Bécsi Kávéfesztivál és Kávémérők bálja

Bécsi Kávéfesztivál és Kávémérők bálja

Bécsi Kávéfesztivál és Kávémérők bálja

 

 

            A kávé mindennapjaink állandó kísérője. Kevesen tudják, hogy a mondás – aztán jön a fekete leves – a törökök százötven éves uralma alatt keletkezett, hiszen mi is, és az osztrákok is az ő révükön ismerkedhettünk meg már 1579-ben a kávéivás szokásával. A hagyomány szerint Thököly Imre volt az egyik basa vendége ebédre, menni készült, amikor szóltak neki, ne menjen, mert még most jön a „fekete leves”, és azután láncra verték, török fogságba került.

            Bécs most azt ünnepli, hogy 335 éve élvezik a kávét. Harmadik alkalommal rendezik a város tradicionális italáról elnevezett Vienna Coffee Fesztivált, amelynek a város legismertebb sörfőzdéje, az Ottakringer Brauerei ad otthont. A január 12-14 között sorra kerülő rendezvényen kávéból készült különlegességeket, és a kávészemek nemesítésének folyamatát is találkozhat a közönség. Idén a hangsúly az új, minőségi kávékülönlegességek fenntarthatóságára és annak precíz felhasználására, valamint a szakma továbbfejlesztésére helyezik a hangsúlyt. A helyszínen bemutatott kávézáshoz tartozó kiegészítők, divatos ruhadarabok, könyvek, fényinstallációk tekinthetők meg. Bemutatkozik Ausztria egyre gyarapodó kávé-pörkölő közössége, tartanak barista bajnokságot. Megismerhetők a filteres kávék, az eszpresszók, a Cold Brew, vagy a Latte Art készítői és a készítések módozatai. Kóstolhatók kávé koktélok.

            A bécsi kávékultúrát 2011-ben az UNESCO az osztrák kultúra szellemi örökségeként is elismerte. A 335 éves jubileum alkalmával számos további rendezvény lesz. Közülük kiemelkedik a 61. Kávémérők bálja január 18-án. A helyszín a Hofburg, a mottó: „a kávé modern – tegnap, ma, holnap”. Ez egyúttal a kávéházi kultúrára, mint az irodalmi és művészeti élet központjára és annak múlhatatlanságára hívja fel a figyelmet. Az est folyamán a komolyzene, a nyitótánc a századforduló modern zeneművészeti korszakába, a bécsi modernizmus idejébe kalauzol. A hölgyek hagyományos báli kiegészítőjét, a Julius Meinl legyezőt most Jacob Kirchmayr tervezte. Az osztrák dizájner a bál reklámplakátjáról is visszaköszönő színvilágot, a rózsaszínt, az aranyat és a fehéret, valamint a tánc elemeit ötvözte.

http://www.viennacoffeefestival.cc/

https://www.kaffeesiederball.at

Írta: Dr.Hajós Anna

Fotó: VCF/ChristinaKaragiannis

 

2018-01-11« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk