Múzeumok hosszú éjszakája Bécsben

Múzeumok hosszú éjszakája Bécsben

Múzeumok hosszú éjszakája Bécsben

 

            Október 1-jén, immár tizenhetedik alkalommal tartják a bécsi múzeumok a Múzeumok Hosszú Éjszakáját. Több mint 130 kiállítóhely várja a látogatókat este hat és hajnali 1 óra között. Az Albertina például Dürer híres akvarelljével, a Mezei nyúllal készül az eseményre. Ez azért is különlegesség, mert csak ötévente állítják ki. A Természettudományi Múzeum, amely a világ legnagyobb meteoritgyűjteményével büszkélkedhet, a Willendorfi Vénusszal toboroz látogatókat. Ez az őskori szobor egyúttal a rendezvény egyik plakátarca is. Az osztrák kertépítészet történetét bemutató Gartenbaumuseumban növénydoktor, ikebana kiállítás, kertépítészeti tanácsadás és zenés produkciók színesítik a programot. Az Österreichisches Volksliedwerkben, az osztrák népzene és néptánc múzeumában a közönséggel együtt keltik életre a hagyományokat profi néptáncosok segítségével. A hozzájuk csatlakozás, vagy a nézelődés egyaránt lehetséges. Bár kicsit morbid, de a bécsi Temetkezési Múzeumban ezen az éjszakán bárki kipróbálhatja, mennyire kényelmes egy koporsó, hallgathatnak temetői dalokat és anekdotákat, vagy megnézhetik a Max Hegele tervei alapján készült Borromeo Szent Károly templomot a Bécsi Központi Temetőben. Csatlakozott a Múzeumok Hosszú éjszakája résztvevőihez a Condomi-Museum, amely a Liebenswert – feminine Lebensart nevű szex shopban kapott helyet. Több mint 300 éves, érdekes, különleges és vicces kiállítási tárgy mutatja be az óvszerek és a biztonságos szex történetét. A Kunsthalle Wien-ben a beton áll a középpontban, a bécsi főpályaudvaron az osztrák főváros közlekedésének legfontosabb csomópontjának mindennapjaiba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.


Múzeumok hosszú éjszakája Bécsben


            A gyerekek számára 12 éves korig ingyenes a részvétel. Bécsben a kiindulópont a Maria-Theresien Platz, ahol programfüzet és jegy is kapható. Itt ideiglenesen közösségi kerékpár állomást is berendeznek azoknak, akik így kívánják végigjárni a kiválasztott múzeumokat.

            Egész Ausztriában több mint 700 osztrák, de szlovén, svájci, német, és liechtensteini múzeum, galéria és kulturális intézmény is csatlakozott idén az osztrák közmédia, az ORF kezdeményezésére megrendezett Múzeumok Hosszú Éjszakájához.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2016-09-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk