Bécs 2018: Szépség és szakadék avagy társadalmi tánc a vulkán tetején

Bécs 2018: Szépség és szakadék avagy társadalmi tánc a vulkán tetején

Bécs 2018: Szépség és szakadék avagy társadalmi tánc a vulkán tetején

 

 

            Ez a két véglet foglalja magába az osztrák főváros kiemelt 2018-as kínálatát, mindazt, amire az egykori császárváros fel kívánja hívni jövőre az idelátogatók figyelmét. Bár továbbra is építenek a gasztronómiára, azonban a korszakalkotó művészetekre szeretnék az érdeklődést irányítani.

            Pontosan száz évvel ezelőtt, 1918-ban lehetett utoljára találkozni a bécsi „Modernek” művészeinek legtöbbjével. Festők, mint Klimt, vagy Egon Schiele, az építészek sorában Wagner, akik befolyásolták a város és a világ művészeti életét, mindannyian ebben az évben haltak meg. Egy kivételes korszak zárult le, amely máig befolyásolja Bécs életét. Bécs a kreativitás és a művészetek gyűjtőhelye volt és most száz év után is az.

            - 2018-ban az összes fontos városi kulturális rendezvény, ahogy látni fogjuk, - ismertette Nikolaus Gräzer, a Wien Tourismus nemzetközi sajtómunkáért felelős munkatársa - kapcsolódik ehhez a korszakhoz. – Lesz kiállítás, esemény többek között a Leopold Múzeumban, a Wien Museumban, a Belvedere-ben, az Iparművészeti Múzeumban. A „Szépség és a szakadék” témakör bemutatására évek óta készülünk, a különböző kulturális intézmények figyelmét felhívtuk arra, hogy a súlypontunk a Bécsi modernek bemutatása lesz, „szálljanak fel erre a vonatra”. Az összefogás eddig mindig jól működött, úgy látjuk, most is így lesz. 16 különböző kiállítás készül. Bécsben 1900 körül a művészetekben hatalmas, új irányzat jött létre, más kifejezésmódot és más megörökítési lehetőséget hozva. Ehhez hozzájárult az I. világháború és a különböző politikai reflexiók is akadályozták őket. A monarchia helyszíne lett a külpolitikai viharoknak. Éppen ezért beszélünk a művészetek szépségéről és a hozzájuk csapódó szakadékról. 2016 novemberében kezdtük a figyelemfelhívást és most novemberben a londoni WTM-en is tovább folytattuk ezt. Élénk a jelenlétünk húsz ország turisztikai piacán, marketing eszközökkel ismertetve ezt a témakört. Tartunk a témával foglalkozó estéket, informáljuk a turisztikával foglalkozó újságírókat, interaktív installációkkal a legfontosabb festmények töredékeit bemutatva teremtünk lehetőséget a beszélgetésre és a töredékek kiegészítésére. Ezt a gyakorlatot kilenc országban fogjuk bemutatni: Japánban már megtörtént, jelenleg európai körúton vagyunk, sorra kerül Románia, Varsó, Bukarest, London, Milánó, Zürich és Párizs.

- És Budapest?

- 170 ezer éjszakát töltöttek Bécsben a magyarok. Három évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy nem fogjuk ezt a területet aktívan „megmunkálni”. Jól működik így is. Az anyagiak szűkítik a lehetőségeinket.

- Japán?

- Aktuális téma, mert 2018 áprilisában újra üzemel repülőjárat Japánból Bécsbe. A közvetlen összeköttetések nagyon fontosak céljaink elérésére.

- Egy magyar művészettörténésztől hallottam ezt a megfogalmazást: a szecesszió a művészet csodálatos, sehová nem vezető útja. Nem érzik úgy, hogy csak egy réteg lesz kíváncsi rá, vagy éppen csak őket kívánják megnyerni?

- Bécs a művészetről és a kultúráról üzen. Akik idejönnek, mindenekelőtt ezért jönnek. A bécsi „Modern kor” az osztrák főváros számára egyedülálló, ez különleges kulturális öröksége. Persze a jó gasztronómia is szerepet játszik abban, hogy jól érezzék magukat nálunk a turisták.

- A zene, a zeneszerzők is szerepet kapnak?

- Igen, Klimt, Schiele, Wagner és Moser mellett a többi kulturális és művészeti területet is bevonjuk. Az irodalom, a zene is sorra kerül. Kihívás lesz 2018 nemcsak a marketing területén, hanem sokkal szélesebb körben.

- 2012 Klimt éve volt Bécsben. Nem túl gyakran építenek a népszerűségére?

- Azt az évet kizárólag neki és a művészetének szenteltük. 2018-ban sokkal szélesebb körre, az egész időszak iránt kívánjuk a figyelmet felkelteni. Ám ebből nem maradhat ki Klimt, aki az egyik legnagyobb befolyást gyakorolta akkor a kortársaira. De Otto Wagner, Freud, Schönberg, Schiele, Moser és sokan mások is nagyon fontos szerepet töltöttek be. Ebben a multikulturális városban a lakosságnak csak ötven százaléka beszélt németül, ezt szeretnénk most kiaknázni, bemutatni a művészetek segítségével.

- Született már döntés arról, hogy 2019-ben milyen témakör lesz a bécsi turizmus középpontjában?

- Témák egész mezeje várja a turistákat majd akkor: a bécsi életmód, a modern építészet, a különbözőségek, mint például a homoszexualitás területe.

Írta/Fotó: Dr.Hajós Anna

 

Sajnálatos módon a bécsi turisztikai hivatalokban, múzeumokban már nem található magyar nyelvű nyomtatott ismertető, prospektus. Az interneten, a honlapon olvasható csak magyarul az osztrák főváros turisztikai kínálata. Német és angol nyelven viszont megkereshető. A Schönheit und Abgrund (Szépség és szakadék) összefoglaló cím alatt tartott kiállítások februártól kezdődnek, lesz köztük olyan is, amelynek nyitvatartása áthúzódik 2019-re.

2017-12-11« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk