Bécsi újdonságok augusztusban

Bécsi újdonságok augusztusban

Bécsi újdonságok augusztusban

 

 

            1897 júliusában emelkedtek először a magasba a bécsi óriáskerék gondolái. Ferenc József trónra lépésének ötvenedik évfordulójára állították fel a Práterben, az Angliában divatos „Giant Wheel-ek” mintájára. Érdekes, hogy az azóta az osztrák főváros egyik jelképévé vált szerkezet csak azután kapta meg a felállításához szükséges engedélyt, hogy a Bécsi Műszaki Egyetem hídépítő  professzora Johann Brick udvari tanácsos számításaival igazolta a működőképességét.

            Nehézség azért akadt: a 16 tonnás tengelyt szállító kocsi, amelyet 16 ló húzott, mozdíthatatlanul belesüppedt a Práter puha talajába. Végül sínpárt fektettek le, ezen szállították az acélelemeket a helyszínig. A siker nem maradt el, már az első nap tízezren szálltak fel rá, hogy megcsodálják Bécs panorámáját.

            Eredetileg csak néhány szezonon át maradt volna a Práterben az óriáskerék, az első világháború után szóba került a konstrukció lebontása, sőt konkrét tervek készültek erre. Ám a bontás többe került volna, mint amennyit a 430 tonnányi fémért kaphattak, ezért maradt minden a régiben. 1944 szeptemberében az óriáskerék mind a harminc gondolája megsemmisült, amikor a szomszédos kilátóvonatról átterjedt rá a tűz. A II. világháború után ismét szóba került a lebontása, de olyan sok pénzt emésztett volna ez fel, hogy inkább újjá építették az akkor már műemlékvédelem alatt álló szerkezetet.


Bécsi újdonságok augusztusban


            2002-ben az egész óriáskereket felújították, tavaly pedig 3 millió eurós ráfordítással lecserélték az 1947-ből származó gondolákat. Az újak már klimatizáltak, illetve fűthetőek, négy helyett hat ablakuk van, akárcsak az eredetieknek. A leszerelt 15 gondola mindegyike gyorsan új gazdára,  és új funkcióra talált: kerti laknak és tárgyalónak egyaránt használják őket.

 

Illúziók Múzeuma

 

            Új múzeummal gazdagodott Bécs, ahol Ausztria legnagyobb hologram, sztereogram és optikai illúziógyűjteménye tekinthető meg. Itt valóban igaz, hogy semmi sem az, aminek látszik. Mintegy hetven kiállítási tárgy révén ismerhetik meg és élhetik át a múzeum látogatói, hogy miként működik az emberi érzékelés és az agy, illetve miért látunk olyan dolgokat, amelyeket az agyunk képtelen felfogni.


Bécsi újdonságok augusztusban


            Egy különleges szobában bárki ellenszegülhet a gravitációnak, egy másikban pedig saját szemével nézheti végig, hogy a kísérője megnő, vagy összemegy. A Vortex-alagútban nincs ember, akinek ne csúszna ki a lába alól a talaj, sokakat lenyűgöz az is, amikor tálcán szolgálják fel a látogatók fejét. Aki akarja, lefényképezheti magát a végtelen térben. A múzeumlátogatást pedig a játékszobában lehet befejezni.

            Az Illúziók Múzeuma – tudtuk meg az Eurocomm-tól – Bécs belvárosában, a Wallnerstraßén található; hétfőtől vasárnapig reggel tíztől este tízig tart nyitva.

 

Búvárok kertészkednek a Duna bécsi holtágában

 

            Évente több mint egymillió vendéget vonz az osztrák főváros legkedveltebb pihenő és fürdőhelye, az Alte Donau. Vidékies hangulat és első osztályú vízminőség csábít itt strandolásra. A jó vízminőség a vizinövényeknek is köszönhető, amelyek biológiai szűrőként megkötik a szerves anyagokat, oxigéntermelésükkel pedig segítik a víz öntisztulását.

            Az Alte Donau 1875-ben, a Duna szabályozásakor keletkezett, az egykori folyóban az alacsony növekedésű vízinövények domináltak. A 90-es években elszaporodtak a kékalgák, mesterségesen kellett helyreállítani a minőséget. A szanálás után a folyóban a füzéres süllőhinár vált uralkodóvá, amely a víz felszínéig nyúlik fel. A folyamatos nyírás ellenére egyre nagyobb gondot okozott ez is, hiszen évente kétezer tonnányit vágtak le.


Bécsi újdonságok augusztusban


            Miután zavarta a fürdőzőket, a csónakázókat és a vizibiciklizőket, most az alacsony növekedésű hínárfajták visszatelepítésével kísérleteznek. Május közepén búvárok telepítettek be egy 2,5 hektáros területet a csillárkamoszatok hét fajtájával. A lekerített területen továbbra is lehet fürdeni, csónakázni, csak a halaknak tilos a belépés, mert lecsipegetnék a kis növényeket.

            Az őshonos vízinövények visszatelepítése tovább folytatódik az ősszel. A halak pedig 2020-ban térhetnek vissza.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: google.com / Bergfex, Museum der Illusionen Wien, Mario Lang,

           

2017-07-25« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk