Linz, a változó, lüktető város

Linz, a változó, lüktető város

Linz, a változó, lüktető város

 

            A plakáton a csinos hölgy keble feletti felirat – Stolz auf Linz – vagyis büszke Linzre – mindenütt feltűnést keltett, ahogy alkotói szándékozták. Linz óriási változáson ment át, hiszen iparváros volt, most pedig az ipar mellett fontos szerepet szánnak az idegenforgalomnak. Van mire építeniük, hiszen a település a Duna partján alakult ki, a folyó barátságos, hegyek veszik körül az egyik oldalon és gyönyörű növényzet, a másik oldalon a dokkokat, gyárépületeket pedig a hatalmas grafitti-festmények-firkák teszik érdekessé. A Dunán szállodahajók állnak kikötve, a vízen pedig sétahajók viszik városnézésre a turistákat.

 

 

            Felső Ausztria tartományi fővárosa 2009-ben Európa Kulturális Fővárosa volt. Az elmúlt 15 évben új kulturális épületek sorával gazdagodott. Bár épít az ipari jellegre, azonban a Duna, a belváros hagyományos épületeivel, az itt élők tapasztalható kedvességével, a sok-sok látogatóval izgalmas és mozgalmas jelleget mutat.

            Az éttermek, teraszok telve, a múzeumok ugyancsak vonzzák az ide érkezőket. Egykor a mi Mátyás királyunk elfoglalta Bécset, az elmenekült III. Frigyes császár pedig Linzben kívánt maradni, míg visszatérhet a fővárosba. Ám itt érte a halál 1493-ban. Így lett Linz császárváros. A Fő tér az óváros közlekedési csomópontja, reneszánsz és barokk épületek veszik körbe, és természetesen sörteraszok, sőt pinceszínház is van.

 

 

Persze jó sör ugyancsak. Középen a 26 méter magas Szentháromság szobor, amely körül hétvégeken műsor, zenés est, vagy éppen délelőtti kispiac köti le az erre járók figyelmét. Gótikusból barokká átépített városi plébániatemplom, egy kolostor belső árkádos udvara,

 

 

vagy az épület, ahol az egykori császár meghalt, mind egy-egy rövid sétányira található. A dóm közelében van a kapucinus templom, amelyben Montecuccoli tábornok sírja van, ő egykor Zrínyi Miklós vetélytársa volt, és iskolai emlékeim szerint az ő nevén mosolyogtunk és mondása is megmaradt bennünk, hogy a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz… Igazi magyar emlék a költő Batsányi János egykori lakóháza; a Landstrasse 28-as szám alatt élt évtizedeken át száműzetésben haláláig, 1845-ig. Emléktábla jelzi a helyet. Valamivel messzebb áll egy magaslaton az egykori várkastély, amely most múzeumként funkcionál. Benne láthatók Felső-Ausztria történetének emlékei az őskortól az ókoron, középkoron át. Itt állították ki az egykor a Római birodalom határának, a Duna védelmében kialakított Limesnek és katonáinak, lakosainak néhány emlékét. De érdekes módon nem titkolják azt sem, hogy Hitler kedvenc városa volt, ahová ellátogatott; fotók bizonyítják, valamint egy gyönyörű akkori autó. A kastély teraszáról nagyszerű a kilátás az óvárosra és a Dunára.

             Az Ars Electronica Center a jövő múzeuma. Interaktív kiállítás, amely bemutatja, milyen lesz a holnap elektronikája. Lehet ismerkedni mindennel, intelligens anyagokkal, a Deep Space 8K-s képi világával, kipróbálható a 3D animáció, nyomtatnak vele, és maximális segítséget nyújtanak az itt dolgozók, hogy még az idősek is bekapcsolódhassanak az itteni tanulásba. A gyerekek számára pedig ez egy igazi nagy és hozzájuk közelálló szórakozás. A tetőn kellemes étterem működik. Szeptember 6-10 között lesz az Ars Electronica Festival, amely összefogja a művészetet, a technológiát és a társadalmat. Több helyszínen, köztük templomokban is lesz konferencia, kiállítás, koncert.

 

 

            Az idelátogatók egynapos és háromnapos Linz-Cardot is vehetnek, ezek több kedvezményt kínálnak múzeumok és kiállítások, busz- és villamosközlekedés, hajókirándulások, koncertek és színházi előadások igénybevételéhez.

Írta/Fotók Dr. Hajós Anna

           

 

2018-07-15« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk