Hintertuxban a 14. gleccserfesztivál!

Hintertuxban a 14. gleccserfesztivál!

Hintertuxban a 14. gleccserfesztivál!

  

 

Közismert, hogy Ausztria egyik legrangosabb sí tartománya Tirol, s azon belül is a világ egyetlen gleccserpálya rendszere Hintertux, ahol egész évben lehet űzni a szóban forgó, egyre nagyobb tömegeket vonzó téli sportot. Ugyanis itt szinte észrevétlenül megoldják az évi kötelező gépüzemeltetési karbantartást, tehát folyamatos a nyitva tartás – természetesen meghatározott időintervallumban és beosztással.

Ez év októberének utolsó napján, immáron csaknem hagyományt teremtve harmadmagammal ismét útra keltünk síbarátaimmal. Visszatérőként a törzshelyünkre Nösslauhofban (Madseit faluban) Fankhauserékhez 750 kilométert kellett megtennünk autóval, méghozzá Németországon keresztül a legracionálisabb a választás.

A lényeg: szuper napfényes időben, hangulatos és felejthetetlen élményekben volt részük a nagyon is szerethető téli sport szerelmeseinek. Egyébiránt ezen a hosszú hétvégén a magyarok tényleg megszállták Hintertuxot, hiszen Tatár Annamária, Tóth Etre és Zalán testvérpáros vállalkozásának köszönhetően a tradicionális versenyt is újfent sikeresen lebonyolították. Nagyon szimpatikus volt az Etre fia (ugyanezen néven) udvarias segítkezése az információk áramoltatásával, aki a 25 évével ezúttal pontosan fele korszakát élte meg az 50. jubileumot ünnepelhető édesapjához viszonyítva. A pénteki napon pedig közel száz indulóval megrendezték a szokásos óriás műlesikló versenyt, osztrák időmérő és pályakitűző specialisták közreműködésével.

 

 

 

 Engedtessék meg egy személyes kesergővel tudatni az olvasóval: sajnos ez idáig sosem sikerült e tudósítónak felállnia a dobogó legmagasabb fokára, bő negyven éves sí múlttal a háta mögött. Habár tucatnyi az ezüst és bronz érmem (egyéb kupákat is beszámítva) a kis dolgozó szobám egyik sarkában. Tehát ezúttal is csak a második helyezést sikerült elérnem a hármas kategóriában, így az egyetlen unokámnak ismét nem sikerült örömet szerezni. Merthogy igazi maximalistaként nála csak az arannyal tudnék elismerést szerezni, s ezzel -  pestiesen szólva – folyamatosan nyomat/szivat, magyarán szekál… 

Nos, a téli sport szerelmesei szinte egész évben hódolhatnak hobbijuknak Tirol tartomány öt gleccserén (Kaunertal, Pitztal, Ötztal, Stubai és Zillertal), amelyek sorából ezúttal tehát a fővárosunkhoz legközelebbi Zillertal völgyét választottuk. Remélem, azzal nem mondok újat olvasóinknak, hogy a nyári időjáráskor – a zöld völgyi autózást követően – a hófödte, vakítóan fehér alpesi hegyekhez megérkezni maga a csoda. Ennél már csak az élvezetesebb, ha a 3250 méteres csúcsról száguldozhatunk a csodálatosan megművelt (úgymond ratrakozott) pályákon.

Köztudott szakberkekben, hogy Tirol tartományban az október/november hónap a különböző gleccsernyitó- ünnepségek jegyében zajlik. A turizmust szervező irodák minden esztendőben – az új téli szezon elindulásakor – pezsgő nyitóünnepségekre invitálják a hozzánk hasonló „sí őrülteket”, akik sokat áldoznak ebbéli szórakozásukért. Ezek az események a legtöbbször egyben egy vagy több ismert sportcég termékeinek tesztelésével együtt zajlanak. A közönség jó hangulatáról pedig minden korosztálynak megfelelő programok, koncertek és partik gondoskodnak, így méltán közkedveltek az érdeklődők körében.

A világhírű Tirol tartományban különben közel négyezer kilométernyi lesiklópálya és összesen csaknem 1700 sílift illetve felvonó várja a különböző tudásszinttel rendelkező vendégeket. A minden korcsoportnak megfelelő ajánlatok széles választéka (családi csomagok és egymással összeköttetésben lévő úgynevezett kombi bérletek – a többi között) várja a vendégeket. Természetesen nemcsak a sízőkre és snowboardosokra fókuszálva.

 

 

 

Az öt tiroli gleccser együttműködése a marketing terén immáron 1995 óta létezik egymást kiegészítve és erősítve, úgymond szimbiózisban a maga 150 kilométeres körzetében (2300–3500 m között). Mindez nagyjából bő félszáz ország nemzeti válogatottjának és utánpótlás csapatának is népszerű edzőhelye egyben. Abszolút nem véletlenül, mivel az egész napos tréning után kimagasló kulináris élményekben részesedhetünk, számos wellness fürdőkomplexum bőséges szolgáltatásai mellett.

A gleccserfesztiválra egyébiránt a T&T Sport Travel Kft. jóvoltából számos közösségi program várta az érdeklődőket. A főszervező cég és partnerei által forgalmazott sílécek illetve snowboardok tesztelése is célja a rendezvénysorozatnak. Ám a kezdetek óta fesztivállá nőtte ki magát a sítúra, így idén is több száz utassal foglalták el a gleccser lejtőit és a völgy szálláshelyeit az érdeklődők. A sízésen és a tesztelésen kívül egyebek mellett esti gasztro-programok is várták a résztvevőket, valamint esténként egészen hajnalig tartó bulik zajlottak a Kleine Tenne-ben Lanersbach-ban. Jövőre már 15. alkalommal jubilál a fesztivál, ezért még különlegesebb programokkal készülnek már most a szervezők…

Írta/Fotó: Szalay Attila  

2019-11-24« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk