum az elsők között volt, aki a FIS-Múzeum kitüntetésben részesülhetett.

További információ: Wiener Str. 13 , A-8680 Mürzzuschlag , Tel.: +4338523504 , E-Mail: office@wintersportmuseum.com  

Fotó: Okolicsányi Zoltán

www.wintersportmuseum.com

2010-01-30« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk