Albertina: Márciustól Keith Haring kiállítás

Albertina: Márciustól Keith Haring kiállítás

Albertina: Márciustól Keith Haring kiállítás

 

 

            A Bécs történelmi központjában található Albertina egyszerre árasztja a monarchia hangulatát és a mai, modern művészetek fontos bemutatóhelye is egyúttal. Aki ide látogat, figyelemre méltó alkotásokat láthat a XV. századtól a napjainkig. Ausztria egyik legkedveltebb múzeuma ez, amely egykor Mária Terézia kedvenc lányának, Mária Krisztinának és férjének, Albert hercegnek az otthona volt. A hagyomány szerint az uralkodó egyedül ennek a gyermekének engedte meg, hogy szerelmi házasságot kössön. Mária Krisztina tehetséges festő volt, aki szívesen másolta a régi mestereket. Egy ideig Pozsonyban, Magyarország kormányzójaként élt a herceg és hitvese.

            Az állandó kiállítások is megunhatatlanok, sokan – köztük magam is – már azért is ide látogatunk minden alkalommal, ha Bécsbe érkezünk, hogy Monet fantasztikus tavirózsái előtt üldögéljünk egy kicsit, megtelve a belőle áradó szépséggel és nyugalommal. Persze remekművekből óriási a választék.

            Most március 16-tól június 24-ig átfogó kiállítást szentel a múzeum a hatvan éve született, amerikai Keith Haring művészetének. Egyedülálló jelnyelven alkotott és rendkívül hatásosan, mert felfedezte a metrómegállókban a használaton kívüli, fekete papírral leragasztott hirdetőtáblákat, amelyekre fehér krétával alkotott. Rajzok százait készítette, néha negyvenet is egy nap alatt, gyors, ritmikus vonalakkal, mintegy falfirkaként, amelyet gyorsan le lehet törölni, ha rendőr közelít. A metró lett a művész kifejezésével élve a „laboratóriuma”, ahol kidolgozhatta ötleteit, írja róla a Wikipédia. Több kiállításon ismerkedhettek meg még életében az érdeklődők munkáival, nemzetközi elismertségre tett szert. Díszletet, háttereket tervezett, köztük a Swatch órák dizájnját, az Absolut Vodka hirdetési kampányát. Pop Shop elnevezésű üzletében képeit hordozó pólókat, játékokat, mágneseket, plakátokat lehetett vásárolni. Több mint ötven köztéri művet alkotott szerte a világon, sokat segélyszervezetek, kórházak, árvaházak részére. Érdekes, hogy a berlini fal nyugati oldalára is festett, három évvel annak lebontása előtt. Rövidre szabott sorssal, 1990-ben halt meg AIDS-szel kapcsolatos szövődmények következtében.

            Az eltelt évek során egymást követték a kiállításai szerte a világban. Most először ismerkedhetnek meg Ausztriában a 31 évesen elhunyt művész munkáival, amelyek hatalmas hatásúak a kortársakra és a művészek későbbi generációira is.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

         

2018-01-25« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk