A divatipar hatása a környezetre

A divatipar hatása a környezetre

A divatipar hatása a környezetre

   Fotó: Ménrót Nimród

 

Magyarország a turisták kedvelt célpontja, de a konferencia turizmusban is élen járunk. Különösen a tavaszi hónapokban évek óta emelkedik a hazánkban, főleg Budapesten rendezett több napos nemzetközi rendezvény száma. A divatipar egyik jelentős világ találkozója is áprilisban került megrendezésre.

 

A világ divatipara a második az olajipar után, amelyik a legjobban szennyezi a környezetet.

A felhasznált természetes növényi és állati alapanyagok termesztéséhez, tenyésztéséhez, vagy a szintetikus szálak előállításához, a gyártási technológia energia felhasználásához, a kereskedelmi láncok szállítási igényeinek üzemanyag felhasználásához és mindezeket követően a mértéktelen fogyasztás pazarlásaihoz sok energia szükséges, és sok hulladék keletkezik. A divatipar bizony árt a környezetnek.

A fenntartható divat világában immár nemzetközileg is ismert esemény a Globális Fenntarthatósági Divathét (Global Sustainable Fashion Week, GSFW) 2018 áprilisában két napos konferenciával és divatbemutatóval mutatta meg a téma egyre nagyobb jelentőségét.

Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület elnökének, Mányiné Dr. Walek Gabriellának

 

A divatipar hatása a környezetre   Fotó: Ménrót Nimród

 

kezdeményezésére 2016-ban létrejött eseménysorozat rangját jelzi az etikus divatban, hogy a világ minden részéről érkeztek előadók Budapestre. A globális tendenciát jelzi, hogy a GSFW mögött egy nemzetközi irányító testület áll, képviselve a különböző földrészeket és régiókat.

Az idei találkozón különböző országok tervezői, szervezetek képviselői mondták el véleményeiket a társadalmi felelősségvállalásról, és a szociális érzékenyítés szükségességéről.

 

A divatipar hatása a környezetre   Fotó: Ménrót Nimród

 

Az aktuális kérdéseken túl az előadók és a résztvevők kicserélték a tapasztalataikat az öko tudatos alapanyagok és környezet kímélő gyártási technológiák alkalmazásáról, valamint a körforgásos divat, zéró hulladék, nulla karbon lábnyom, újra hasznosítás, slow fashion, a divatipar hatása a környezetre és a klímaváltozásra, a fenntarthatóság átláthatóságának és mérésének szükségessége, a fogyasztók szerepe a fenntartható divatban, és a tisztességes kereskedelem (fair trade) kérdései is terítékre kerültek.

 A divatipar hatása a környezetre                         Fotó: Berta Pap

 

Más kultúrák, hasonló vélemények

Az előadások szakszerű részletezésének mellőzésével néhány előadó témáját szedtük csokorba, azzal a megjegyzéssel, hogy a szervezők szívesen rendelkezésre bocsájtják a teljes felszólalásokat az érdeklődőknek.

 

- Ahmed Zubair Pakisztánból a hagyományok, a fenntarthatóság szempontok és a modern technológia összekapcsolásáról beszélt a férfi ruhagyártásban.

- Az Oxfordban élő Sruthi Nagulavancha a hagyományos, indiai szövőszékeken kézzel készült indiai szári anyagokat gondolta újra a körforgásos divat koncepcióit követve.

- A fenntarthatóságban élenjáró olasz RadiciGroup képviselője, Maria Teresa Betti a körforgásos gazdaság témájával és a fenntarthatóság mérésének fontosságával foglalkozott.

- Dr. Monika Zabel USA-ban és Németországban élő tervező számára fontos, hogy az öko divat is megjelenjen a luxus kategóriában és a művészetekben is.

- Heidrun Sigfusdottir izlandi tervező és környezetvédő aktivista felhívta a figyelmet a tudatos vásárlás szükségességére, a fogyasztói szokások változására.

-  A Svédországból érkezett Nelly Hayek előadása azt emelte ki, hogy fontos a társadalmi összefogás nemcsak egyénileg, hanem a városok, és kormányok szintjén is.

- A hazai Innovatext Zrt. munkatársa, Krain Tamás a hulladékgazdálkodásról, az ökotervezésről szóló ENTeR nevű EU-s projektet ismertette.

- Kovács Kinga hazai tervező „Vigyél színt az életedbe!” nevű kollekciójának modelljeibe Braille írással hímzi a ruhák színeit a gyengén látók számára. Előadása az alkotásról szólt.

- Szentesi Réka, a Mod’Art igazgatója, a Fashion Revolution magyarországi kampány menedzsere előadásában a divat átláthatóságának szükségességére hívja fel a figyelmet.

 

Óriási a tervezők felelőssége

A tervezők felelősségét vitatták meg a fenntartható, etikus divatban a panel beszélgetésben részt vevők:  Mányiné Dr. Walek Gabriella, a GSFW elnöke (Magyarország) Fawad Noori, a GSFW kreatív vezetője (Pakisztán) Julia A. Müller, az Angelika márka alapítója (Németország) Juliya Neva, újrahasznosítással foglalkozó tervező (Oroszország) Mira Indria, tervező (Indonsian Diaspora Network) és Erdei T. Lilla, csipkekutató, a Nelli Monár nemesfém csipkeékszer tervezője.

 A divatipar hatása a környezetre                Fotó: Hadis

 

Elhivatott kollekciók a kifutón

A több földrészről érkezett résztvevők egyetértettek abban, hogy elgondolkodtató véleményeik, állásfoglalásaik a globális világ sürgető kérdéséről, a fenntartható divatról nagyon közel állnak egymáshoz. Ezt a tervezők a 3. GSFW látványos divatbemutatóján az alkotásaikkal is kézzelfoghatóan alátámasztották. A Millennium Centerben az öko divatbemutatón Christina Omollo (Kenya), Juliya Neva (Oroszország), Mira Indria (Indonézia), valamint Krivanics Ágnes, Szépligeti Ági, Körtvély Adrienn öko ruha kompozíciói szerepeltek.

 

A divatipar hatása a környezetre                         Fotó: Berta Pap

A Divathét kísérő eseménye volt Dilli Bozadzsieva (Dilly Bozz) merinó gyapjúból készült élénk színű képei kiállításának megnyitója a Bolgár Kulturális Intézetben.

Írta: Barna Judit

2018-04-16« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk