Karintia: Tél nagyszerű kilátásokkal 2011/12-ben

Karintia: Tél nagyszerű kilátásokkal 2011/12-ben

Karintia: Tél nagyszerű kilátásokkal 2011/12-ben

    

 

 Az Alpok északi oldalával ellentétben, a hegyekről nyíló látkép Karintiában jóval tisztább, élesebb és színekben gazdagabb – egyszerűen déliesebb.

 

 Ausztria legdélebbi tartományában szikrázó hegycsúcsok, szelíd hegyhátak és látványos panorámák gondoskodnak az új perspektívákról. Az Alpok déli oldalán található Karintia a hideg évszakban napfényes kilátásokkal csábít üdülésre. Melyik másik tartományban lehet a legmagasabb hegyről egészen az Adriáig ellátni? Hol máshol élvezhetjük egy díjnyertes konyha ízletes kreációit 1500 méteres magasságban? Vagy hol máshol szippanthatjuk be a karácsonyi sütemények édes illatát Ausztria legmagasabban fekvő adventi vásárán? Karintia valamennyi régiójában találhatunk különleges kilátásokat. További információk: www.kaernten.at.

 

    

 

Az égbolthoz oly közel

 

A Villachi síhegyek közé tartozó, teljes mértékben természetvédelmi területnek számító Dobratsch hegye 2200 méterre magasodik. 2150 méteres magasságban Európa legnagyobb hegyi temploma, a Maria am Stein templom vár itt a túrázókra. A több mint 300 éves múltra visszatekintő látnivalót érdemes egy hótalpas túrázás alkalmával felkeresni. Az igazi kalandra vágyók tehetik mindezt éjszaka, teliholdnál, amikor úgy érezhetjük, mintha karnyújtásnyira lenne a csillagos égbolt. A hetedik mennyországban érezhetik magukat a szerelmesek a Katschbergen: Ausztria talán legmagasabban fekvő anyakönyvi hivatalában, amelyet nemrég nyitottak a Gamskogelhüttében. A jegyesek itt 1850 méteres magasságban mondhatják ki a boldogító igent és a romantikus pillanat emlékeként egy szívecskét hagynak hátra névvel és az esküvő időpontjával ellátva. A sífutás szerelmeseire egy 16 kilométer hosszú sífutópálya vár 1800 méteres magasságban, amely zavartalan kilátást biztosít a Katschberg–Rennweg térség festői hegyvidékére. Lenyűgöző 360 fokos panorámában és több mint 200 darab, háromezres hegycsúcs fejedelmi látványában gyönyörködhetnek a Hohe Tauern Nemzeti Park látogatói, amikor Karintia három legmagasabb hegyállomásának egyikén tartózkodnak a Großglockneren, a Mölltali-gleccseren vagy az Ankogelen.

 

    

 

A nappal szemben

 

A Goldeck sporthegy Karintia leginkább napsütötte síhegye és emellett még lélegzetelállító kilátást is kínál a környező hóborította tájra és a Millstatti-tóra. A hegyen szintén található egy hely a romantikus pillanatokhoz: az úgynevezett „csillagok erkélye”, amely ideális célpontnak számít egy kiadós téli sétához, különösen naplemente idején, amikor a hóborította hegyoldalak narancsvörös színben égnek. Hasonlóan szép kilátással ajándékozza meg a kirándulókat a Hohe Gloriette Pörtschachban: innen a mondén Wörthi-tóra, a pörtschachi keleti öbölre és a Karavankákra nyílik lélegzetelállító kilátás.

 

 Amikor az Alpok északi oldalán már lebukik a nap a hegycsúcsok mögé, a Karintiai Natúrarénában található Nassfelden még további 100 órányi napsütéssel ajándékozza meg a síelőket egy téli szezon alatt. Az Alpok déli oldalának legnagyobb síterepe közvetlenül az olasz-osztrák határon található és varázslatos kilátást kínál északon egészen a Hohe Tauernig, míg délen a Gailtali- és Júliai-Alpokon át egészen a Dolomitokig. Tiszta napokon egészen az Adriáig is ellátni. Az idei téltől a vendégek új hegyi panorámában gyönyörködhetnek az új kilátó- és pihenőteraszoknak köszönhetően, amelyeken még hasznos információkat is letölthetnek a telefonjukra a környező hegyekről.

 

   

 

Csillagok vonzásában

 

Igazi bennfentes tipp az Oberdrautal Outdoorparkban található 1900 méter magas, Emberger Alm családi síterep. A Sattlegger alpesi fogadó csillagvizsgálója tiszta égbolt és teljes sötétség esetén tökéletes feltételeket kínál, hogy a teleszkóppal távoli galaxisokat csodálhassunk. Szintén karnyújtásnyira érezhetjük a csillagokat a klagenfurti csillagvizsgálóban, amely a Kreuzbergl kilátótornyában található. Aki megmássza a torony tetejébe vezető 200 lépcsőt, lenyűgöző látvánnyal gazdagodhat Klagenfurtról és a Karavankákról, egészen a szlovén határig.

 

   

 

Víz és jég

 

A fejedelmi hegyek lábánál Ausztria legjobb jégfalmászó központjai találhatóak. A Liesertal-Maltatal régió például a számtalan vízesésnek köszönhetően a „zuhanó víz völgyeként” is ismert és számtalan nagyszerű lehetőséget kínál a jégfalmászásra a kezdőknek és profiknak egyaránt. A sikeres kapaszkodást követően a bátor vállalkozók nemcsak a befagyott vízesés lenyűgöző látványában gyönyörködhetnek, hanem a környező téli tájban is. Aki a forró termálvizet előnyben részesíti a jéggel szemben, az a Nockberge lankái között megbúvó Bad Kleinkirchheimban két termálfürdőt is talál. A Római termálfürdő közvetlenül a sípálya mellett található és zavartalan kilátást biztosít a „Karintia-Franz Klammer” sípályára.

 

Még több fürdőzésben lehet részük kicsiknek és nagyoknak egyaránt 2012 nyarától a Villach-régióban. Ekkor nyitja meg ugyanis kapuit az új Karintia Termálfürdő Warmbad Villachban és kínál 1400 négyzetméternyi vízfelületet, különféle medencéket, két egyedülálló csúszdát, egy interaktív vízi birodalmat és szaunák, wellnesskezelések, valamint fitneszfoglalkozások széles választékát a pihenni és ellazulni vágyóknak.

 

    

 

Hójárók

 

A falusi üdülés télen is kedvelt üdülési forma a családok körében. A Mösslacher hegyi fogadóból csodálatos kilátás nyílik a Gailtalra és emellett a falusi szálláshelyről közvetlenül elérhetőek a környező téli túraútvonalak, valamint a nassfeldi síterep is. Az 1240 méteres magasságban található Himmelbauer alpesi fogadó fecskefészekként illeszkedik a Mölltal meredek hegyoldalába. Miközben a gyermekek hóembert építenek, a felnőttek több mint 100 kilométeres kilátásban gyönyörködhetnek a napozóteraszról. A különleges kalandra vágyók egy kutyaszánnal tett kirándulás alkalmával fedezhetik fel a Nockberge csodás természeti környezetét. A nyugalomra és csendre vágyók a Hohe Tauern Nemzeti Parkban tehetnek egy kiadós hótalpas túrát.

 

 A nemzeti park őreivel közösen zergék és kőszáli kecskék nyomát kutathatják a természetbarátok, akik egy kis szerencsével akár meg is csodálhatják az állatokat természetes közegükben. Változatos sítúrák és benyomások várják a téli sportolókat a Rosentalban is.

 

    

 

Kulináris kényeztetés

 

Az, hogy Karintia az Alpok-Adria régióban fekszik, nemcsak az enyhe klímában érhető tetten, hanem a fazekakban és az itt élők vidám hangulatában, könnyed életfelfogásában egyaránt. „Megérkezni és újjászületni” – az ausztriai üdülés új mottója, hol máshol nyerhetne igazolást, mint a napfényes és életvidám Karintiában. Az Alpok-Adria régió konyháját a Natúraréna Karintia régióban található Nassfelden fedezhetjük fel a legkönnyebben. A jövőben a síterep 25 alpesi kunyhója kínál regionális ételeket olyan helyi termékek felhasználásával, mint a gailtali szalonna, az alpesi sajtok vagy a biolazac. A határokat átszelő síterep másik oldalán a síelők pizzát és ízletes tésztákat kóstolhatnak. Szintén a Nassfelden található Ausztria legmagasabban fekvő díjnyertes étterme. Arnold Pucher étterme a Wulfenia szállodában kihagyhatatlan program az ínyencek számára. A három szakácssapkával és két Michelin-csillaggal kitüntetett étteremben garantáltak a feledhetetlen kulináris élmények. Az adventi időszakban Ausztria legmagasabban fekvő karácsonyi vására forralt borral, karácsonyi süteményekkel és hóborította hegycsúcsokkal várja a vendégeket a Dél-Karintiában található Petzenen. A Turracher Höhén 2011. december 3-án egy „Levesfesztivállal” indul a téli szezon, míg 2012 márciusában helyi specialitások, 2012. március 23-tól 25-ig pedig egy háromnapos ínyencszafari csábít gasztronómiai élményekben gazdag kikapcsolódásra.

 

     

 

Határtalan síélmények

 

A Mölltali-gleccser a Német Síszövetség hivatalos edzőtábora lett, emellett Ausztria legdélebbi tartományában a téli üdülővendégek és a hobbisíelők is megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb síterepet. A hóbiztos fekvés és a több mint 2000 órányi napsütés felhőtlen téli élményeket garantál októbertől egészen májusig. A Topskipass Kärnten-Osttirol síbérlet összesen 32 síterepre, több mint 1040 kilométernyi sípályára és sífutópályára, valamint 283 felvonóra érvényes, és 1,5 naptól 14 napos időtartamra váltható. A hatnapos síbérlet felnőtteknek 184 eurótól, gyermekeknek 14 éves korig 92 eurótól vásárolható. További információk: www.topski.at.

 

 

 

 További információk beszerezhetőek:

www.karintia.com

Fotó: Kärnten Werbung

2013-01-27« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk