A martfűi víz jótékony hatása

A martfűi víz jótékony hatása

A martfűi víz jótékony hatása

 

 

Martfűről sokáig és sokunknak elsősorban egy iparilag fejlett kisváros jutott az eszünkbe. Ma viszont – amellett hogy számos külföldi és hazai tulajdonú üzem működik itt - egy turisztikai vonzerőkben gazdag település, gyógyvizes fürdőhely, kiváló szálláshelyekkel, a környéken természetvédelmi területtel, sok-sok látnivalóval.

 

Martfű Tisza

 

A táj szépsége elbűvöl. A Tisza önmagában soha meg nem unható élményt teremt, az ártéri erdők, ligetek állat- és növényvilága kíséri utunkat, amíg a kisvárosba érünk. A folyó a horgászok paradicsoma, és nekünk, újságíróknak különösen kedves, hiszen éppen egy horgászversenyt drukkoltunk ott végig nemrég.

 

Tiszakürti Arborétum

 

A Tiszakürti Arborétum egyszerre nyújtja a növényvilág természetes nyugalmát, a kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt ígéretes szórakozást. Amikor legutóbb ott jártunk, egy varázslatos midsommar éjszakával varázsolt el, amúgy svéd módra: a kislányok virágkoszorúval a fejükön ugrándoztak az évszázados fák között, miközben a fáklyák világítottak a sötétben, itt-ott felriasztva a már pihenni vágyó, a nagy hőségben elpilledt, pittyegő madarakat.  A Múzeumok Éjszakájába ugyanis az arborétum is bekapcsolódik már, évek óta.

 

  Tiszakürti Arborétum  Tiszakürti Arborétum

 

Bata cipőben jól jár…

A hétezer fős város és környékének tisztasága példamutató. Az itt lakók büszkék a köztereket díszítő helyi szobrászmester – Gyurcsek Ferenc - műveire és a két szép templomra. Séta közben érdemes betérni a nemrégiben megnyílt helytörténeti múzeumba, vagy a kézműves házba. Arra azért figyeljünk, hogy nyitva legyenek ezek az intézmények, mert az egyikben felújítás várható, a másikban pedig nem fő állásban ténykedik az intézmény lelkes pedagógus háziasszonya. A városban viszonylag fiatal a két templom, mind a református, mind a katolikus nagyon jól megfér egymással. Asztalosné Kocsis Enikő, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójának kalauzolásával átlépünk Az élet kapuján. Gyurcsek Ferenc alkotásának már legendája, múltja is van, nemcsak jelene: a fiatal párok itt szoktak esküvő után átlépni a kapun, és egyben belépni a közös élet kapuján.

 

  Martfű, szobrászmester – Gyurcsek Ferenc - műve  Martfű, Az élet kapuja,  Gyurcsek Ferenc alkotásána

  Martfű, kézműves ház  Martfű, Katolikus templom

 

 A város igazi felvirágzása a cipőgyártásáról jól ismert Bata család nevéhez fűződik. Ebből adódóan a turizmus egy új ága, a „cipőturizmus” is megszületni látszik, ugyanis a cipőgyár mai utódüzemeiben világhírű márkájú lábbelik készülnek bérmunkában, és ezekből bárki vásárolhat - de itt is figyeljünk a gyári boltok nyitva tartására.

 

Martfű Ipartelep

 

Bata Cipők

 

 A híres, a kánikulában jótékony enyhet nyújtó Gesztenye sor végigszeli a települést, a kis horgásztó és a városközpont között.

 

Martfű Gesztenyesor

 

Martfű horgásztó

 

Ennek mentén egyenesen a szálloda, a termálvizes gyógyfürdő és az uszoda bejáratához jutunk. Konferenciákra is ideális helyszín testesül meg a komplexumban, amelynek tervei már több mint 13 éve készültek el.

 

Martfű, Termálhotel Martfű*** superior

 

 Az Észak-Alföld legjobb szállodái között emlegeti a szakma – és a vendégek is – a  Termálhotel Martfű*** superiort. A legújabb szakmai minősítés mindezt megerősíti, no meg a vendégek véleménye is ezt támasztja alá. A családbarát szó nemcsak divatos jelző: a szobák tágasak, barátságosak, de van itt gyermek játszó ház, gyermek pancsoló, külön menü, és még sokféle szolgáltatás a legkisebbek számára. A szállodában kitűnően főznek, helyi specialitásuk, a töpörtyűkrémes bodag a reggeli svédasztalon mindig megkóstolható.

 

  Termálhotel Martfű*** superior, tágas szobák  Termálhotel Martfű*** superior, gyermek pancsoló

Termálhotel Martfű*** superiort, wellness

 

Ahol olimpikonjaink is edzenek

A fürdő 33 méteres medencéjében edzett már a magyar vízilabda válogatott, valamint több élvonalbeli hazai és külföldi vízilabda csapat is. Ott létünkkor a Honvéd sportegyesület legifjabb tagjai úszótáboroztak, és ebédeltek délben a szállodában, hatalmas étvággyal.

 

Termálhotel Martfű*** superior, 33 méteres medencéje

 

Aki szerencsés, részt vehet búvároktatáson is, hiszen a 4 méter mély vízben rendszeresen edzenek a szolnoki búvár egyesület tagjai.  Van gyermekpancsoló és a tanmedence is.

 

  Termálhotel Martfű*** superior, búvároktatás  Termálhotel Martfű*** superior, búvároktatás

 

A minősített gyógyvíz magas nátrium tartalmának köszönhetően a bőr selymessé válik, szinte megfiatalodik, de reumatológiai és nőgyógyászati problémákra is jótékony hatású. Több vendég tudni véli – közöttük ismert közéleti személyiségek is –  hogy gyermekáldásuk részben a martfűi víz pihentető,   stresszoldó hatásának köszönhető. A modern kialakítású, skandináv  stílusú wellness részleg minden igényt kielégít. Négyféle szauna, jégkamra, pezsgőfürdő és Kneipp-medence, pihenőterek, napozó terasz várják a pihenni vágyókat. A sóbarlang elsősorban légzőszervi megbetegedésekben szenvedőknek ajánlott, de az egészségesek tüdejét is tisztítja.

 

Termálhotel Martfű*** superior, minősített gyógyvíz magas nátrium tartalommal

 

Nyugdíjasokkal teli buszok szinte óránként érkeznek, míg mások több napra is jönnek, hogy igénybe vegyék az OEP által támogatott egészségügyi szolgáltatásokat.

 

Termálhotel Martfű*** superior, minősített gyógyvíz magas nátrium tartalommal

 

Tomasovszky László és családja e birodalom tulajdonosa. Nemcsak a vendégek megelégedésére teszi a dolgát, több mint egy évtizede,  de a város is sokat köszönhet a családnak, hiszen Martfű azóta került fel igazán a turizmus és a sport friss hazai térképére, amióta megnyílt a fürdő és a szálloda.

 

Tomasovszky László és családja e birodalom tulajdonosa

 

Programajánló

-          A  Tiszakürti Arborétum – amelyik egyébként a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik – minden időben nagyszerű kirándulási célpont.

-          Rákóczifalván a Macimúzeumban több mint nyolcezer játékmackó bűvöli el a látogatókat, a Madárpark pedig különleges szárnyasokkal kecsegtet.

-          Aki épített emléket is szeretne látni, a Baghy majorban álló szélmalmot is felkeresheti. 

-          Már most jegyezzük fel a naptárba: augusztus utolsó napjaiban ismét megrendezik az Örökzöld Tisza Fesztivált a Martfű Termál SPA tószínpadán.,

-          A városhoz közel van Szolnok, Tiszaföldvár, Cegléd és Kecskemét is, ajánlatos tehát elővenni az úti könyvet, hogy az ottani nevezetességeket is megtekintsük.

-          A Szicsek Pálinkafőzde kihagyhatatlan, ha erre járunk.

 

Tiszakürti Arborétum

 

  Martfű Macimúzeum 

Baghy szélmalom

 

  Martfű Madárpark  Szicsek Pálinkafőzde

Szicsek Pálinkafőzde

 

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


2016-07-02« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk