A jövő divattervezői és szabói színre léptek

A jövő divattervezői és szabói színre léptek

A jövő divattervezői és szabói színre léptek

  

 

A Budapesti Divatiskola két végzős osztálya és egy első éves csoportja pazar divatbemutatón mutatták meg tehetségüket, tudásukat a tanév végén, júniusban a MOM Kult-ban. A közönség a záróvizsgákra készített kollekciókat, és az elsősök év végi alkotásait láthatta.

 

A kultúrház megújult

A MOM Kulturális Központ a Magyar Optikai Művek, a MOM gyártelephez 1951-ben épített kulturális intézmény volt eredetileg, amit a gyár üzemeltet. Az optikai eszközöket gyártó nagyvállalat több ezer dolgozója mellett mindenkor szolgálta a környék lakóinak és a kerületben tanuló diákoknak a művelődését is.

A 2011-ben befejeződött felújítás után egy sokoldalúan hasznosítható közösségi tér birtokosa lett a megújult intézmény, nevében a világhírű, patinás gyárra emlékeztető három karakteres betűszó ismét szerepel. A jellegzetes íves homlokzatú, műemlék épületben a nagy színházterem, és a kisebb klubtermek folyamatosan színes rendezvényeknek adnak helyet.

 

Divatshow a nehézségek ellenére

A Budapesti Divatiskola jövőre ünnepli működésének 35 éves fennállását. Ennek az iskolának a tanárai dolgozták ki 1997-ben a Divat és stílustervező OKJ-s képzés szakmai és vizsgakövetelményét, ennek alapján oktathatja ezt a szakmát ma bármelyik oktatási intézmény. Nagyon sok tehetséges hallgató került ki az elmúlt 34 évben az iskola padjaiból, akik itthon, és külföldön is megállják a helyüket a divat szakmában. Viszont sajnálatos, hogy több éve nem kap a fenntartó Budapesti Divatiskoláért Alapítvány támogatást, ami az állami iskolarendszerű képzéseket folytató intézményeknek jár, így minden fejlesztést csak az alapítványi hozzájárulásokból tudnak végrehajtani.  Az anyagi nehézségeket az iskola tulajdonosai igyekeznek jó gazdálkodással áthidalni és minden évben országnak-világnak megmutatják, hogy ezeknek a szakmáknak az oktatása szükséges. A hazai divatszakma utánpótlásának nevelése, képzése mellett a BDI-ben végzett kiemelkedő tehetségek külföldön is érvényesülnek.

 

Dior követői

Az idei divatbemutatót a végzett Női szabók modelljei nyitották, melyen Dior inspirálta vizsgaremekeket mutattak be. Az 1905-ben született francia  Christian Dior minden idők egyik legnagyobb divattervezője, az Haute Couture mestere. Újító szellemével megreformálta a II. világháború utáni női öltözködést. Új sziluettje a „New Look”, a karcsú szabászat, mely alapja a hangsúlyozottan alakkövető felsőrész, melyhez lebegő „tölcsért” utánzó szoknyákat kombinál, és ezeket a formákat a hallgatók beépítették a munkáikba.

 

 

 

Kreatív Patchwork

Utánuk az első éves Divattervező szakos hallgatók is bemutatkoztak Patchwork elnevezésű témájukkal. Foltvarrással, vagyis több szerkezeti részből állítottak össze öltözeteket, amellyel a kész ruha egy harmonikus egységet és dinamikát kap. Az elsősök a feladatot úgy értelmezték, hogy a szűkítők eltüntetésével, modellezési megoldásokkal korunk gazdaságos anyag felhasználására, vagy akár a legkisebb anyag darab hasznosításának lehetőségére hívják fel a figyelmet.

 

 

 

 Új generáció startol

Az est fénypontja a Divat- és stílustervezés szakon végzett hallgatók kapszulakollekciói, melynek inspirációs forrása a Little house on the prairie. A 7 divattervező különböző formákban jelenítette meg elképzeléseit a színpadon: a közönség láthatta a „Fodrok játékát”, az „Út a Valhallába”, a „Kicsi ház Zoboron”, a „Modern préri”, a „Bohémség”, a „Totemállatok farmja” és a „Jelen” kollekciókat.

A  tervezők: Asbóth Réka, Fenyves Csilla, Gulyás Eszter, Hidegkuti Lilla, Kutas Orsolya, Németh Kata és Szabó Bora.

Témavezetők: Konsanszky Dóra divattervező és Farkasné Oszkó Erzsébet modellező szabász

 

 

Asbóth Réka

 

 

Fenyves Csilla

 

Gulyás Eszter

 

Hidegkuti Lilla

 

 

Kutas Orsolya

 

Németh Kata

 

Szabó Bora

További információ: Budapesti Divatiskola

Írta: Barna Judit

Fotók: Tuszinger Károly

2019-07-08« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk