3D nyomtatóval készít védőfelszerelést a Bécsi Közlekedési Vállalat

3D nyomtatóval készít védőfelszerelést a Bécsi Közlekedési Vállalat

3D nyomtatóval készít védőfelszerelést a Bécsi Közlekedési Vállalat

Fotó: Arcvédők 3D nyomtatással © Wiener Linien

 

Szerző: Sági Eszter

 

Bár a koronavírus miatt jócskán csökkent a közösségi közlekedés kihasználtsága, ezekben az időkben is szükség van a sínek karbantartására és különböző javítási munkálatok elvégzésére. Az itt dolgozóknak szigorú egészségügyi előírásokat kell betartaniuk, az egyik ilyen az arc előtti védőplexi viselése. Mivel jelenleg hosszú a várakozási idő, ha valaki ilyen arcvédőkhöz szeretne hozzájutni, a Wiener Linien is beszállt a gyártásba. Jelenleg nyolc, arcvédő elkészítésére alkalmas 3D nyomtató áll a vállalat rendelkezésére. Az egyes elemeket számítógépes sablon segítségével előre megtervezik, ezután kezdődhet a gyártás. Maga a plexi egy robosztus PETG (polietilén-tereftalát) műanyagból készül, egy nyomtató körülbelül két és fél óra alatt készít el három ilyen átlátszó védőüveget. Az elmúlt két hétben a vállalat műhelyében több mint négyszáz plexit nyomtattak ki és osztottak ki a dolgozók között és további kétszáz darab van raktáron.

 

 

 

„A plexik könnyűek és kényelmesek, hiszen hosszú órákon keresztül viselőjükön kell maradniuk. Büszke vagyok rá, hogy munkatársaim a válsághelyzetre egyfajta lehetőségként tekintenek, és újfajta, jövőbemutató projektek valósulhatnak meg” – mondta Günter Steinbauer, a Wiener Linien igazgatója. A közlekedési vállalat egyébként nem csak arcvédő plexiüvegeket gyárt, varrodáiban textilmaszkok is készülnek. Ahogy ugyanis az utasoknak, a sofőröknek is kötelező az arc eltakarása a Wiener Linien minden járatán.

 

Videó az arcvédő plexit gyártó 3D nyomtatókról:

https://www.youtube.com/watch?v=lqT33H34jSI&feature=youtu.be

 

 

2020-04-21« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk