A Magyar Divat & Design Ügynökség új működési modellre rendezkedik be.

A Magyar Divat & Design Ügynökség új működési modellre rendezkedik be.

A Magyar Divat & Design Ügynökség új működési modellre rendezkedik be.

 Fotó: Ádám Horváth

 

Szerző: Barna Judit

 

Az MDDÜ a 2020-ra tervezett egyes programjait átütemezi, egyes programokat pedig bizonytalan ideig nem valósít meg a szokásos keretek között az érdeklődők egészségének megóvása érdekében.

Ilyen eseménynek minősül az április 24-25. között tervezett Budapest European Fashion Week is, amelyet a magyar divattervezők hazai és nemzetközi ismertségének növelése céljából került volna megrendezésre.

 

Az MDDÜ számára vírushelyzetben is a divat- és designipari szereplők élveznek prioritást. A divat- és designipar integratív szervezeteként mindent megtesz annak érdekében, hogy az iparági szereplőkkel és szakértőkkel aktív kapcsolatot tartva lépéseket tegyen a világjárvány okozta iparági következmények enyhítésére. Továbbá az MDDÜ felelős szervezetként célul tűzte ki, hogy az emberek egészségét szem előtt tartva folytassa programjait.

 

A jelenlegi járványügyi helyzet átírja a gazdaság teljes egészét, köztük a kreatív iparágat is. A szakma integratív szervezeteként a Magyar Divat & Design Ügynökség kötelességének érzi, hogy nehéz időkben is támogassa a divat-és designipar szereplőit és figyelembe vegye azt a tényt, hogy a krízis magasfokú alkalmazkodást követel meg az iparág szereplőitől is.

Az aktuális helyzetkép felmérése érdekében az MDDÜ kérdőív segítségével mérte fel a világjárvány divat- és designiparra gyakorolt hatásait, valamint a jelenleg látható következményeket. A kiküldött kérdőívre összesen 369 kitöltés érkezett, a két iparágon belül szinte azonos számú gyártói és tervezői profilú vállalkozás küldte el válaszát. A kérdőív célja, hogy láthatóvá és mérhetővé tegye azokat a nehézségeket, amelyeket most különösen nagy kihívásként élnek meg az iparág képviselői. A felmérés eredményeit figyelembe véve egy olyan akcióterv kidolgozását végzi az MDDÜ, amellyel enyhíteni tudja a világjárvány okozta iparági problémákat.

 

Az Ügynökség folyamatos kapcsolatot tart fenn az iparági szakértőkkel, szervezetekkel, valamint az érintett gyártókkal és tervezőkkel, hogy friss információk és tapasztalatok alapján alakítsa ki lépéseit, illetve a vírusjárvány hatásait mérséklése céljából induló programjait.

Az ágazat képviselőinek visszajelzései alapján a Magyar Divat & Design Ügynökség javaslatokat fogalmazott meg a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport számára annak érdekében, hogy közvetítse a magyar divat-és designipar szükségleteit a gazdaságpolitikai döntéshozók felé. Az MDDÜ iparági integratív szervezetként segíti a járvány lecsengése utáni gazdaságélénkítő intézkedések megvalósulását.

Az Ügynökség a következőkben egy új működési modellre rendeződik be, amellyel felkészülve az elkövetkezendő időszak hozta bizonytalanságra, felelős szervezetként tud hozzájárulni a járvány további terjedésének megakadályozásához és a megkezdett munka folytonosságához.

Mindebben jelentős szerepe lesz a virtuális térnek, amely lehetővé teszi, hogy egészségügyi kockázat nélkül folytatódjanak az iparági szereplők oktatását célzó programok – köztük a hazai divat mentorprogram, a nemzetközi divat mentorprogram a Camera Nazionale della Moda Italiana-val, a design START és a design SPEED is. A hazai divatmárkák gazdasági stabilizálását célzó magyar mentorprogram résztvevői áprilisban online workshopokon, illetve konzultációkon keresztül sajátíthatják el a sikeres vállalkozói léthez szükséges pénzügyi, gazdasági, értékesítési és brandépítési ismereteket.

 

Ugyanez a gyakorlat jelenik majd meg a hamarosan induló design START mentorprogram esetében is, amely a hazai designvállalkozások versenyképességét hivatott javítani, valamint hozzájárul a működésük megszilárdításához is. Mindemellett a magyar designmárkák országhatáron túli térnyerését segítő design SPEED is a távoktatásra áll át. Az MDDÜ célja, hogy a nemzetközi mentorprogramokba is átültessék a digitális megoldásokat, hogy távolról is segíthessék a magyar márkák nemzetközi értékesítését.

A szakmai kapcsolatépítés serkentése céljából az MDDÜ tavasszal elindít egy olyan gyártásfejlesztési felületet is, amely kifejezetten a digitalizáció nyújtotta előnyökre épít és közös online platformot teremt a gyártók és a tervezők számára az értékesítési folyamatok és a szakmai kapcsolati háló kialakulásának ösztönzésére.

Online térbe kerül a design témákat felvonultató design DIALOG, valamint a divatfókuszú Fashion Flash szakmai párbeszéd kerekasztal-beszélgetések.

 

2020-04-08« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk