Szájmaszk mizéria 2020

Szájmaszk mizéria 2020

Szájmaszk mizéria 2020

 

Szerző: Barna Judit

Fotó: Romhányi Erika Budapesti Divatiskola

 

A történelemkönyvek úgy fogják ezt az évet említeni, mint egy nagy világjárvány szomorú esztendejét. A Földön élő emberiséget nem tankok tüze, vagy puskák golyói tették ártalmatlanná, hanem egy parányi biológiai ellenség, az új koronavírus betegítette meg, és százezrek életét is követelte. A hét kontinensen kitört a járvány és áldozatokat szed hónapok óta. Hogy mikor lesz vége a rémdrámának, még nem tudjuk, de a világ bizakodik, hogy mielőbb visszatérhet a normális rendbe.

 

Mi is történt?

Áprilisban, mikor ez az írás készült már javában tombolt a járvány, ami Kínából indult el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodájához 2019. december 31-én érkezett jelzések alapján a közép-kínai Hubei tartományának székhelyén, Wuhanban ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak, amelyek okozójaként a kínai hatóságok 2020. január 7-én egy új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) azonosítottak. A fertőzés Hubei tartományon és Kínán kívül is nagy sebességgel terjedve Európában is megjelent, az olaszországi Lombardia tartomány epicentrummal.

A vírus emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A Covid 19 a korona alakú tüske-szerű kinövéseivel, amelyek a vírus felületén helyezkednek el, hatol be az egészséges sejtekbe. A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges. Fontos a gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers, vagy ismeretlen eredetű hús és tejtermékek fogyasztásának mellőzése és a minél kevesebb személyes kontaktus.

A koronavírus járvány nemcsak a családokat szakítja szét és ezrek halálát okozza, hanem megváltoztatja az egyes ipari ágazatok struktúráját. Most rövid távon az nyer, akinek tartalékai vannak, illetve aki feltalálja magát ebben a sci-fibe illő helyzetben.

 

Legyen kötelező, vagy ne?

A koronavírus járvány eddig ismeretlen, kényszerű szokásokat hozott mindannyiunk életébe. Az utcákon, köztereken, boltokban egyre többen viselünk különböző típusú szájmaszkokat, hogy ezzel is védjük magunkat és egymást a vírussal szemben. A kialakult helyzet senki számára sem egyszerű, számtalan nehézséggel találkozunk, annál is inkább, mert a járvány kitörése óta különböző, egymásnak ellentmondó ajánlások láttak napvilágot a WHO, az EU és a hazai egészségügyi hatóságok részéről is.

Hetekig rábízták az emberekre, hogy legjobb belátásuk szerint döntsék el, hogy vásárolnak-e szájmaszkot és azt viselik-e, ha az utcára lépnek. Majd jött a rendelet: április 27-től Budapesten a BKK járatain, az üzletekben, a piacokon, a taxikban előírták a maszk kötelező viselését.

 

Milyen maszkot vegyünk?

A másik kérdés, hogy melyik maszk véd és melyik haszontalan?

Óriási a tanácstalanság, milyen maszkot használjunk a koronavírus ellen. Nem csoda, hiszen mindent megtalálhatunk az interneten barangolva. A vírus kapcsán laposan megismertük a szájvédő egészségügyi termékeket, bár nem akartuk ilyen mélységben. A maszkok fő típusairól pro és kontra érveket olvashatunk. Íme:

 

Eldobható maszkok:

Sebészmaszknak is hívják. A semminél többet ér, de a legtöbbször semennyire nem illeszkedik az archoz, vékony, sérülékeny, tehát inkább csak hamis biztonságérzetet ad viselőjének, mint tényleges védelmet. Abban az esetben azonban, ha használója fertőzött, a környezetét többé-kevésbé megvédheti viselésével. Az egymással találkozó és beszélgető emberek mondhatják, hogy „az én maszkom téged véd, a te maszkod engem véd”. Az állam által megrendelt, repülőgéppel érkező szállítmányokban leginkább ezek voltak, de a több millió darab elosztása az egészségügyi dolgozóknak és a lakosságnak elég sok anomáliát vont maga után.

 

Mosható, fertőtleníthető orvosi maszkok:

Költséghatékony, és talán a legbiztonságosabb. A 100%-ig természetes anyagból, általában pamutból készülő maszkok nem hivalkodóak, egyszerű, fehér színűek. Ezeket a maszkokat hypoval fertőtleníthetjük, 70-90 fokon moshatjuk, így teljes védelmet ad az újra használat esetén is. Az igaziak szanforizált anyagból készültek, vagyis magas hőfokú vasalásra alkalmasak.

 

Részecskeszűrős maszkok:

Ilyenek a FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédő eszközök- a belélegzett levegő egy szűrőn áramlik keresztül, amely a szennyező anyag visszatartásával, szűrésével a levegőből eltávolítja és megköti a por, a gáz, gőz halmazállapotú szennyező anyagokat, ezzel azok szervezetbe kerülését az egészséget nem károsító szintre csökkentik. Többnyire az iparban használják.

 

Textilmaszkot készítenek a világmárkák

A negyedik fajta maszk 2020-ban elhozta a divatszakma számára a túlélés lehetőségét.  A klasszikus értelemben vett egyedi, vagy kisszériás divatruházati termékeknek most nincs itt az ideje, mert mással vannak elfoglalva az emberek.

A maszkok és az egyéb védelemre szolgáló eszközök előállításához steril környezetre és speciális anyagokra van szükség, de a divatipar ebben a szegmensben megtalálta az alternatívát, kiszakított egy szeletet a maszk-iparágból és nagy választékkal piacra lépett. Számos fórumon folyik a vita arról, hogy a dizájnos szájmaszkok vajon az influencer létforma termékei, vagy a divatszakma kisvállalkozóinak, divattervező műhelyeknek a reakciója a sajátságos helyzetre és a fennmaradás eszköze?

Az elmúlt hetekben gyakran támadások érték a tervezőket a social média felületeken, miszerint nyerészkedési célzattal készítenek és árulnak maszkokat. (egyébként az árak igen változóak) Aki viszont egy kicsit is jobban bele lát a magyar divatvilág piaci részébe, nagyon jól tudja, hogy nincsenek könnyű helyzetben a cégek, mert legtöbben kis manufaktúrákban működnek, akiket ez a rendkívüli helyzet nemcsak egészségügyileg, de gazdaságilag is súlyosan érint. Felelősek a dolgozóikért, minden területen arra törekszenek, hogy megfelelő megélhetési feltételeket tudjanak teremteni a varrónőiknek.

Az a tény, hogy nagy világmárkák, divatházak álltak át maszkok gyártására egyrészt jó reklámfogás, hiszen a logoikkal ellátott maszkok miatt forog a nevük a médiában, ugyanakkor kereskedelmi és charity tevékenység is. A legnagyobbak, a Gucci és a Yves Saint Lauren már rövid idővel a járvány kitörése után kereskedelmi forgalomba hozták az arcmaszkokat és jótékony céllal, hatósági előírások szerint orvosok számára is gyártanak.

Ilyen kezdeményezések itthon is vannak, hiszen a magyar tervezők között is találunk olyanokat, akik maszkkészítésbe fogtak - többek között a Nanushka, Abodi Dóra, a NUBU, a Tomcsanyi, Leber Barbara, d.Elhoungne Divatház, Emporium&Aura Collection. Minden cég ráteszi az ismertetőjegyeit a kis textiltermékekre, sőt a Matyódesign tardi asszonyok kismadár hímzéseivel teszi egyedivé az ővéit.

Az igényesebb maszkok az aktuális szabvány szerint készülnek, alumínium orrnyereg klipsszel, tépőzárral és cserélhető betét réteggel rendelkeznek. Színesek, mintásak, fantáziadúsak, többször használatosak, de a legtöbbjük azonban nem fertőtleníthető, nem mosható magas hőfokon, légáteresztő képességük alacsony, és gyorsan párásodnak.

 

Élelmesek előnyben

A legkülönbözőbb forrásokból kerültek elő a maszkok, például kihasználta a vírus okozta váratlan lehetőséget egy sportegyesület úgy gondolták, hogy ahol a csapat emblémájával ellátott mezeket, sapkákat, pólókat vásárolják a hűséges szurkolók, ott eladható a logoval ellátott szájmaszk is. És igazuk volt, a Budapesti Honvéd webáruházában sorban állnak a megrendelők. Nagyszerű reklám az egyik pizzakészítő cég számára, hogy a pizzák kiszállítása mellé ajánlják a 25 bedolgozó varrónővel készíttetett maszkokat. A fellépés nélkül maradt színésznő videóban mutatja be, hogy hogyan varrja meg otthon a szájvédőket. Egyes önkormányzatok a postaládákba dobva lepték meg a lakosságot maszkokkal, ami nem kifejezetten a feladatuk, de mindenképpen dicséretes cselekedet. És a sort sokáig folytathatnánk… 

 

Ruhaipari üzemek is átálltak

A vírus megjelenése után kis idővel a pécsi Rovitex Hungária Kft átállt a szájmaszkok gyártására. Az alaptevékenységében lakás-, hotel-, és intézményi textíliákkal foglalkozó cég alvállalkozókkal együtt 200 varrónővel napi 20-25 ezer darabot állít elő az orvosi papír szájmaszkok kiváltására alkalmas, minősített, többször használható, mosható és autoklávban sterilizálható egészségügyi maszkból. A Pécsi Tudományegyetemmel együtt kifejlesztett maszkokkal elsősorban a betegellátás frontvonalában dolgozókat, az egészségügyi intézményeket és a közfeladatot ellátó szervezeteket szolgálják ki, de a szájmaszkok a lakosság számára a patikákban is elérhetők.

 

A szombathelyi Styl Ruhagyár is védőmaszkok gyártásába kezdett. Miközben több más helyi vállalkozás a csőd szélére került a Styl megtarthatta az összes alkalmazottat, sőt növelték a kapacitást. Naponta 20 ezer darabot szabnak-varrnak, amit azonnal értékesítenek, elsősorban a megyei önkormányzatok részére, illetve adományba adnak kórházaknak. A maszkok mosható, fertőtleníthető textilből készülnek, de tervezik a légszűrős maszkok fejlesztését is.

 

A szolnoki Jelmez-Art csapata is próbál segíteni textilmaszkok varrásával a Szolnok Megyei Hetényi Géza kórház dolgozói és betegei részére. A jelmezkészítéshez szokott csapat nem tudott kibújni a bőréből: fantáziadús, kreatív és vicces maszkokkal is meglepte facebook oldalán a látogatóit.

 

A dunaújvárosi Maszkvarró Manufaktúrában több tucat önkéntes varrónő dolgozik nap, mint nap, a készterméket ingyen adják azoknak, akik jelentkeznek érte. Egy olyan hálózatot építettek ki, amiben mindenki home office-ban varrja a maszkokat, majd ezeket begyűjtik és eljuttatják az igénylőkhöz.

 

Egy kis csapat, a kecskeméti Ezüstgyűszű Varróműhely, a formaruhák rendelésének teljesítését felfüggesztve olyan színes textilmaszkokat készít dobozszámra, amit felajánl a fővárosi Szent Imre kórháznak.

A teljesség igénye nélkül kiragadott példák jelzik, hogy a divatszakma vállalkozásai - az élet hozta kényszer miatt- rugalmasan átálltak a megszokott ritmusból, hetek óta ezrével gyártják a maszkokat, amíg azokra szükség lesz. A járvány előbb-utóbb véget ér, és minden cég folytathatja a korábbi tevékenységét.

 

Kérdések a szájmaszkok gyártásánál

Útmutató a maszkokhoz. Mire figyeljünk a gyártásnál? címmel a német szakszövetség részletes tájékoztatója hasznos tanácsokat ad a lakossági igényekre készülő szájmaszkok gyártóinak. A Magyar Könnyűipari Szövetség támogatásával elkészült a magyar fordítás is, valamint ajánljuk a Textilipari Műszaki Tudományos Egyesület szakmai anyagát: TMTE Szakmai tájékoztató a koronavírus ellen védő maszkokról.

A maszk gyártására vállalkozók mindenképpen olvassák el az ingyenesen letölthető két információt a védőmaszkokról az alábbi weblapokon:  www.mksz.org   www.tmte.hu

 

2020-04-29« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk