Bepillantás egy jelmeztervező műhelyébe

Bepillantás egy jelmeztervező műhelyébe

Bepillantás egy jelmeztervező műhelyébe

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: Kiss Márk www.kissmarkdesign.com, 

 

A jelmeztervező szerepe kulcskérdés egy előadás sikerében. Különösen mostanság, amikor dübörög a színházi élet, fellendült a filmipar, és a televíziók tele vannak olyan show műsorokkal, amelyek a képernyő elé szegezik nézők millióit.

 

Jelmezbe bújva átváltozunk

Jelmezeket vásárolhatunk, kölcsönözhetünk az erre szakosodott üzletekben, de még kimondott jelmezturkálóban is válogathatunk, ha farsangra, partira, vagy egy-egy megrendezett gyerekelőadásra készítjük fel a kicsiket. Jelmezbe öltözve annak képzelhetjük magunkat, amiről a ruhák és a kellékeik árulkodnak; lehetünk királylány, Lady Gaga, Superman, Süsü, de Harry Potter, vagy Harry herceg, akár egy dominó kocka is. A fantázia határa a csillagos ég!

 

 

 

 

Speciális szakképesítés 

A szórakoztató iparban azonban a jelmez szerepe egészen más. Az egyik, ha nem a legfontosabb alkotója az előadásoknak a jelmeztervező, akinek a művészeti munkája meghatározhatja a létrehozott mű egész karakterét. Gondoljunk csak egy klasszikus operaelőadásra, egy kosztümös történelmi filmre, vagy egy rock szám modern környezetben játszódó videójára.

A szakképzés OKJ rendszere is beépítette a jelmeztervező szakirányt, hiszen olyan speciális ismeretekkel kell rendelkezni a végzett szakembernek, ami a divattervezéstől jelentősen eltér. A Jelmeztervező diploma ezért a Divat-és stílustervező képesítésre ráépülő, emelt szintű képzéssel szerezhető meg - nappali, vagy esti formában, több iskolában.

 

 

 

 

 

A Jelmeztervező szakképesítés munkaterületének leírása:

A jelmeztervező olyan sokoldalú ismeretekkel rendelkező kreatív szakember, aki munkájával részt vesz színházi produkció létrehozásában, illetve a filmkészítés területén is. A szakképesítéssel rendelkező képes: tervezőművész irányításával részt venni a jelmeztervezési- és kivitelezési munkák minden fázisában, részfeladatokat önállóan is megoldani, a kivitelezési munkák irányítását elvégezni.

Olyan műveltséggel, szakmai művészettörténeti, dráma- és színháztörténeti, viselettörténeti tudással és technikai ismeretekkel rendelkezik, amelyek képessé teszik tanulmányai folytatására a művészeti főiskolákon, egyetemeken. A képzés 480 óra, amelyben 30 százalék az elmélet, és 70 százalék a gyakorlat.

 

 

 

 

Egy sikeres jelmeztervező

Ezekben a hetekben készül egy musical produkció, amely a február végén a RaM Colosseumban kerül bemutatásra. A Nikola Tesla-Végtelen energia című, fergeteges táncjelenetekkel tarkított, látványos technikával létrehozott zenés darab jelmezeinek megálmodója: Kiss Márk.

 

 

 

 

Márk nemcsak szórakoztató előadások jelmezeit jegyzi, hanem közismert személyek stylistja és civil megrendelők egyéni kívánságainak is a teljesítője. A sokszínű egyéniség divattervezőként diplomázott 2009-ben a MODART Művészeti és Divat Iskolában- azóta állandó résztvevője magazinok és tévés produkciók kreatív csapatának. Több külföldi és Magyarország majdnem összes jelentős divatfotósával lehetősége volt együtt dolgozni. Ruhatervei között jelen van akár a vintage, akár a modern haute couture. Merész és eklektikus stílusa szokatlan és ámulatba ejtő kompozíciókban ölt formát a színpadokon is.

A tervező a Tesla életéről szóló musical táncosainak jelmezeit a promo videóhoz a koreográfus Szabó Anikóval együtt már tavaly elkészítette, ezekben a hetekben pedig feszített tempóban dolgozik a varrodában a munkatársaival a több, mint 200 jelmezen. Az egyes darabok kivitelezésének megoldásai, az alapanyagok beszerzése, a színészek kérései mind a folyamat része, amit Márk figyelembe vesz. A jelmeztervező számára izgalmas kihívás a ma legkorszerűbb színpadi visualtechnikát bevető előadás, mert a ruháknak és kiegészítőknek összhangban kell lenni a látványos díszlettel, a vetített képekkel, és minden alkalmazott színnel, amit a nézők a színpadon látnak. Fontos az optimális összhatás!

A Tesla-ra a már eladott 7000 darab jegy azt jelzi, hogy nagy áttörés várható a musical világban. A budapesti ősbemutató után országos turnéra indul a produkció. Gondoljuk csak el, hogy a jelmeztervező munkájának hány néző lesz a tanúja, várhatóan több színházi évadon keresztül!

 

 

 

 

Tesla rendkívüli élete a színpadon

Nikola Tesla kétségtelenül minden idők egyik legkitűnőbb lángelméje, akinek zsenialitását csak Arisztotelészéhez és Leonardo da Vinciéhez hasonlíthatjuk, egész világunkat átalakító találmányait pedig már kortársai is a kerék és az egyiptomi piramisok jelentőségéhez mérték.

A különleges személyiségű tudóst több ország is joggal érzi magáénak. Kevesen tudják, hogy a szerb származású, horvát területen, 1856-ban született Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól, első munkahelyéről indult, később, már világpolgárként érkezett Amerikába, ahol megvalósíthatta gyermekkori álmát: megtervezhette a Niagara-vízesésre épített, csodának számító erőművét. Tesla felfedezéseinek és szabadalmainak köszönhető, hogy az elmúlt évszázad során az elektronikai eszközök a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé válhattak.

 

 

Kép: Kiss Márk Tesla rajzok

 

Mivel a tudós sok baráti szállal is erősen kötődött Magyarországhoz, ez a tény remek alapanyagként szolgált arra, hogy a TBG Production új témáját a kiváló elmének szentelje. A tizenkilencedik század hangulatának felidézésével a darab bemutatja a tudós pályafutását Smiljantól, Prágán, Budapesten, Párizson, New Yorkon és a Chicagói Világkiállításon át a Niagara vízeséséig. Radó Denise rendező a legkorszerűbb show technikai elemek alkalmazásával egyedi, izgalmas vizuális hátteret ad, amelynek látványvilágát Kiss Máté pazar jelmezei is erősítik.

 

2020-01-20« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk